Kulturne znamenitosti Njemačke


Posjećujete li Njemačku poslovno, obiteljski ili za godišnje odmore, ponuda koju njemački gradovi nudi je zaista ogromna. Aktivni odmor, zabava, povijesne znamenitosti, muzeji,  kultura… zaista je svega na pretek.

Izdvojili smo za vas nekoliko ideja  – „za svakog ponešto“, kroz veće njemačke gradove.

Jeste li znali da se u Münchenu nalazi najveći tehnički muzej na svijetu? Da, umjesto Oktoberfesta, najpoznatije minhenske turističke manifestacije, tehnički muzej je savršeno mjesto kako za odrasle tako i za djecu. Deutsches Museum godišnje posjeti oko 1,5 milijuna ljudi a osnovan je davne 1903. godine. Smješten je na rijeci Isar, na otočiću neposredno uz povijesni minhenski centar.

Deutches Museum – Munchen, photo: Deutches Museum

Trenutno  je u ponudi muzeja preko 30 raznih izložbi. Prijedlog sa naše strane je da zavirite u  špilje Altamire,  saznate sve o povijest zrakoplovstva ili za one najmlađe od 3 do 8 godina da uđu u „Dječje kraljevstvo“. U muzejskom prostoru od oko 45.000 četvornih metara koji se rasprostire na 6 katova nemoguće je ne pronaći nešto za sebe. Cijene ulaznice kreću se od 14 eura za odrasle do 29 eura za obitelji sa dvoje djece a više o trenutnoj ponudi izložaba potražite na direktnom LINKU muzeja.

Ukoliko se nađete u Nurnbergu , za sve vas kojima je umjetnost jedna od važnijih stvari u životu, kuća Albrechta Dürera je mjesto za vas! Njemački najpoznatiji umjetnik živio je u ovoj kući skoro 20 godina.

Albrecht Dürer House – Nurnberg, Photo: Krešimir Golubić

Njegov je dom jedna od posljednjih sačuvanih građanskih kuća Nurberga 15. stoljeća građena u tradicionalnoj gradnji polu-drvenih kuća. Prostorije kuće prenose vjerodostojan ugođaj doba u kojem je živio i održavaju povijest kuće od 1828. kada je po prvi puta kuća otvorena za javnost u znak sjećanja na velikog umjetnika.  U muzeju danas možete vidjeti vrlo vrijedne kopije njegovih slika dok se originali nalazi u poznatim muzejima i galerijama od Firence, preko Beča do Londona. Uz prvu Dürerovu ženu Agnes koja vas vodi kroz njegov život i muzej, jako je interesantna i radionica u kojoj se demonstriraju povijesne tehnike tiska, odnosno njegovih bakroreza i drvoreza.

S obzirom da je ove godine stota obljetnica od osnutka znamenite umjetničke škole Bauhausa u Njemačkom Weimaru, za ljubitelje arhitekture i dizajna posjeta novootvorenom muzeju Bauhausa je više od obveze. Postava izložbe je usredotočena na najstariju zbirku predmeta sakupljenih diljem svijeta. Osim muzeja Bauhausa, Weimar je iznimno bogato središte njemačke kulture za koje bez problema budite spremni odvojiti cijeli tjedan svog odmora.

Bauhaus Museum – Weimar, Photo: Krešimir Golubić

Za čitatelje koji vole more i sve vezano uz njega, Hamburg je grad sa posebnom energijom i ponudom svih mogućih oblika zabave koja se malo gdje može pronaći. Od znamenite hamburške četvrti St. Pauli, preko Filharmonije na Elbi pa do hamburškog novog centra grada za vas izdvajamo Hafen Museum, odnosno Muzej luke Hamburg.

Hafen Museum – Hamburg, Photo: Krešimir Golubić

Muzej se nalazi na posljednjem preostalom slobodnom pristaništu koji je danas zaštićeno mjesto od daljnje gradnje i predstavlja strukture luke izgrađene prije stotinu godina. Muzejski prostor je zapravo hala koja je služila za pretovar raznih roba koje su desetljećima stizale brodovima u najsjeverniju Njemačku luku. Uz zatvoreni prostor hale, kao dio stalnog postava muzeja posjetiteljima se pruža prilika obići ogromne kranove za pretovar roba, tradicionalni teretni brod MS Bleichen koji je vezan uz lukobran muzeja od 2007. te se postupno obnavlja te provjeriti kako se nekada ronilo bez dodatnih boca sa zrakom. Na linku obavezno provjerite kako se stiže do muzeja ali i radno vrijeme.

Frankfurt kao financijsko središte Njemačke ali i najveća zračna luka je nezaobilazna raskrsnica za letove prema mnogim svjetskim odredištima. Sigurni smo da je svatko od vas koji redovno putujete zrakoplovima barem jednom zastao u Frankfurtu i prošetao gradom. No, za neka buduća putovanja, ljubiteljima filmske umjetnosti predlažemo posjet pedesetak kilometara udaljenom samostanu Eberbach

Samostan Eberbach, Photo: Krešimir Golubić

Do samostana se najjednostavnije stiže automobilom kroz predivan krajolik rijeke Rajne gdje se oživljavaju drevni mitovi, romantične sage i čudesne legende. Svakako zastanite u nekoj od bezbroj vinarija i vinskih podruma prepunih Rajnskog rizlinga. Bivši Cistercitski samostan Eberbach jedan je od najistaknutijih umjetničkih spomenika u Europi, a svi ste ga zapravo već ranije posjetili kroz filmski klasik „ U ime ruže“ iz 1986. sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Samostan je poznat po svojim vinima kojeg su svojedobno proizvodili redovnici i koji su ga pretvorili u najveće vinsko imanje tijekom stoljeća.

Za kraj ovog kulturnog presjeka Njemačke, predstavljamo vam naš skriveni dragulj, gradić Celle udaljen četrdesetak kilometara od Hannovera. Celle je poznat po svojoj očuvanosti povijesnog središta gdje se nalazi preko 400 polu-drvenih kuća što ga čini najvećim očuvanim europskim gradom tog tipa. Velika većina kuća izgrađena je u 16. stoljeću a najstarija je izgrađena 1526.godine.

Celle, Photo: Krešimir Golubić

Osim što je Celle poznat po svom povijesnom središtu i arhitekturi 16 stoljeća, unatrag zadnjih par godina posjetitelji otkrivaju Bauhaus Cellea koji je godinama bio tu prisutan kroz Neues Bauen i njegova arhitekta Otta Haeslera. Najstarija građevina u gradu je Kneževa palača i jedna je od najljepših palača sjeverne Njemačke. Prvi se puta spominje 1318. godine, a od svog nastanka kao jednostavan dvorac pretvorena je u sljedećim stoljećima u veličanstveno prebivalište vojvoda Brunswick-Lüneburg. Konstrukcija s četiri krila otkriva i vanjske i unutarnje stilske elemente iz razdoblja gotike, renesanse i baroka.

Vjerujemo da ste kroz ovaj kraći presjek kulturne ponude Njemačke pronašli nešto za sebe i svoja buduća putovanja. Više o temi kulturne ponude Njemačke potražite na službenim stranicama Njemačke turističke zajednice.

https://www.germany.travel/hr/index.html