Pečuh u Mađarskoj odlična vikend destinacija


O Pečuhu u Mađarskoj nisam znala mnogo, pa mi nisu ni očekivanja bila velika. Ali i to je nekad odličan pristup jer sam se vratila sa mnogo pozitivnih iskustava i utisaka i to naročito oduševljena fenomenalnim vinom, dobrom hranom i lijepim gradićem koji je odličan za izlet preko vikenda. by Lejla Brčaninović (Putovanje Snova)

Vina u Pečuhu 

Blizu Pečuha nalazi se selo Villany koje je u potpunosti posvećeno vinu. Oko 200 vinarija se nalazi jedna pored druge i nude odlična vina iz Mađarske. Posjetili smo vinariju Crocus Gere koja ujedno ima i spa i bazene sa mnogim tretmanima na bazi vina. A onda je slijedilo pravo otkriće -> vinarija Josef Bock koja proizvodi oko 200.000 litara godišnje i koja ima vrhunska crvena vina. Proveli su nas kroz beskrajno duge hodinike i imali smo priliku degustirati nekoliko vina i u potpunosti su me uvjerili da Mađarska ima zaista fenomenalna vina zbog kojih je posjeta Pečuhu i gradiću Villany uvijek dobra ideja.

pecuh2

Na putu prema večeri u konobi PalKonya posjetili smo i malo selo vinskih podruma u kojem se inače održavaju i vinske fešte. Podrumi se nalaze preko puta stambenog naselja. U prošlosti je svaka kuća imala i svoj vinski podrum na drugoj strani ulice koji su inače samo posjećivali muškarci. Žene nisu bile poželjne osim ako bi došle po svoje muškarce da im pomognu da dođu do kuće. Srećom su ti običaji davno zaboravljeni :)

pecuh 3

Prvu večer smo završili u konobici koja se nalazi u jednoj od kuća za odmor koja se inače i izdaje po vrlo povoljnim cijenama, blizu ovog vinskog raja. Domaćini su priredili jedno od tradicionalnih mađarskih jela ali na moderan način. Ime nisam zapamtila, ali je bilo vrlo ukusno.

pecuh4

Šta posjetiti u Pečuhu 

Pečuh ima lijep centar grada sa velikim trgom na kojem nas je dočekala ogromna skulptura konja koja je ujedno i bila promocija izložbe izumiteljskih radova Leonarda da Vincija.

pecuh5

Mene je posebno oduševio dio sa posađenim začinima na trgu. To bih tako željela da ima u svakom gradu, pa kad se vraćate iz šetnje da uberete koji listić svježeg bosiljka na primjer koji će vam uljepšati ručak. Divna je i mala fontana koja je ukrašena simbolom grada.

pecuh6

pecuh7

Pečuh je grad koji u Srednjoj Europi ima najbogatiju ostavštinu iz rimskog doba, pa obavezno posjetite i Cella Septicora Visitor Centar koji se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a, ali i Peter Paul baziliku koja je u blizini.

pecuh8

Dio grada za koji će vam trebati nekoliko sati ali u kojem imate veliki broj izložbi i zanimljivih dešavanja je Zsolnay. Mi smo posjetili Ružičastu izložbu koju čine ručno izrađeni predmeti u ružičastoj boji, tvornicu u kojoj možete vidjeti kako umjetnici izrađuju predmete, te Gyugyijevu kolekciju u kojoj se možete diviti mogim skupocijenim i veoma lijepim keramičkim predmetima. Četvrt je ukrašena mnogim lijepim zgradama, parkovima i na trenutke je kao da hodate kroz neku bajku.

pecuh10 pecuh9

Ako ogladnite dok istražujete Zsolnay, posjetite istoimeni restoran koji je nama ponovo priredio odličan ručak.

pecuh11

Nedjelju smo poželjeli provesti u prirodi pa smo se uputili prema selu Orfu u kojem se nalaze 4 jezera. Priroda je divna i odlično je mjesto za relaksiranje, roštilj ili šetnju. Postoje čak i biciklističe staze iz centra Pečuha do  jezera. Za kraj dana smo se popeli na televizijski toranj i ponovo se iznenadili veličinom Pečuha.

pecuh14 pecuh 13

Hrana i zabava u Pečuhu 

Posljedni obrok imali smo u tipičnoj mađarskoj čardi Tankeš Csarda u kojoj smo uživali u tipičnim mađarskim intenzivnim i ljutim okusima, velikim porcijama i prekrasnom prirodnom okruženju. Ako idete u Pečuh ovo mjesto nemojte propustiti. Definitivno mjesto na koje bih se vratila na još jedan gulaš.

pecuh 15

Glavne ulice Pečuha su vrlo žive i pune kafića i barova u kojima možete osjetiti dobre vibracije grada. Tokom našeg boravka bio je i festival piva pa smo jedno večer istraživali sve moguće okuse piva koje možete zamisliti. Nakon serije voćnih za mene je definitivni pobjednik pivo sa okusom kave i to ću sigurno još negdje potražiti.

pecuh16

Pored odličnih crvenih vina u Pečuhu piju mnogo špricera. I tako ćete u mnogim kafićima naći veliki broj različitih špricera jer svako vino zahtjeva posebnu količinu mineralne vode. Ali koje god da naručite bit će sigurno odličan izbor i najbolje osvježavajuće piće za vrele ljetne dane.

Pečuh je idealan za izlet preko vikenda, a naročito za one koji su na odmoru u potrazi za dobrom hranom i odličnim vinom, te zanimljivim izložbama.

Napisala: Lejla Brčaninović