Pao avion sa 66 putnika u Iranu


Iranski zrakoplov nestao je s radara na letu od Teherana do Yasuya. Navodno je pokušao prisilno sletjeti na pašnjak kad se srušio. Spasilačke službe su krenule prema mjestu pada, no riječ je o planinskom području piše 24sata.hr

Iranski zrakoplov sa 60 putnika srušio se blizu grada Semiroma u Isfahanskoj provinciji u Iranu. Iranska televizija navodi kako je u zrakoplovu bilo i šest članova posade. Iz aviokompanije Aseman potvrdili su da nitko nije preživio. Među 66 poginulih bilo je i jedno dijete. 

Pretpostavlja se da riječ o 20 godina starom avionu tipa ATR 72-500.

Zrakoplov je nestao s radara 50 minuta nakon uzlijetanja iz teheranske zračne luke Mehrabad, a uzrok nesreće još nije poznat, javila je državna televizija.

Spasilačke službe su krenule prema mjestu pada, no riječ je o dosta nepristupačnom  terenu. Tvrde da je nemoguće poslati vozila Hitne pomoći direktno na mjesto pada jer je riječ o planinskom području. Uz to, zbog lošeg vremena navodno ni helikopteri ne mogu sletjeti.

Inače, avion kompanije Aseman bio je star više od 20 godina, a njime su, kako se saznaje, upravljali iskusni pilot. Objavljen je i popis putnika.

Tvrtka Aseman Airlines je crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze tvrtke s nesigurnim zrakoplovima, prenosi dpa. 

U Iranu se dogodilo nekoliko zrakoplovnih nesreća u zadnjih nekoliko desetljeća. Teheran nije mogao kupovatii nove zrakoplove niti zamjenske dijelove od Zapada zbog sankcija UN-a.

Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, Iran je potpisao ugovore sa Airbusom i Boeingom radi kupovine većeg broja putničkih aviona.