Njemačka putovnica i dalje najjača!


Da je Njemačka jedna od “najjačih” svjetskih država u mnogim aspektima – od automobilske industrije do zavidnih sportskih rezultata – i nije neka novost, a među popisom njemačkih stvari koje su najbolje na svijetu već drugu godinu zaredom našla se i putovnica te zemlje piše vecernji.hr

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju upravo Nijemci koji sa svojom putovnicom, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja.

U Afriku teško bez vize

Vrijednost putovnica određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Iako je hrvatska putovnica od svojih prvih izdanja devedesetih do danas dogurala do petnaestog mjesta koje dijeli s Rumunjskom, Bugarskom i Argentinom, i dalje je među najslabijima u EU. Hrvati, prema podacima Passport Indexa, bez vize mogu putovati u 143 države, a među onima za koje je viza ipak potrebna gotovo su sve afričke i bliskoistočne zemlje. Hrvatska je putovnica “jača” od putovnica svih balkanskih zemalja, što i ne čudi s obzirom na to da su pri samom vrhu upravo mnoge putovnice zemalja članica Europske unije, ali treba napomenuti da smo, prema renkingu Passport Indexa, u odnosu na prošlu godinu pali za jedno mjesto. Zanimljivo je da se, prema zadnjem istraživanju, na samom vrhu uz Njemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur koji je proteklih mjeseci za Njemačkom kaskao nekoliko mjesta.

Tako se, primjerice, početkom godine sa singapurskom putovnicom moglo u 157 zemalja, s Njemačkom u njih 158, a sada su obje zemlje izjednačene na njih 159. Ističe se i putovnica SAD-a koja je do prije dvije godine bila “najjača”, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su europskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtome mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta redom se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska i Norveška. Od hrvatske putovnice “jača je” putovnica Slovenije čiji državljani bez vize mogu u 149 država, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina u donjem dijelu liste, baš kao i primjerice Rusija od koje je osim Srbije jača i Ukrajina. Na samom dnu već godinama je Afganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.

Kosovo najslabije u Europi

Velika Britanija, koja je godinama bila među prvih pet zemalja, pala je na ljestvici na jedanaesto mjesto, ponajviše zbog Brexita, a iza nje se, na dvanaestome mjestu, nalazi Japan, dok su Sjedinjene Američke Države trinaeste. Od bliskoistočnih zemalja, najbolji je Izrael, iza kojeg su Ujedinjeni Arapski Emirati. Kada je u pitanju Južna Amerika, prvo mjesto, baš kao i u nogometu, zauzeo je Brazil, kojeg u stopu prati Argentina koja je slabija samo za jednu državu – Brazilci bez vize mogu u 144 zemlje, a Argentinci u njih 143. U društvu europskih zemalja trenutačno je najslabije Kosovo čiji državljani bez vize mogu u samo 41 državu.