Putopisna knjiga – KRATKA ŠETNJA HINDUKUŠOM


Ljubitelji putopisne literature u Hrvatskoj i dan danas uskraćeni su za hrvatske prijevode niza putopisnih klasika koji su oblikovali ne samo ovaj književni žanr već i putničku scenu 20. stoljeća. Kratka šetnja Hindukušom samo je djelomični ispravak tog propusta.

Kad su se Eric Newby, trgovac u modnoj industriji, i Hugh Carless, karijerni diplomat, uputili u osvajanje šest tisuća metara visokog vrha u Afganistanu, njihovo jedino prethodno alpinističko iskustvo bio je penjački vikend-tečaj u Walesu. Put ih je vodio cestom preko Turske i Irana do divljih planina Hindukuša i potom kroz izoliranu afganistansku pokrajinu Nuristan nazad do Kabula. Dnevnički zapisi s ovog puta oblikovani su 1958. u knjigu koju je National Geographic uvrstio među 20 najboljih pustolovnih knjiga svih vremena.

Za to postoji valjani razlog. Kratka šetnja Hindukušom je briljantno napisana knjiga, izvanredno čitljiva, u skladu s duhom vremena i puna diskretnog humora. Autoironičnim jezikom kojim se služi, Eric Newby uspijeva njihov neuspješan pokušaj uspona na vrh Mir Samir pretvoriti u svojevrsnu pobjedu jer njegova priča govori o tome kako su putovali, a ne što su postigli, što knjizi daje trajnu draž. Knjiga je ujedno i impresionistička slika života prije pedesetak godina u gorskom lancu Hindukuš, u sjeveroistočnom Afganistanu. A tu je i sjajan kraj koji opisuje njihov posve slučajni susret s Wilfredom Thesigerom, povijesnim likom iz zlatnog doba istraživanja, za koji je kritičar The Timesa napisao: „Još uvijek mislim kako je zadnjih nekoliko rečenica Kratke šetnje Hindukušom nazabavniji kraj neke knjige koji sam ikada pročitao.“

Onaj posebni poriv koji je gospodina Newbyja odveo iz Mayfaira na neprohodne afganistanske planine moguće je opisati samo apsurdno banalnim izrazom „zov divljine“. Nije bio mornar kad se ukrcao na Moshulu; nije bio alpinist kad je odlučio uspeti se na Hindukuš. Nekoliko dana veranja po stijenama Walesa, koje ovdje čarobno opisuje, bili su njegova jedina priprema. Njega nije privukao alpinizam; Alpe obiluju prilikama za takva pregnuća. Njega je potaknula romantična, nerazumna čežnja koja se skriva duboko u srcima većine Engleza, da odbaci proslavljene naočale turista i nimalo ne mareći za znanost, politiku ili trgovinu, jednostavno kroči ondje gdje je dotad malo uljuđenih stopala kročilo.

Iz predgovora Evelina Waugha

Eric Newby

KRATKA ŠETNJA HINDUKUŠOM

  • Naslov: KRATKA ŠETNJA HINDUKUŠOM
  • Autor: Eric Newby
  • Prevela: Mirna Čubranić
  • Urednik: Željko Žarak
  • Izdavač: Libricon d.o.o.
  • ISBN: 978-953-8017-03-2
  • Meki uvez, format 14 x 21 cm
  • Broj stranica: 256

Maloprodajna cijena: 120,00 kn

libricon