Kako se pripremiti za što bezbrižniju radosnu obiteljsku avanturu


Kao što znate, putovanje s djecom zahtjeva dodatnu pripremu, kako bi put bio što ugodniji. Prije nego što smo postali roditelji naša pakiranja nisu trajala duže od petnaest minuta. No sada, uz dvoje klinaca, pakiranje za obiteljski izlet zahtijeva pripreme i predstavlja veći izazov (gotovo nikada ne traje kraće od sat vremena).

Bilo da planirate obiteljski vikend izlet na odredište koje je udaljeno samo 3 sata vožnje automobilom ili mjesečnu avanturu na egzotičnom mjestu, priprema za sva ta putovanja bi se trebala sastojati od sljedećeg:

1) Provjerite datume isteka putovnica najmanje dva tjedna prije leta ili putovanja automobilom u inozemstvo. Ne želite doći do sigurnosne kontrole na aerodromu i tek onda shvatiti da ne smijete dalje putovati jer je jedna od putovnica istekla. Uzmite u obzir da ukoliko za vašu željenu destinaciju morate dobiti vizu prilikom dolaska (npr., Meksiko, Peru), vaše putovnice obično moraju biti važeće 6 mjeseci nakon datuma dolaska. Uvijek imajte putovnicu s vama prilikom putovanja u inozemstvo, jer granične kontrole u Europi postaju sve strože pa će iako ćete putovati unutar EU, još uvijek postoje mjesta s strogom kontrolom putovnica (npr. ulazak u Francusku, Sloveniju i dr.)

2) Nikada ne izađite iz svoga doma gladni! Glad dovodi do osjećaja ljutnje – koju svakako želite izbjeći prije početka bilo kakvog putovanja. Čak i ako se ne osjećate gladnima, pojedite mali doručak / brunch / ručak 30 minuta prije odlaska iz kuće – to će učiniti vaš put puno zabavnijim 🙂

3) Spakirajte dovoljno hrane i vode za putovanje automobilom i / ili zrakoplovom. Svakako želite izbjeći da vaša djeca budu gladna i vi ste usred ničega;) Stoga mi kao obitelj uvijek imamo kilo banana s nama, što nas čini sretnom “majmunskom obitelji”;)

4) Imajte kozmetičku torbicu posvećenu obiteljskim putovanjima – s obzirom da mi putujemo vrlo često, imamo jednu kozmetičku torbicu koja je uvijek spremna na put i sadrži: četkice za zube, dječju pastu za zube, našu pastu za zube (volumena 75 mL tako da zadovoljavaju zahtjeve zračne luke za ručnu prtljagu), mali šampon, škarice za nokte i četku za kosu. To čini pakiranje brže i puno ugodnije;)

5) Gdje god, kad god putovali – imajte uvijek paracetamol pri ruci. Pogotovo onaj za malu djecu. Ne želite riskirati da Vaše dijete dobije visoku temperaturu usred noći, kada ste kilometri udaljeni od otvorene ljekarne.

6) Pelene! Pogotovo kada putujete s bebom mlađom od 5 mjeseci imajte nekoliko dodatnih pelene s vama. U Europi, do sada, nikada nisam naišla na benzinsku crpku ili dućan u zračnoj luci gdje se mogu nabaviti pelene. Uvijek stavite barem pet pelena više no što mislite da bi Vam trebalo – možda ćete zaglaviti u prometnoj gužvi i drastično produljiti putovanje, ili se vaš let može odgoditi za 6 sati. A budući da je probava vašeg slatkog djeteta nepredvidljiva, bolje je biti dobro pripremljen.

7) Nikad ne podcjenjujte kakačke sposobnosti Vaše bebe! Općenito postoji tri vrste kake kod malih beba – ona koja može čekati 15 minuta ili više za promjenu pelena, velika kaka koja može čekati najviše 3 minute i impresivna eksplozivna koja obično ne može čekati više od minute. A impresivna eksplozivna će se dogoditi kada to najmanje očekujete (i želite): tijekom turbulencije u letu ili slijetanja. To je razlog zašto uvijek morate imati dodatnu odjeću za sebe i bebu uvijek pri ruci J

8) Provjerite vremensku prognozu za vašu destinaciju prije jednog dana – kako biste se bolje spakirali i izbjegli neugodna iznenađenja;)

9) Uzmite dječju nosiljku i / ili kolica ovisno o odredištu. U našem iskustvu nosiljke (klokanice) su „must have“ u velikim gradovima s metroom, osim u slučaju kad je metro prilagođeno za transport kolica. Metro u Londonu ili Barceloni ima previše stanica bez liftova, te je put kolicima tamo pravi izazov. (uskoro o tome više u novom postu;)

10) Spakirajte neke posebne materijale za svoju djecu koja će ih zabavljati u slučaju da je vani gusta magla ili se nalazite u prometnom zastoju, te djeca ne mogu uživati promatrajući prirodu oko sebe. Budući da smo protiv toga da naša djeca provode vrijeme pred ekranima, u našem automobilu nemamo tablete. U skladu s Montessori filozofijom, preferiramo da promatraju svijet oko sebe (ponekad zahvaljujući Nataliji vidimo nešto što inače nikada ne bismo zamijetili), uživaju u prirodi, našem društvu i da se nauče nositi s dosadom. Kako bismo bili spremni za velike prometne gužve – koje su ponekad neizbježne – uvijek imamo nešto posebno pripremljenu. Za Nataliju (25 mj): jedan par čarapa koje su broj veće (ona je već stručnjak za skidanje i oblačenje čarapa), dodatne cipele (ona uživa i stavlja dosta truda da ih obuče i skine), magnetna ploča za crtanje (koja ima povezanu “olovku”, tako da se ne može izgubiti u automobilu) i dvije njezine omiljene knjige. Za Miru (5mj) do prije mjesec dana nismo imali ništa posebno, ali sada imamo lopticu koja zvecka kako je on miče rukicama te jednu tihu knjigu za bebe.

Napisala: Matea Vlatković

Ukoliko biste htjeti čitati u budućnosti više o našim avanturama, te uklapljanju Montessori filozofije u svakodnevni život možete više pročitati na blogu https://montessorijourneyblog.wordpress.com/ ili nas pratiti na facebook str: https://www.facebook.com/mateahinkoadventure