Putopis i savjetnik – GRAN CANARIA – dobrodošli u raj!


Stipe Jurjević je posjetio Gran Canariju, pa evo nekoliko njegovih savjeta za lakše putovanje na ovaj otok

Letova za Gran Canariju, treći najveći, drugi najnaseljeniji i geološki najstariji otok u sklopu Kanarskog otočja, ima pregršt, kako direktnih, tako i onih s jednim presjedanjem. Upravo za drugu opciju smo se i odlučili; let iz Trsta za Valenciju u kojoj smo se odlično proveli puna tri dana, da bi nakon toga krenuli na Gran Canariju. Sva četiri leta (Trst-Valencia-Gran Canaria i povratak istom rutom) sveukupno su koštali 68 eura, odnosno oko 500 kn u drugoj polovici listopada. Na raspolaganju su i direktni letovi iz Budimpešte, Venecije (Treviso) i Milana (Bergamo), preko Ryanaira i Wizzaira.

Za razliku od Tenerifea, Gran Canaria ima „samo“ jedan aerodrom i on je idealno pozicioniran na istočnoj obali otoka, svega 20-ak minuta vožnje od glavnog grada Las Palmasa na sjeveroistoku, odnosno Maspalomasa kao najpopularnijeg odredišta na jugu otoka.

Bilo bi šteta ne iskoristiti vrlo povoljne cijene rentacara na bilo kojem otoku u sklopu Kanara. Mi smo uzeli Citroen C4 Cactus za 110 eura s punim osiguranjem na 6 dana, što je sasvim dovoljno za obići cijeli otok uzduž i poprijeko. Najjeftinija opcija bio je Citroen C3 za 70-ak eura s osiguranjem. Odlučili smo se za Autoreisen rent-a-car, ali i Cicar je vrlo popularan i povoljan. Gorivo se kreće oko 7,50 kn, a benzinske postaje dostupne su na svakom koraku, osobito na autoputu koji dobrim dijelom ima tri trake u oba smjera.

Premda Las Palmas nije osobito velik grad, preporučam barem dva dana da se upiju sve vibre. Za taj dio vozilo vam neće biti potrebno, jer sve se može pješice. Ima dosta dobrih hostela u ponudi, a neki od njih poput Big Fisha nalaze se svega 20-ak metara od plaže Las Canteras, najpopularnije u gradu gdje se nalazi i najprometnije šetalište. Tu ćete naići i na mnogobrojne restorane namijenjene turistima koji su skuplji 30-40% od lokalnih zalogajnica, a uz to im ni ponuda nije pretjerano raznolika; nalik Hrvatskoj u sezoni, ali svejedno jeftinije. Na svakom ćošku također se nalaze i škole surfanja.

Dva lokala koja su nam najviše ostali u sjećanju svakako su Hermanos Garcia i Bar Cafeteria Galdos. Kod braće Garcia tri slijeda s kavom i pivom svega 10 eura. Atmosfera prava domaćinska, u potpunosti zauzeti stolovi, bez ijednog turista, uz puno glasnih razgovora i neprekidne redove ljudi koji čekaju narudžbe za van. Autentičan doživljaj Las Palmasa.

Kod Galdosa također vlada domaćinska atmosfera, odlično mjesto za pogledati nogometnu utakmicu i usputni tapas, kao i nešto konkretnija jela po pristupačnim cijenama.

Prateći Las Canteras u smjeru juga može se prošetati do auditorijuma Alfreda Krausa, poznatog španjolskog tenora rođenog upravo u Las Palmasu. Izvan auditorijuma nalazi se i veliki kip posvećen njemu, kao i vidikovac s kojeg se pruža odličan pogled na šetalište i valove koji pristižu iz Atlantskog oceana.

U Vegueti, starom dijelu Las Palmasa, nalazi se i Kolumbov muzej (Casa de Colon). Vrijedi odvojiti sat ili dva vremena te prošetati se samim naseljem uz posjetu kući iz koje je Kolumbo krenuo sa svojim ekspedicijama.

Još neke od lokacija i znamenitosti u Las Palmasu i okolici svakako su: parkovi San Telmo i Santa Catalina, trg i katedrala sv. Ane, Estadio Gran Canaria (stadion nogometnog kluba UD Las Palmas), botanički vrt u Arucasu i dr.

Trgovine su osjetno jeftinije nego u Hrvatskoj, a najpoznatiji lanci su Dino i Mercadona, kao i Spar. Na akciji smo recimo pronašli 12 Tropical limenki piva za 30-ak kuna; domaća proizvodnja finog okusa. Ima i podosta trgovačkih centara s dobrom ponudom za one zainteresirane za obnovu garderobe i sl.

