NIKOLA LESAR – putopis jednog kuhara


Svi se sjećamo posljednje sezone Masterchefa i pobjednika Nikole Lesara iz Čakovca. Sa ruksakom na leđima i kuhačom u ruci, Nikola kreće u svoju novu avanturu prema Dalekom istoku spreman za isprobavanje azijskih delicija. Prije samog polaska uhvatili smo ga za intervju, a pratiti ga možete na njegovoj FB stranici – Putopis jednog kuhara.

Tko je Nikola?

Nikola LesarNikola: Jedan skroz normalan dečko iz Čakovca. Na zemlji sam skoro ¼ stoljeća (23 god 🙂 ) i obožavam kuhati, što je rezultiralo i mojom pobjednom u drugoj sezoni hrvatskog Masterchefa. Jednako toliko obožavam i putovanja, pogotovo ona avanturistička. Spontan sam i volim misliti da nije sve zapisano u zvijezdama, već da sam trebam poduzeti neku akciju za pozitivnu reakciju 🙂

Nikola LesarOdakle ljubav za kuhanjem?

Nikola: Hranu smatram emocijom, to mi je nit vodilja dok kuham. Miris hrane ima moć vratiti najdublja sjećanja ili stvoriti neka potpuno nova. To me fascinira i tu me hrana kupila.

Jesi li završio neke tečajeve kulinarstva? Odakle ili od koga si naučio kuhati?

Nikola: Totalno sam samouk što se tiče mog znanja, ostalo je sve stečeno nakon Masterchefa. Imao sam prilike raditi s najboljim chefom Hrvatske, Dinom Galvagnom koji hranu gleda istim očima kao i ja. Dino je virtuoz i nadam se da ću i ja jednog dana biti poput njega.

Jesi li se sam prijavio na Masterchef i zašto?

Nikola: Na nagovor majke. Bila je reklama za audicije tokom večere, na što je ona komentirala da me strah prijaviti se na ovakvo nešto ako sam toliko dobar koliko joj pričam. Shvatio sam to kao izazov i u prkos njoj poslao prijavu.

Nikola Lesar

Radio si kod Dine u restoranu. Kako je bilo? Što se dogodilo sa time?

Nikola: Radio sam s Dinom nekih 8.mj i naučio BRDO toga. Na žalost nisam više s Dininom ekipom. Imao sam na umu putovanja već nakon završetka Masterchefa i jednostavno sam odlučio da je sad konačno i jedino vrijeme kad to mogu izvesti. Godine i pamet su, recimo, tu i činio mi se kao savršeni trenutak da konačno odradim i taj dio u životu. Ali ovo nije kraj mojem smucanju po profesionalnim kuhinjama, planiram još puno toga u sklopu kuhanja.

Nikola LesarPrije Masterchefa radio si na kruzeru. Kako si krenuo u taj smjer i zašto si odustao?

Nikola: Avantura, putovanja, nova iskustva… To su jedini razlozi. Velim, ovisan sam o putovanju, želim vidjeti sve. 🙂 Odustao sam zbog godina. Bio sam prebalav za takav pothvat (jedva 18 godina), nisam bio spreman razdvojiti se od obitelji i prijatelja.

Nikola LesarKakvi su ti planovi za budućnost? Planiraš ostati u kulinarstvu? Gdje se vidiš za 10-20 godina?

Nikola: Ne volim planirati tako daleko, ali sa sigurnošću potvrđujem da je kulinarstvo i dalje u prvom planu. Volim to i želim se time baviti do kraja života.

A odakle ljubav za putovanjem? Jesi li do sada već putovao?

Nikola: Smatram za sebe da sam avanturist, volim isprobavati nove stvari i otkrivati nepoznato. Putovanja mi se savršeno uklapaju u ovaj opis. Putovao sam tokom svog rada na kruzeru, većinom Mexico (Progresso, Cozumel) i USA (New Orleans, Houston, Atlanta)

Uskoro krećeš na zanimljiv put ispričaj nam nešto o tome?

Nikola: Spajam kulinarsto i putovanja, dvije stvari koje najviše volim. Putujem 20.08. u Peking iz kojeg se spuštam sve do Singapura. Znači prolazim kroz Kinu, Vjetnam, Kambodžu, Laos, Tajland, Maleziju pa letim do Nepala i od tuda sve kroz Indiju do Šri Lanke. Put će trajati oko 200tinjak dana, ali nije fixno. Moguće se promjene. Na Indijskoj turi mi se pridružuje prijatelj iz Vodica koji je također avanturist i zaljubljenik u putovanja.

Nikola LesarNikola LesarNikola LesarZašto putuješ sam?

Nikola: Imao sam zanimljiv razgovor s već poznatim putopiscem, Tomislavom Perkom, koji mi je dočarao čari putovanja kad si sam. Najbolje je neke stvari doživjeti osobno i bez društva, drugačije je.

Nikola Lesar

Na koji način ćeš putovati?

Nikola: Ovo je budžet putovanje, koristit ću lokalni transport, buseve i vlakove, možda čak i stopiranje. Što se tiče smještaja, biram samo hostele i besplatne kaučeve s CS mreže. Hoteli me ne zanimaju, ne volim turistički propagandirana područja.

Nikola LesarKoje zemlje planiraš posjetiti?

Nikola: U planu su: Kina, Vijetnam, Laos, Kambodža, Tajland, Malezija, Nepal, Tibet je još upitan zbog vize, skoro cijela Indija i na kraju Šri Lanka gdje me čeka frend iz djetinjstva koji tamo već živi dugi niz godina.

Zašto baš istok i spomenute zemlje?

Nikola: Daleki istok. Već mi same riječi bude maštu. Volim orijent, volim njihovu hranu, običaje… Želim doživjeti kulturni šok, maknuti se malo od „zapada“ i isprobati nešto drugačije.

Svoje putovanje prikazat ćeš nam kroz hranu. Jel to znači da ćeš samo isprobavati ili i kuhati putem?

Nikola: Ne znam dal’ će biti vremena za kuhanjem, ali ako bude, zašto ne. Fokusiram se na isprobavanje i otkrivanje novih okusa.

Da li stvarno planiraš probati baš sve, zar i Balut?

Nikola: Ovisi iz kakvih uvjeta mi hrana bude spremljena. Moram paziti gdje i što jedem, ipak higijena street fooda nije ni približno onakva kakva bi trebala biti i rizik za bolešću je velik. Nisam gadljiv, ali velim, lako mi je to sad o tome pričati kad nije pored mene 🙂

Nikola Lesar

Od baluta do prženih žohara i ostalih insekata, što ti je najgadljivije i što će ti biti najteže staviti u usta?

Nikola: Velim, nisam gadljiv, ali mislim da ništa vezano uz paukove ili slične dlakave mnogonožne insekte neću ni taknuti.

Kojem jelu se najviše veseliš da probaš, a koje da naučiš kuhati?

Nikola: Svemu, nemam nekog favorita. Veselim se tajlandskoj kuhinji, ona mi je nekako najzanimljivija.

Nikola Lesar

Da li ćeš tamo posjećivati neke tečajeve kulinarstva ili jednostavno zamoliti šefa da ti pokaže kako se radi određeno jelo ili nešto treće?

Nikola: Ovisi o vremenu, mislim da ću vizualno kopirati kuhare tokom pripreme ili ću ih kasnije jednostavno zamoliti za kratak interview i mini tečaj 🙂

U kojim se zemljama najbolje jede/kuha, po tvom mišljenju?

Nikola: U svim. Svaka zemlja ima svoje čari, svaka je posebna po nečemu. Čak i naša 😉

Nikola Lesar

Čega se najviše bojiš?

Nikola: Pokušavam ne misliti o tome, ali nekako mi je pljačka najgori mogući scenarij. Probati ću se uopće ne dovoditi u takve situacije i jednostvano neće biti problema.

Kad se vratiš sa puta, kakvi su ti planovi za dalje? Neko novo putovanje, možda na zapad, ili?

Nikola: Uf, teško mi je dati odgovor na ovo pitanje, definitivno se nastavljam baviti i kuhanjem i putovanjima, ali jednostavno mi je prerano davati neke informacije, možda u našem novom razgovoru nakon puta 😉

Poruka budućim kuharima i putnicima!

Nikola: Kuhari, putujte! A putnici, jedite i tražite nove okuse. Tu se krije tajna zemlje koju posjećujete.

Nikola Lesar