Savjeti za putovanje s kućnim ljubimcima


Planirate odmor ili putovanje sa svojim psom ili mačkom? Evo što spakirati, kamo ići i kako zaštititi svog ljubimca.

Svima je potreban odmor, uključujući naše pse i mačke. Ovi savjeti pomoći će vama i vašoj obitelji da uživate u sigurnom, sretnom i opuštajućem odmoru sa svojim kućnim ljubimcima.

Pripremite se prije nego krenete

Priprema je ključ za uspjeh svakog odmora, stoga prije polaska provjerite je li vaš ljubimac cijepljen i očišćen od parazita.

Oznake i mikročipovi pomoći će identificirati vašeg ljubimca u slučaju da se vaš pas ili mačka izgube. Provjerite jesu li vaši kontakt podaci registrirani za mikročip vašeg ljubimca ispravni, kako bi vas se lako moglo kontaktirati ako vaš ljubimac nestane.

Što spakirati za svog ljubimca

Za vaše putovanje trebat će vam, u najmanju ruku, sljedeće stvari za kućne ljubimce:

  • Hrana
  • Prijenosne ili sklopive posude za hranu i vodu
  • Voda
  • Omiljena igračka ili dvije
  • Posuda za obavljanje nužde ako putujete sa svojom mačkom
  • Vrećice za izmet ako putujete sa svojim psom
  • Krevet
  • Ogrlice
  • Zaštita od parazita ili lijekovi koje ljubimac troši

Naručite dovoljno lijekova unaprijed i spakirajte kutiju prve pomoći za kućne ljubimce uključujući razrijeđeni antiseptik (betadin) i čiste zavoje. U slučaju nužde saznajte kontaktne podatke lokalnog veterinara u mjestu koje posjećujete.

Provjerite jesu li vaše odredište i aktivnosti prilagođene kućnim ljubimcima

Mnoga odredišta za odmor prihvaćaju mačke i pse – ali ne sva. Svakako pronađite smještaj koji prihvaća kućne ljubimce i provjerite postoje li lokalna ograničenja za kućne ljubimce na plažama, parkovima i popularnim atrakcijama koje namjeravate posjetiti.

Ako ste u nedoumici oko dovođenja psa ili mačke na odmor, prvo razmislite o vrsti aktivnosti koje planirate raditi i hoće li vaš ljubimac uopće moći sudjelovati. Ako je vaš plan putovanja prepun kupovine, posjeta muzejima ili gledanja priredbi ili drugih atrakcija, vaš pas ili mačka možda neće imati koristi od putovanja s vama.

Međutim, ako vaše putovanje uključuje puno vremena na otvorenom na plaži ili u parku, ili ako vi i vaša obitelj planirate ostati blizu vašeg smještaja tijekom većeg dijela odmora, vaš će ljubimac vjerojatno više uživati u putovanju.

Oblik putovanja

Bez obzira na vaše odredište, morat ćete smisliti mogućnosti prijevoza za sebe, svoju obitelj i mačku ili psa. Svaki način prijevoza ima svoje specifičnosti i mjere opreza.

Automobil

Najbolji način za prijevoz kućnih ljubimaca automobilom je u posebno dizajniranom nosaču ili kavezu, koji bi trebao imati dobru ventilaciju, dovoljno prostora za kretanje i sigurna vrata. Psi se također mogu vezati i zaštititi vodilicom koja ih veže na sigurnosni pojas. Najbitnije od svega, nikada ne ostavljajte pse ili mačke slobodne u vozilu u pokretu. Slobodni kućni ljubimci mogu uzrokovati nesreću i izazvati teške ozljede, čak i smrt.

Za duža putovanja, evo nekoliko savjeta koji će osigurati ugodno putovanje bez stresa:

  • Nemojte hraniti svog ljubimca neposredno prije putovanja u automobilu.
  • Zaustavite se svaka dva do tri sata kako biste svom ljubimcu omogućili da se oslobodi, protegne noge i udahne svježi zrak.
  • Opekline od sunca mogu predstavljati opasnost, stoga svakodnevno nanesite zaštitnu kremu i koristite roletu ili ručnik kako biste zaštitili svog ljubimca od sunca dok je u automobilu, posebno ako imate bezdlake pasmine mačaka ili pasa.

Ako ostavite psa ili mačku u autu bez ventilacije, čak i na 6 minuta, vrućina ih može ih ubiti. Čak i s otvorenim prozorima, temperatura u automobilu brzo raste, a toplinska iscrpljenost i smrt postaju stvarna opasnost. Nikada ne ostavljajte svog ljubimca bez nadzora u vrućem autu, a uvijek uzmite posudu s vodom kako biste utažili žeđ i spriječili dehidraciju.

Zrakoplov

Upute o putovanju kućnih ljubimaca i ograničenja koja mogu imati kod svake zrakoplovne tvrtke morate potražiti. Morat ćete svog ljubimca temeljito pregledati i cijepiti prije nego što vam se odobri putovanje zrakoplovom. Vaš zračni prijevoznik moći će vam dati smjernice o ograničenjima veličine i težine vašeg putnog nosača životinja.

U zraku, psi i mačke obično idu u teretni prostor. Međutim, u kabini su dopušteni psi za asistenciju. Samo imajte na umu da zrakoplovne tvrtke mogu ograničiti broj kućnih ljubimaca koje dopuštaju na letu ili odbiti rukovanje životinjama koje pokazuju pretjerano agresivno ponašanje.

U pravilu, kućni ljubimci mogu bez problema putovati zrakoplovom. Međutim, ako vaša mačka ili pas pokazuju znakove uznemirenosti nakon leta, posjetite veterinara na svom odredištu. Još bolje, ako ste zabrinuti kako će vaš ljubimac tolerirati putovanje zrakoplovom, unaprijed razgovarajte sa svojim veterinarom. Moći će vam preporučiti pripreme prije leta ili lijekove protiv anksioznosti ako mislite da bi to vašem ljubimcu moglo zatrebati.

Uz malu prethodnu pripremu, možete osigurati siguran, zabavan i opuštajući odmor sa svojom obitelji i svojim ljubimcem, bez obzira kamo se odlučite ići i kako tamo stignete.