Nakon što smo pješice obišli čitav Las Palmas odlučili smo istražiti ostatak otoka. Krenuli smo sjevernom cestom, a odredište je bio strmi gradić Agaete na sjeverozapadu otoka kao krajnja točka, jer je zapadna obala opasna za voziti zbog odrona. Na putu do tamo stali smo kod Yacimiento arqueologico Cenobio Valeron, odnosno arheološkog nalazišta Guanča, stanovnika Kanara prije dolaska Španjolaca. Ulaz je 3 eura i vrijedi razgledavanja i kraćeg odmora s prekrasnim pogledom na okolne stijene i cestu kojom se do tamo stiže.

*Guanchi*

 

Agaete je mali gradić, odličan za poludnevni trip. Po zakonu, zidovi kuća moraju biti ofarbani bijelom bojom, a vrata zelenom ili smeđom. U samom središtu nalazi se Iglesia de la Concepcion (crkva začeća). Izgrađena 1874. na mjestu prvotne crkve izgrađene 1515. koja je izgorila u požaru. Šetnja se ipak pokazala malim podvigom, pošto svi putevi vode uzbrdo. Ne djeluje kao turističko mjesto, ali ipak se može naići na pokojeg backpackera. Nakon kave u lokalnoj birtiji, krenula je kiša pa smo odustali od daljnjeg razgledavanja, premda se iz gradske luke Puerto da las Nieves pruža odličan pogled na El Dedo de Dios („Božji prst“, prirodna formacija stijena), a u blizini je i El Maipes, antičko groblje od arheološkog značaja.

*Agaete*

Poslije Agaeta uslijedila je vožnja do Pico de las Nievesa, tradicionalno smatranog kao najviši vrh otoka, premda je Morro de la Agujereada viši za svega 7 metara. Sama vožnja bila je prava avantura, pošto su se sunce i kiša cijeli dan pomalo izmjenjivali, a cesta iako kvalitetna, ipak uska i zavojita. Bilo je trenutaka kada prst nismo vidjeli ispred sebe zbog magle, a odmah potom i potpune čistine. U tom svemu pri samom kraju vožnje čak smo nabasali i na kapiju nekakvog vojnog objekta (radar?), ali nitko nas nije oteo. J

Strepili smo kakav će pogled s vrha biti s obzirom na oblake, ali vrijedilo je…

*Pico de las Nievesa*

Na putu do vrha i na povratku do Las Palmasa prošli smo i povremeno stali kroz brojna manja mjesta (sela), poput Artenare, Cruz de Tejede, Vega de San Mateo, Terora, Firgasa i Arucasa. Iako smo povremeno nailazili na turiste iz različitih država, ovo je ipak bio vansezonski period pa je i doživljaj bio autentičniji, na trenutke imao bih osjećaj da smo daleko od civilizacije.

Sljedeći dan odvojili smo za jug i jugozapad otoka, prije svega Maspalomas i njegove pješčane dine (zaštićeni prirodni rezervat). Sam gradić je turističko središte, jedan veliki resort i sve je podređeno tome. Izuzev svjetionika iz 19. stoljeća nema ništa od značaja. Zapravo, koga zanima, Maspalomas u svojoj blizini nudi Aquapark te Palmitos Park (spoj zoološkog i botaničkog vrta).

Međutim, kad zakoračite na pješčane dine, vrijeme kao da stane. Mogao bih cijeli dan provesti tamo i nepomično promatrati taj spoj pustinje i Atlantskog oceana u neposrednoj blizini.

Kasnije smo krenuli prema jugozapadu, ali preporučio bih da taj dio preskočite na svom putovanju. Mjesta poput Taurita, Puerto Rica i sl. zapravo su hotel na hotelu i beton, klasični resortovi primarno nastanjeni turistima iz UK-a, Irske, Švedske i Njemačke. Nismo gubili puno vremena, već smo se okrenuli nazad i cestom od Maspalomasa krenuli u unutrašnjost otoka s južne strane,  pošto smo dan prije prošli sjever i sjeverni dio unutrašnjosti otoka. 

*Fataga*

S ove strane otok izgleda kao s drugog planeta; mnoštvo stijena, vulkanskog tla i savršena (manje prometna) cesta za roadtrip. Odjednom nailazimo na tzv. „dolinu tisuću palmi“, odnosno Fatagu, karakteristično kanarsko selo s parsto stanovnika smješteno u toj dolini s malom školom, dva restorana i jednom pekarom; savršen spoj smeđeg kamena i zelenila, ali i potpuna suprotnost onome što smo dosad vidjeli na ovoj cesti. Također je kandidat za World Heritage Site.

