Nekad mediteranski raj za bogate, a danas grad duhova – Famagusta


Prilikom putovanja na Cipar posjetili smo grad duhova Famagustu. Rentali smo bicikle i provozali se kroz dio koji je tek nedavno otvoren. U više od četiri desetljeća nije bilo gotovo nikakvog kretanja unutar ove četvrti koje je bilo ostavljeno da trune

Do prije nekih godinu dana ovdje je mogla ući samo turska vojska i UN. Sada su otvorili nekih 3% grada koji se može vidjeti. Znači ovo mjesto je 70ih bilo jedno od najpoznatijih i najglamuroznijih ljetovališta na svijetu s hrpom palača i ljetnikovca koji su privlačili milijunaše i slavne ličnosti kao sto su Elizabeth Taylor i Paul Newman. Ovo je bio pravi raj za elitu.

Koliko je ovo područje ogromno govori podatak da je ovdje živjelo oko 40 000 ljudi, a godišnje bi ga posjetilo vise od 700000 turista. Nakon godina nasilja 1974. turska vojska je zauzela sjeverni dio Cipra i preuzela kontrolu nad gradom. Ljudi su doslovno preko noći napustili svoje domove i grad je postao grad duhova. Turska vojska još uvijek upravlja zemljom, a u zabranjeno područje je dopušteno ući samo ovlaštenom osoblju i vladinim službenicima.

Ako pokušate doći u zabranjeni dio, vojska ima dozvolu za pucanje ili u boljem slučaju budete uhićeni. Za ulazak autom u Sjeverni Cipar ili Tursku Republiku Sjeverni Cipar na granici morate kupiti njihovo osiguranje od 20€ koje vrijedi 3 dana i naći renatcar koji će vam dati dopuštenje da možete preko granice jer dosta njih ne to ne dozvoljava. 

Kako smo došli do ovog mjesta?

Uzeli smo jeftine aviokarte Ryanaira iz Zagreba za Paphos koji se nalazi u europskom dijelu Cipra. Odmah u zračnoj luci rentali smo auto koji nam je bio najbolja opcija da istražimo oba dvije strane Cipra. Ako vas zanima jedna ovakva tura pročitajte naš vodič – Cipar za početnike – Vodič za putovanje

Za ulazak autom u Sjeverni Cipar ili Tursku Republiku Sjeverni Cipar na granici morate kupiti njihovo osiguranje od 20€ koje vrijedi 3 dana i naći rentacar koji će vam dati dopuštenje da možete preko granice jer dosta njih to ne dozvoljava. 

Turska Republika Sjeverni Cipar je država koju je priznala samo Turska i nalazi se na jednoj trećini otoka Cipra i glavni grad je također Nicosia.

U nastavku pogledajte fotogaleriju kako izgleda ovo napušteno mjesto: