Nikad ukusniji i raznovrsniji Advent u Zadru: mlade zadarske snage izvukle iz zaborava stara jela i ponudila neka sasvim nova


Neki novi klinci, mladi, za sad manje-više nepoznati ali ambiciozni kuhari i konobari učinili su da ovogodišnji Advent u Zadru bude, bar kad je ponuda hrane u pitanju, rajraznovrsniji do sada i jedan od najatraktivnijih u Hrvatskoj.

Foto – naslovna: Marin Gospić

Doduše, neki gastronomski standardi adventskih sajmova poput kobasica te burgera su i ovaj put zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno omiljena jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži. Stoga i ugostitelji na zadarskom adventskom sajmu poštuju te ikone advent fooda.

Forty Five – kućica Advent u Zadru 2022 

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom i comfort hranom, „na žlicu“. Dalmatinska kultura obilnih, kuhanih marendi održava se na zadarskom adventskom sajmu čak i kroz zahtjevnija jela poput veprovine s njokima koju možete pojesti za svega 45 kn. Kao ekskluzivni subotnji gastro event, jedna kućica najavljuje čak i kužinivanje skradinskog rižota u mega formatu. A poznato je koliko se taj rižot kuha… U drugoj kućici se pak meso, ramstek ili svinjska rebra prije prženja dugo kuhaju u sous vide kupki.

Advent u Zadru – koncert –  foto Iva Perinčić 

Maguro, zadarski restoran s azijskom hranom, hrabro je otišao korak dalje te stvorio  priču „Advent na azijski način“, u kojoj priprema, primjerice, svinjetinu ili tigraste kozice s Dan Dan rezancima u woku, pa čak i vegansku verziju istog jela.

Maguro – svinjetina, kozice i desert –  Advent u Zadru 2022. 

Ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, pa se osim neizostavnog bakalara na sto načina u Zadru mogu probati i talijanski arancini – pržene loptice crnog rižota od sipe ili kozica. Hobotnica na brudet ili sipa s čičvardom, jela iz nekih prošlih vremena, reinkarnirana su na zadarskom Adventu u street food izdanju.

Lavova lućica – kobasice Advent u Zadru 2022.

Na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo poput veganske tortilje s dimljenim tofuom i biljnom mozzarelom ili veganskog burgera.

Ove je godine na zadarskom, ali i na zagrebačkom Adventu pravi hit Drugačija sarma. Dekonstruiranu, street food varijantu najpoznatijeg zimskog jela cijele regije i šire osmislio je mladi zadarski kuhar Jakov Meštrović sa cijelim timom adventske kućice poznate zadarske fast food družine Picnic Mingle & Fun. U njihovoj sarmi nestalo je uobičajene rolice, ali joj je ostao okus.

Master&Chef – Sarma sendvič –  Advent u Zadru 2022.

Mljevena junetina kuhana je s kiselim kupusom i suhim svinjskim kostima, jelo je potom preliveno pjenastim pire krumpirom i ukrašeno dimljenom crvenom paprikom i peršinovim uljem. Isti tim, od ranije poznat po vrhunskim burgerima od odležane junetine i sendvičima s junećim obrazima u briošu, stvorio je još jedno novo jelo bazirano na starim temeljima – štrudlu od bakalara. Grubo stučeni bakalar na bijelo umotan je u vučeno tijesto, prepržen i serviran s ljutikom u octu i kremom od kapara, inćuna i češnjaka. Jede se bez pribora, samo prstima!

Picnic kućica – ekipa Advent u Zadru 2022.

Na isti se način konzumiraju i prepržene burek rolice (naravno s junetinom, jer zna se da kad netko izgovori „burek sa sirom“ jedan Bosanac padne sa skele i nastrada) ispred kućice Slavonska čarolija zadarske Konobe Dalmacije, od ranije poznate po sjajnim kobasicama koje izrađuju po vlastitoj tajnoj recepturi.

Slavonska čarolija – Burek rolice s junetinom Advent u Zadru 2022.

Na zadarskom Adventu, rekli smo, velik je izbor kobasica – od dalmatinskih divenica i slavonskih pikantnih pa do izvrsne istarske s mesom boškarina, pa janjećih i mesa crne slavonske svinje.

Sveprisutni burgeri razlikuju se uglavnom po pratećim umacima i dodacima, a glavna su im „konkurencija“ sendviči s maštovitim sadržajima: sarmama, trganom svinjetinom, odležanim ramstecima… Na jednoj kućici obećavaju čak i tripice u sendviču.

Red Fox Burger – Red Fox i Garlic burgeri Advent u Zadru 2022.

U Zadru se piju dobra kuhana crna i bijela vina, ali sve su više traženi vrući gin i whiskey oplemenjeni s kakvim prirodnim sokom i aromatizirani zimskim začinima.

Cijena većine jela na Adventu u Zadru kreće se između 30 i 60 kn, tek je za rijetke ekskluzive nešto viša, a najpovoljnije jelo koje možete dobiti je ogromni Lord’s double burger na kućici Lord’s House koji stoji 47 kn.

Congo Meets La Famiglia – veprovina s njokima –  Advent u Zadru 2022.