Jedna od atrakcija na južnoj strani otoka o kojoj nismo ništa pronašli ni u jednom članku ili putopisu posvećenom Gran Canariji, već sasvim slučajno otkrili na google mapsu je Sioux City, tematski park,  tj. replika američkog gradića na divljem zapadu. Upad je 20-ak eura, ali čitav show traje oko 5-6 sati, a uključuje pljačku banke, okršaj šerifa i bandita, potjeru na konjima i dr. Ponekad sudjeluju i sami gledatelji (bio sam dio revolveraškog obračuna). J

*Sioux City*

Usput smo navratili i do jedne od plantaži aloe vere, gdje nas je djelatnik (ispostavilo se da je Talijan iz Trsta) uputio u sve vezano za tu fascinantnu biljku; njenu berbu i dijelove koji se koriste u proizvodnji raznoraznih kozmetičkih preparata, a usput smo probali i sok; aloe veri pripisuju se brojna ljekovita svojstva. Sve to bilo je besplatno, nemate obavezu ništa kupiti niti je to bilo spomenuto u nijednom trenutku.  Ono što nas je dodatno potaklo da kratko stanemo je i natpis (pored drugih najpoznatijih svjetskih jezika) na tabli: Dobrodošli! 

*Aloe vera*

 

Kada bi me netko tražio da svoj cjelokupni dojam o Gran Canariji opišem jednom riječju (izuzev „raj“), rekao bih: „dobrodošli“. Malo je mjesta na svijetu gdje će te se osjećati više dobrodošlima nego ovdje. Domaćima je gušt pomoći strancu, osobito ako znate makar i mrvicu španjolskog i ni u jednom trenutku nismo osjetili da  ih tlačimo pitanjima, bilo da se radi o konobaru, slučajnom prolazniku ili mesaru u lokalnoj trgovini. Jedna cura u Las Palmasu je čak prišla i pitala trebamo li pomoć kad je skužila da smo stranci i uputila nas u sve i svašta. U jednom od mnogobrojnih razgovora s lokalcima istaknuo sam kako je otok izrazito gostoljubiv, a stariji gospodin mi je rekao: „Vivimos del turismo!“ (Živimo od turizma). Takav stav još uvijek nije zaživio u potpunosti u lijepoj našoj (ili barem nekim njenim dijelovima).

OPĆENITI SAVJETI

Kako doći na Gran Canariju? Mi smo odabrali let Trst – Valencia i nakon tri dana Valencije otišli na Gran Canariju. Ako živite bilo gdje u trokutu Zagreb – Zadar – Istra, dvije su najpovoljnije opcije za taj let: GoOpti iz Zagreba do aerodroma u Trstu ili FlixBus Rijeka – Trst (50-60 kn), pa bus iz Trsta do aerodroma za nekoliko eura. Kao što sam naveo na početku, sva četiri leta platili smo 68 eura (Trst – Valencia – Gran Canaria i istom rutom nazad).

Postoje i direktni letovi preko Ryanaira iz Milana i Venecije (najbolje GoOptijem do tamo), odnosno Wizzaira iz Budimpešte (FlixBus iz Zagreba bude vrlo povoljan, otprilike 30-40 eura povratna, a bus iz centra Budimpešte do aerodroma 3 eura).

Rentacar? Velika preporuka za Gran Canariju je iznajmiti auto, osobito ako ste u društvu. Mi smo Citroen C4 Cactus s navigacijom i full osiguranjem platili 110 eura za šest dana, a bilo je opcija poput Citroena C3 s 4 vrata za nekih 70 eura. Sve ovisi kakvo vozilo preferirate. Agencije: Autoreisen ili Cicar. Samo ispunite formular online prije dolaska, a plaćanje se rješava pri preuzimanju auta.

Smještaj? Hosteli su vrlo povoljni i odlično locirani (10-ak eura noćenje), a nisu ni stanovi skupi. Dvosobni stan udaljen dvije minute vožnje od autoceste platili smo 90 eura za 4 noćenja. Neprocjenjiv je i pogled na Atlantski ocean iz dnevnog boravka. Neovisno o mjestu u kojem odlučite boraviti, vlastitim prijevozom u kratkom roku stižete bilo gdje, tako da možete cijelo vrijeme boraviti u istom smještaju.

Hrana? U Las Palmasu svakako isprobajte Hermanos Garcia i Bar Cafeteria Galdos, povoljno i ukusno. U trgovinama su namirnice također vrlo povoljne (Spar, Dino i dr.)

Fotogalerija: