NAJAVA: Vinkovo u Iloku 2017.


ILOK, 20.-22. siječnja 2017. – Blagdan sv Vinka – tzv. „Vinkovo“ svake godine se u siječnju tradicionalno obilježava u Iloku, poznatom srijemskom vinogradarskom kraju i gradu vina

Kad utihnu i nestanu svi tragovi božićno-novogodišnjeg slavlja, u srcu zimske svakodnevice, počinje nova vinogradarska godina. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vinkovo u svoje vinograde. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Stoga, bez obzira na studen, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, vinova loza se simbolično reže, vješaju se kobasice, zalije se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućih godina.

Već tradicionalno, i ove godine Ilok vam nudi bogatu ponudu. Proslava se održava u vinogradima i podrumima iločkih vinogradara, uz dobru vinsku kapljicu i domaću trpezu. „Vinkovo“ svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, te se i ove godine organizira zajednička, produžena vikend proslava s više događanja, a termin je 20.-22.01.2017. Osim dnevnog programa koji se sastoji od pokladnog jahanja, sajma te obreda blagoslova, posvete i proslave Vinkova u vinogradima „Vukovo“, tako je predviđen i večernji program u kojem vas očekuje tamburaški maraton (natjecanje tamburaških sastava), klapa Fjabula, ŽPS Druge te TS Ringišpil, uz najbolja vina iločkih podrumara, te najbolju zabavu koja je dokazana svih godina unazad.

Odmorite se i degustirajte kvalitetno iločko vino po pristupačnim cijenama, oprobajte pečenu kobasicu i slaninu, upoznajte običaje, uživajte u glazbi i plesu. Sa sobom ponesite puno dobre volje, nešto kuna i puno prijatelja! Dobrodošli i vidimo se na Vinkovu u Iloku.