Njemačka izgubila prvo mjesto najmoćnije putovnice na svijetu


Novi popis najmoćnijih putovnica na svijetu. Prema Henley Passport Indexu (HPI), najmoćnija putovnica je japanska. Japanci, naime, mogu bez vize putovati u 189 država svijeta piše index.hr

Rangiranje se temelji na podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) koji održava najveću i najtočniju bazu podataka o putovanjima u svijetu. Popis putovnica ažurira se u stvarnom vremenu, kao i kod nastupanja promjena povezanih uz izdavanja viza. 

Uz ovaj popis putovnica može se doznati kakva je globalna mobilnost neke države te otkriti u kojoj mjeri građani neke zemlje mogu putovati bez dodatnog ulaganja za izdavanje vize za ulazak u pojedinu zemlju. 

Hrvatska u grupi s Bugarskom, Hong Kongom i Rumunjskom

Iza Japana, koji drži prvo mjesto na ljestvici, na drugom mjestu su Njemačka i Singapur. Građani te dvije zemlje mogu bez viza putovati u 188 zemalja svijeta. 

Na trećem mjestu su Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska i Švedska čiji građani mogu putovati u 187 zemalja bez vize. Četvrto mjesto drže Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD, a njihovim građanima otvoren je ulaz u 186 zemalja svijeta, dok su na petom mjestu Belgija, Kanada, Danska, Irska i Švicarska čiji građani mogu putovati u 185 zemalja svijeta bez dodatnih troškova oko vađenja vize. 

Hrvatska se nalazi na 16. mjestu, dijeli ga s Bugarskom, Hong Kongom i Rumunjskom. Građani tih zemalja bez viza mogu putovati u 169 zemalja svijeta. S obzirom na to da je u svakoj grupi nekoliko zemalja, Hrvatska je po redoslijedu, zapravo, na 43. mjestu. 

Hrvatska najgora od članica Europske unije

Iako na najboljoj poziciji od zemalja u regiji, izuzev Slovenije koja je na 9. mjestu, Hrvatska je na popisu putovnica najgora od svih članica Europske unije.

Budući da je svjetsko gospodarstvo globalizirano, sve je veća potreba za putovanjima bez viza. Henley Global piše kako je sve više onih koji žele izbjeći ograničenja stvorena podrijetlom i državljanstvom. 

Na začelju svih zemalja, odnosno njihovih putovnica i mogućnosti putovanja bez viza koje nude svojim građanima, na 100. mjestu su Afganistan i Irak. Njihovi građani mogu bez vize putovati u 30 zemalja svijeta.