Putovanje kroz Škotsku i netaknutu ljepotu Highlands-a


Poštovani putoholičari, htio bih iznijeti svoje mini-dojmove o putovanju u Škotsku tijekom 11. mjeseca ukoliko će nekome možda pomoći pri snalaženju ili odlučivanju za putovanje u Škotsku.
 
EDINBURGH, HIGHLANDS, ŠKOTSKA
Trajanje: 9 dana
Let: Budimpešta – Edinburgh (direktan let)
 
Naime pošto smo iz Đakova, prvi stadij putovanja bio je pronalaženje BlaBla prijevoza do Zagreba, a potom na Flixbus iz Zagreba za aerodrom u Budimpešti koji će vas izaći oko 25 eura u trajanju od 5+h (ovisno o tome gazi li vozač bus ili ne 😃). Avionske karte ugrabili smo oko mjesec dana prije putovanja za 170 eura (uključen kofer od 10kg u oba smjera, 2 osobe) u obliku direktne povratne karte preko kompanija WizzAir i Ryanair.
 
Na službenim stranicama putovanje je navedeno u trajanju od 3h 15min no u realnosti putovanje traje oko 2h i 40min. Pri izlasku iz aerodroma postoji tramvajska linija u grad kao i autobusna linija u isti koja putuje oko pola sata i cijena istoga je 5 funti. Mi smo izašli na stanici kod Scottovog spomenika te smo odšetali još 2km do smještaja ( jer iskustvo kad šetaš je superiorno – 20/25km dnevno smo mi prelazili pješke, gradski prijevoz je skroz nepotreban oko i u centru) kroz poznati Leith walk. Prvi smještaj bio je na super distanci od samog centra te se na svakih 50m mogla pronaći kafeterija, restoran ili svemogući Tesco što nam je sve u konačnici odgovaralo. Gradski prijevoz je 2 funte za single ticket , ali mislim da se može uzeti weekly karta za 18funti – no, ponavljam, nismo koristili gradski prijevoz u toj mjeri….
 
Četiri dana od navedenih 9 ili 10 uključujući i putovanje proveli smo u samom Edinburghu te posjetili pa usudio bih se reći 90% stvari što se dalo pronaći na Instagramu i na Tripadvisoru.
Navedene lokacije koje su posjećene tijekom 4 dana :
Edinburgh Castle, Old Town, Royal Mile, Calton Hill, National Museum of Scotland, Arthurs Seat, Pricnes Street Gardens, New Town, Monument of Sir Walter Scott, Dean Village, Water of Leith walkaway, Royal Botanic Garden, National War Museum, Greyfairs Bobby Statue, National Gallery of Scotland, Tom Riddlers grave, Victoria Street, Surgeons Museum, Vennel Steps (dobra lokacija za slikanje), Camera Obscura views, St. Cuthbers (dobra lokacija za slikanje)…
 
Odlična promocija samog grada je u njegovoj dostupnosti u vidu besplatnih ulaza u velik broj atrakcija kao što su Nacionalni muzej Škotske, Nacionalna Galerija portreta Škotske, Royal Botanic Garden, Greyfairs Bobby resting place itd. Sve od navedenih lokacija su uglavnom u centru osim Dean Village-a i Water of Leith walkawaya te su izrazito pristupačne uz šetnjice do max 20-30 minuta do istih. Naravno pripremite se i za solidne razlike u visinskim razlikama pogotovo oko Royal Milea i samoga dvorca.
 
Ulaz u dvorac platili smo 19.50 funti i mogu vam reći da se ulaznica totalno isplatila. U samom dvorcu imate nekoliko kafića, velik broj zgrada u koje možete ući te u kojima se nalazi edukacijski sadržaj i materijal, poveći dio dvorca možete biti uz samu ogradu istog. Svake prve subote u mjesecu top s utvrde puca u 13h po lokalnom vremenu (za razliku od Gričkog u Zagrebu koji puca u 12h) kako bi ondašnji, a sada i trenutni stanovnici znali točno koliko je sati poradi daljnje orijentacije u vremenu.
 
Osim prikazivanja pojedinačnih dijelova povijesti i vladara dvorca u samom središtu dvorca nalazi se kapelica svim poginulim Škotima u WWI i WWI, a odmah do kapelice nalazi se građevina u kojoj se nalaze Scottish Crown Jewles (praktički u bunkeru na 3. katu navedene zgrade, nažalost fotografiranje nije dozvoljeno te je vrlo izričito i kontrolirano), Odmah po izlasku iz „citadele“ dvorca moguće je prošetati i do tamnica dvorca gdje se mogu vidjeti uvjeti i načini tretiranja ratnih zarobljenika tijekom povijesti. Samo istraživanje i boravljenje u dvorcu mogu vam slobodno zauzeti i do tri sata kvalitetnog sadržaja i dobrog provoda, ovo je samo mala komponenta što vam ja mogu iznijeti, a bez da to doživite 😉
 
Što se tiče samog trošenja u Škotskoj….hjoj, za studente iz Hrvatske… Pa i ne baš super ideja jer ipak prosječna škotska plaća se kreće oko 3000 funti stoga kao studenti platiti dvije kave 11 funti je bio pomalo šok no kad je bal nek je maskembal kako bi naši stari rekli…. Uz sve karte, ture, obroke i kave te suvenire za kvalitetan provod od 9/10 dana vam je potrebno oko 1300 eura. Možda se tu moglo i jeftinije proći odabirom nekakvog jeftinijeg smještaja ili eventualno restorana/hrane/pića no mi smo zadovoljni.
 
Naredna tri dana odlučili smo se za turu kroz Škotsku u 3 dana i 2 noćena u Invernessu koju sam pronašao preko aplikacije GetYourGuide te je navedena tura išla preko The Hairy Coo agencije u iznosu od 200 funti po osobi i OVO SE TEK ISPLATILO ZA OTIĆI. Turu je vodio vodič Michael, pravi škot – što naglaskom, što izgledom, što karizmom i ponajviše riđom bradom. Tura se obično vozi velikim busevima no zbog količine prijavljenih agencija se odlučila na minibus koji će nas (ukoliko nas Michael nije slagao) voditi na mjesta gdje inače veliki busevi zbog manjka manevra ili loših klimatskih uvjeta ne mogu. Kad sam već spomenuo klimatske uvjete: nećete vjerovati, ali kiša je padala samo 1 od 9/10 dana koliko smo bili tamo te je temperatura zapravo bila na ugodnih 10 stupnjeva (speaking of luck 😊).
Tura je prošla sve glavne atrakcije sjeverne Škotske iliti Highlandsa. Glavne atrakcije su bile filmske lokacije Harry Pottera, Mandaloriana (S3E3), Transformersa, James Bonda, Highlandera i ostalih kao i bojišta te prirodnih ljepota Škotske. Da ne ulazim u dubinu dubine, na kraju odluke ću ostaviti link smještaja i ture pa slobodno škicnite ukoliko se odlučite. Samo bih volio pohvaliti i Michaela koji nas je vodio na sve moguće dostupne lokacije te imao začudno 100 i 1 stajanje tijekom ture kad god je nekoga natjeralo na toalet ili je jednostavno htio uslikati škotske krave 😊.
 
Zadnja 2, odnosno 3 dana jednostavno smo išli na nekakve manje lokacije te smo uglavnom posjećivali nekakve „zapostavljene lokacije“ iz mojih notesa te pubove po kojima je Škotska i poznata.
 
 
Fotogalerija: