NEVENA RENDELI – Vodič jedne plavuše


U novom intervjuu družimo se sa Nevenom Rendeli, novinarkom, voditeljicom i strastvenom putoholičarkom, plavušom koju ne moramo posebno predstavljati. Nevenina putovanja možete pratiti na FB stranici Vodič jedne plavuše, a u nastavku pročitajte kako je krenula u svijet putovanja, na koji način putuje, bez čega ne kreće na put i još svašta.

Tko je Nevena?

Nevena Rendeli_fotografija 10Nevena: Novinarka, voditeljica, TV reporterka i povremeno putopisac. Ne nužno tim redom. Novinarstvom sam se počela baviti prije deset godina kad sam završila Fakultet političkih znanosti i Filozofski fakultet (novinarstvo i sociologiju) na HRT-u i otad radim kao njihov stalni zaposlenik. Radila sam različite emisije – od zabavnih, mozaičnih, informativnih do putopisnih. Trenutno sam voditeljica ljetnog talk showa Žuti marker te urednica i voditeljica emisije Subotom ujutro. Prije dvije godine napisala sam Vodič jedne plavuše – putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku. U pripremi imam još puno toga ali o tome kasnije. Zasad samo puno trčim i planiram :).

Kada i kako si krenula u svijet putovanja? Prvo putovanje?

Nevena: Ne sjećam se baš prvog putovanja jer sam bila jako mala, naime rođena sam krajem svibnja, a već u srpnju sam letjela u avionu na relaciji Zagreb – Zadar jer me mama vodila na more. Prvo veliko putovanje kojeg se sjećam je ono s dvije prijateljice u Firenzu kad sam imala 16 godina. Mjesec dana bez roditeljskog nadzora u toj dobi puno je značilo. Otad nisam stala, na putovanjima provedem barem mjesec dana godišnje.

Nevena Rendeli_fotografija 3Koliko zemalja si do sada prošla?

Nevena: Nisam nikada zbrajala, ali proputovala sam gotovo sve europske zemlje i Sjevernu Ameriku, a bila sam u Aziji i Africi.

Koje zemlje su na tvojoj must see listi?

Nevena: Ne zemlje, već kontinenti; Australija i Južna Amerika, što prije…

Koja mjesta bi istaknula kao najljepša, najdraža, kamo bi se voljela vratiti?

Nevena: Uglavnom se ne vraćam na ista mjesta ali u Pariz, Berlin, New York i London se uvijek volim vraćati. Divan je i Tajland, zanimljiv je Izrael, Jordan, ma svaka zemlja koju sam posjetila ima svoje čari i zanimljivosti.

A koje su suprotne tome?

Nevena: Nisam nigdje imala ružno iskustvo pa bih se uvijek vratila u sve zemlje. S gradovima je drugačije, primjerice u Bangkok se ne bih vraćala.

Suputnici, da ili ne?

Nevena: Uvijek putujem u društvu, a najčešće putujem s mužem. Nas dvoje smo odlična kombinacija za putovanja. Ponekad putujem s prijateljicama, ali uvijek pažljivo biram s kojim.

Nevena Rendeli_fotografija 8Nevena Rendeli_fotografija_Croatia Travel FestivalNevena Rendeli_fotografija 2

Koristiš li na putovanjima usluge agencija?

Nevena: Uglavnom ne idem preko agencija već sama slažem plan putovanja preko interneta, od avionskih karata do smještaja. Volim slobodu kretanja pa mi agencijski tip putovanja ne odgovara.

Nevena Rendeli_fotografija 5Hrana na putu? Najbolja, najgora, najneobičnija…

Nevena: Uf, malo sam snob kad je hrana u pitanju pa obvezno radim plan posjeta najboljim i najzanimljivijim restoranima na putovanju. Rijetko slučajno negdje sjednem, sve prije provjerim na internetu i recenzijama.

Neugodnosti na putu?

Nevena: Nije ih bilo ili ako ih je bilo onda su dobra anegdota jednom kad prođu. Sjedala sam na krive vlakove, gubila se po velikim gradovima, ali sve na kraju ispadne dobra pustolovina

Vrijeme i novac, vječito pitanje za sve putnike. Kako se snalaziš po tome pitanju?

Nevena: Najviše trošim na putovanja, za njih i štedim i nije mi nikada žao izdvojiti novac. S vremenom je druga priča, nikad ga nema dovoljno, ali zato dobro rasporedim godišnji odmor. San mi je godinu dana provesti na putovanju, tko zna, možda jednog dana i uspijem.

Što se mora nalaziti u torbi svakog putnika?

Nevena: Dobar mobitel, u mom slučaju to je Nokia Lumia iz dva razloga: odlične karte i GPS koji funkcioniraju i bez internet veze te odlične kamere koja bilježi svaki trenutak. Naravno tu je i neizostavan novac. Sve ostalo se može kupiti. 🙂

Nevena Rendeli_fotografija 4Bez čega ne ideš na putovanje?

Nevena: Bez dobrog vodiča.

Kako je nastala knjiga Vodič jedne plavuše? Planiraš li uskoro izdati neku novu knjigu?

Nevena Rendeli_fotografija 7Nevena: Vodič jedne plavuše je nastao kao nastavak na emisiju Boje turizma koju sam vodila 6 godina i s njom proputovala cijelu zemlju. Nakon toga bilo mi je žao sve ne staviti na papir i podijeliti moja iskustva s drugima. Naime, oduvijek su me svi živi poznanici zvali kako bi dobili savjete gdje da idu jesti, što da rade u svome gradu, a sad sve imaju na jednom mjestu. Napisala sam ga prije dvije godine i izdana su već 4 nadopunjena izdanja. Sanjam o prijevodu na engleski jezik, a možda i o nastavku.

Što misliš o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji?

Nevena: Hrvatska je uistinu raj na zemlji, što zbog skrivenih i još netaknutih mjesta, što zbog ljudi, ali nažalost, nekako mi se čini da još uvijek to ne znamo dobro prodati. Da znamo, sezona nam ne bi trajala samo dva mjeseca. Ono što je dobro jest da smo zadržali autohtonost, a upravo je to ono što svaki moderni turist traži.

Koja su to skrivena mjesta u Hrvatskoj koja bi svatko trebao posjetiti? Gdje se fino jede?

Nevena: Najbolje da bacite pogled na Vodič jedne plavuše 🙂 tamo sve piše, a ako želite updejtano izdanje, na Facebook stranici istoimenog naziva gotovo svakodnevno objavljujem savjete i fotografije.

Savjet za buduće putnike?

Nevena: Samo putovanje je cilj, zato putujte kad god i gdje god stignete!

Nevena Rendeli_fotografija 1_Croatia Travel Festival