Oktoberfest 2018


Svi ljubitelji piva su čuli ili su trebali čuti za festival piva pod nazivom Oktoberfest koji se svake godine održava u Münchenu. Ove se godine Oktoberfest održava u terminu od 22. rujna do 7. listopada

 

Flixbus nudi karte iz Zagreba u jednom smjeru za Munchen u vrijeme festivala za 20€ —> Karte možete kupiti —> OVDJE

Prvi Oktoberfest održan je još davne 1810. godine u čast kralja princa Ludviga (kasnije Ludvig I. od Bavarske) koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen. Tradicija nije održana u razdoblju od 1854. do 1873. zbog velike epidemije kolere, kao ni za trajanja dva svjetska rata.

Za Oktoberfest minhenske pivovare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola tako da ga sadrži od 6-7%. Traje 16 dana, počinje svake godine krajem rujna i završava početkom listopada. Subotom u točno 12:00 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik “O’zapft is!” ( “Otvoreno je!”). Od tada se Oktoberfest smatra otvorenim. Svake godine prisutni znatiželjno čekaju da vide koliko puta gradonačelnik treba udariti čekićem dok prvo pivo poteče, a postoje čak i oklade.

oktoberfest1

U prijestolnici Bavarske najčuveniji pivski festival i pučka fešta otvoriti će svoje šatore, a iz bačava će konobarice odjevene u dirndl, tradicionalne bavarske nošnje, nositi žednim gostima pune naramke piva u kriglama od litre. Fešta službeno počinje subotnjom paradom ulicama Münchena i otvaranjem prve bačve od strane gradonačelnika…

Svake se godine na Oktoberfestu popije oko 7 milijuna litara piva (službeni rekord je nastao 2011. kada se popilo čak 7.5 mil. litara.), a pojede se oko pola milijuna pilića, oko 150 000 pari kobasica, 40 000 kilograma ribe, 70 000 bunceka i stotinjak volova.

Dozvoljeno je točenje samo onog piva koje je proizvedeno na području Münchena