Ovaj gradić u Kanadi ima pogled na Auroru Borealis u prosjeku 300 noći godišnje


Foto – ©Frontiers North Adventures

Kada prelazite ulicu u Churchillu (Manitoba), važno je gledati u oba smjera – ali ne samo da uočite nadolazeći promet već postoji mogućnost da sretnete polarnog medvjeda koji luta cestom ovog malog subarktičkog gradića. Churchill nije samo “svjetska prijestolnica polarnih medvjeda”, već je i najjužnije mjesto gdje možete vidjeti ove životinje u divljini.

Churchill je najsjevernija luka Kanade, udaljena otprilike 140 km od granice koja povezuje Manitobu i Nunavut. Ne postoje ceste do ovog udaljenog mjesta, pa možete doći samo avionom ili vlakom. Iz grada Winnipeg, let do Churchilla traje otprilike dva sata, a putovanje željeznicom traje nekih 48h.

Iako je zračni prijevoz dostupan tijekom cijele godine, treba dosta prije rezervirati svoje karte kako biste osigurali svoja mjesta. Frontiers North nudi sveobuhvatne višednevne pakete koji dolaze s privatnim čarter letom u i iz Churchilla, plus sve obroke, smještaj i obilaske tijekom vašeg boravka.

Najbolje vrijeme za posjet Churchillu

Beluge, medvjedi ili polarna svjetlost? Kada je riječ o planiranju posjeta Churchillu, trebali biste početi s određivanjem kojem čudu prirode želite dati prednost, budući da za svako postoji posebna sezona.

Jesen (listopad-studeni) je najbolje vrijeme za vidjeti polarne medvjede. Ako dobro odredite vrijeme za posjet (sredina-kraj listopada), moći ćete ih vidjeti i prije nego što padne snijeg, kada je krajolik još prekriven naletom jesenjih boja. Od sredine do kraja studenog, led i snijeg se talože na površini za drugačiju pozadinu – potpuno bijelu zimsku zemlju čuda. Zima (veljača-ožujak) je najbolje godišnje doba za gledanje Aurore Borealis i onda će biti najbolje vidljiva, budući da hladne, svježe noći zahtijevaju manje pokrivenosti oblacima. A tijekom toplije ljetne sezone (srpanj-kolovoz), tisuće bučnih beluga hrle na ušće rijeke Churchill kako bi se hranile, okotile i igrale.

Što vidjeti u okolici Churchilla

Polarni medvjedi

Na sjevernom dijelu provincije Manitobe očekuje vas kanadski subarktički safari. Polarni medvjedi mogu se naći u udaljenim regijama u pet arktičkih zemalja – od Norveške do Grenlanda – ali avantura gledanja ovih životinja kako se šepure u svom prirodnom staništu je bliža nego što mislite. Churchill je najjužnije odredište na svijetu za vidjeti divlje polarne medvjede.

Churchill je popularno mjesto za polarne medvjede jer im omogućuje raniji pristup izvoru hrane. To je mjesto gdje se led prvi formira i posljednji se topi – raj tijekom cijele godine za polarne medvjede koji, za razliku od drugih vrsta medvjeda, ne spavaju zimski san. Prema kanadskoj službi za divlje životinje, oko 1000 polarnih medvjeda slobodno šeta regijom, tako da nema manjka životinja za vidjeti.

Tura promatranja polarnih medvjeda se ne može ići pješice ili automobilom zbog okruženja tundre ali i grabežljivaca, pa je putovanje u Tundra Buggyju najbolji rješenje. Ne samo da Tundra Buggy — originalno tundra vozilo koje je stvorio Frontiers North prije više od 30 godina — može upravljati neravnim terenom, već posjetiteljima također pruža ekskluzivan pristup Području upravljanja divljim životinjama Churchill (CWMA) s najvećom vjerojatnošću viđenja. Prošle godine, Frontiers North lansirao je prvi u svijetu, potpuno električni Tundra Buggy, s planovima transformacije na struju svih svojih vozila u sljedećih 10 godina.

Beluge

Tople, plitke vode ušća rijeke Churchill pozivaju tisuće beluga kitova na razmnožavanje i hranjenje tijekom ljetnih mjeseci, što olakšava uočavanje spektakularnih morskih stvorenja s kopna ili mora. Obilasci koje isto organizira Frontiers North omogućuju vidjeti (i čuti) “morske kanarince” plažom ili brodom, s dostupnim opcijama promatranja kajakom, daskom za veslanje i glisera. Tijekom ljeta možete čak uočiti polarne medvjede kad počnu plivati na obalu nakon mjeseci provedenih u ribanju leda zbog ludnice za hranjenjem na moru.

Polarna svijetlost

Plešući valovi Aurore Borealis obasjavaju nebo u Churchillu do 300 noći godišnje, zahvaljujući udaljenom položaju grada i blizini ovalne polarne svjetlosti, koja se nalazi točno iznad glave. Ture koje isto nudi Frontiers North možete gledati spektakl s pet jedinstvenih lokacija u području Churchilla