Njemačka božićna metropola, dobro došli u Rothenburg ob der Tauber


Iz Nürnberga smo vlakom za nekih sat vremena stigli u mali srednjovjekovni gradić Rothenburg ob der Tauber. Čim prođete kroz zidine grada imate osjećaj da ste ušli u prošlost. Naime, grad se nije previše mijenjao kroz povijest i dan danas se pokušava očuvati tradicija i izgled grada.

U srcu Bavarske, kao iz bajke izranja grad Rothenburg ob der Tauber, čiji kameni zidovi i srednjovjekovna arhitektura dočaravaju duh prošlih vremena. No, kada prosinac obasja ovaj slikoviti grad, Rothenburg postaje čarobno odredište gdje se tradicija i božićna atmosfera stapaju u nezaboravno iskustvo.

Božićni sajam u ovom gradu navodno datira 500 godina u povijest. Nije veliki, ali zbog izgleda grada potpuno je drugačiji. Sve se odvija na glavnom trgu, a za par eura se možete popesti na toranj Gradske vijećnice odakle se pruža super pogled na grad i sajam. Zbog svog srednjovjekovnog izgleda u gradu su snimani poznati filmovi: Pinokio, Charlie i tvornica čokolade i Harry Potter – scena koja je snimana ovdje nažalost ipak nije stavljena u film.

Trgovi i ulice grada osvjetljeni su tisućama lampica, stvarajući bajkovitu kulisu za jedinstvenu božićnu feštu. Glavna atrakcija ovog razdoblja je čuveni Rothenburgski božićni sajam, koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Središnji trg, Marktplatz, postaje epicentar božićnih radosti. Tradicionalne drvene kućice ukrašene lampicama i zimzelenim grančicama nude raznovrsne proizvode, od ručno izrađenih suvenira do ukusnih poslastica. Miris pečenih kestena i kuhanog vina ispunjava zrak, stvarajući nezaboravan doživljaj za sva osjetila, a svaku večer gradom šeta Djed Božićnjak koji klincima dijeli bombone.

Jedan od nezaobilaznih trenutaka adventa u Rothenburgu je svečano paljenje božićnog drvca na glavnom trgu. Uz pjesmu dječjeg zbora, mještani i posjetitelji okupljaju se kako bi zajedno označili početak blagdanske sezone.

Što probati?

  • Nezaobilazne njemačke kobasice
  • Schneeballen – snježne kugle različitih veličina i okusa
  • Kirsch-Glühwein – kuhano pivo s okusom višnje

Ponuda hrane i pića nije previše raznolika, uglavnom se bazira na kobasicama, kuhanom vinu, punču. I taj dio čuva tradiciju, pa na štandovima nećete pronaći hamburgere, langoše ili ostalu hranu koja nije tradicijska za ovo područje.

Cijeli grad je toliko simpatičan da se ga isplati posjetiti i izvan adventskog vremena. Grad nudi nekoliko zanimljivih muzeja, npr. jedini Božićni muzej na svijetu, a možete i besplatno prošetati zidinama ili pak pratiti školjkice koje označavaju put sv. Jakova, a božićni ukrasi i božićni kolači su u ponudi tijekom cijele godine. 

Ovaj grad se inače nalazi i na jednoj zanimljivoj njemačkoj ruti. Ruta se zove “Ruta drvenih kuća” koja prikazuje različite stilove drvene arhitekture u stotinjak neobičnih gradića duž gotovo 3000 km duge turističke ture od Stadea na rijeci Elbi do Meersburga na Bodenskom jezeru, pa eto jedne super ideje za jedno super putovanje. 

Fotogalerija: