Tramping u Češkoj


Iako je turistička sezona ove godine iz svima poznatih razloga mršava, jedna skupina ljudi nepokolebljiva je u tome da svoje slobodno vrijeme i ovo ljeto provede u Hrvatskoj. Da, Česi su uposlili vrh diplomacije i političke administracije kako bi im još za vrijeme potpuno zatvorenih granica zbog korona virusa omogućio godišnji odmor na hrvatskom tlu.

Napisao: Nikola Radočaj

Foto: Melinda Brasher

Na neki način to ide u prilog onom stereotipu o Česima kao o narodu avanturista. Česte su i pomalo prenapuhane priče o epskim avanturama Čeha po Velebitu i drugim planinama samo u japankama i s pivom u ruci, a iste već pripadaju i korpusu usmenih mitova i legendi jako raširenih kako na turistički orijentiranoj obali tako i u ostatku hrvatske javnosti. Međutim. činjenica koja je manje poznata a mnogo govori o odnosu Čeha prema izazovima koje nudi priroda je da su uspjeli stvoriti izvana malo poznat ali unutar Češke vrlo raširen gotovo stotinu godina star društveni pokret zvan „tramping“.

Teško je tek ukratko objasniti  značenje te izvedence iz engleskog jezika najviše iz razloga što je taj pokret ili u nekim slučajevima prava subkultura na mnogim razinama povezana uz kulturu  českog naroda i brojna politička i društvena previranjima tijekom posljednjih stotinu godina.  Zaključak cijele priče mogao bi biti i to da su Česi stvorili nešto fascinantno, nekima možda bizarno ali u svakom slučaju jedinstveno, a sve je započelo još dalekih dvadesetih godina prošlog stoljeća. Naime tada se u Češkoj kao civilna organizacija prvi put pojavljuju izviđači. Uniformirani, disciplinirani i posvećeni svladavanju znanja o snalaženju u prirodi izviđači su postali prilično popularni. Nije prošlo mnogo vremena i ta organizacija koja je za cilj imala mladim ljudima objasniti korisnost discipline i ostalih društveno priznatih vrlina dobila je svoj nešto manje organiziran i otvoreniji pandan.

Djevojke i mladići nezainteresirani za disciplinu i kontrolirana izviđačka kampiranja ali više nego spremni na lutanje šumama i spuštanje rijekama u okolici Praga i drugih velikih gradova nahrupili su u prirodu. Dogodilo se tako da su ponegdje kroz šumoviti češki krajolik nicala prava mala kamperska naselja koja su privlačila slobodnjake sa svih strana. Pa ipak eksplozija „trampinga“  dogodit će se desetljeće kasnije ovaj put natopljena idejama iz popularne kulture koja je sve više prodirala sa zapada. Romani, stripovi i prvi crno bijeli filmovi koji su tematizirali osvajanja američkog zapada postali su silno popularni među mladim Česima . Stil odjevanja kauboja i trapera postao je dominantan među  tramperima a tijekom svojih vikend avantura čak su mijenjali imena dolina i rijeka na koje su nailazili i oko kojih su se okupljali kako bi što više nalikovala onima iz westerna. Neki povijesničari i kroničari pokreta smatraju kako je sam naziv „tramping“ zapravo preuzet iz romana Jacka Londona u kojima su opisana skitanja preko nepreglednih divljina Aljaske i  Stijenjaka.

Sve do početka drugog svjetskog rata pokret je nezaustavljivao dobivao na popularnosti, a ideje trampera pale su na plodno tlo i među Slovacima pa su održavani ljetni  susreti mladih iz cijele Češke i Slovačke. Unutar pokreta nije manjkalo odvažnosti pa su tako švercanja vlakovima na duge relacije, spuštanje rijekama na splavima i podizanje skrivenih logora u brdima ili usamljenim šumskim dolinama postale redovita stvar. Ali najveća odrednica pokreta od početka bilo je lutanje i druženje, izmicanje sivilu gradske svakodnevice.  Upravo će takve prakse izroditi i jednu od najvećih posebnosti trampinga,  vrstu glazbe karakterističnu upravo za glazbenike članove pokreta koja je još i danas izvođena i poznata mnogim Česima. Kombinacija je to country utjecaja, češke narodne glazbe i popularnih pjesama koje su se tih godina mogle čuti na plesnjacima. Također su prepjevavali na češki pjesme country glazbenika i svirali ih u vlastitim aranžmanima. Nešto slično dogodilo se i na prostoru bivše Jugoslavije tijekom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina kada su među mlađim glazbenicima bile popularne obrade rock’  n roll hitova iz svijeta.

Okupljanja trampera zbog svoje nesputanosti i slobodnjaštva nalikovala su mnogo više današnjim festivali nego bilo kojoj društvenoj aktivnosti koja se mogla vidjeti u Europi tijekom tridesetih godina dvadesetog stoljeća.

Drugi svjetskih rat gotovo je bio kraj pokreta. U tim mračnim vremenima tramperi su uglavnom bili protivnici okupatorskog nacističkog režima pa su mnogi stradali u gerilskim akcijama ili bili zarobljeni u koncentracijskim logorima. Kada je nakon rata Češka došla pod kontrolu Sovjetskog saveza i represivne vlade Antonina Novotnya napori koje su tramperi poduzimali u borbi protiv okupatora tijekom ratnih godina nisu bili dovoljni da režim s odobravanjem gleda na pokret koji je prvo bio zabranjen a kasnije iako službeno na popis nekažnjivih aktivnosti nadziran i kontroliran zbog optužbi da članovi šire propagandu sa zapada.

Unatoč svemu tome tramping kao originalni Češki pokret mladih kojima je glavna preokupacija provoditi vrijeme u prirodi i danas preživljava.  Iako u modi više nije kaubojska odjeća mnogi stari logori obnovljeni su a moderni tramperi okrenuti su očuvanju prirode i podizanju svijesti o ekološkim problemima. Brojna mjesta koja su nekada bila važna kao dio pokreta danas je moguće posjetiti i čak je ponegdje vidljiva infrastruktura tih starih kampova a tramping je kao autohtoni češki pokret  uvršten i u zbrike mnogih muzeja u onim dijelovima Češke u kojima je njegova popularnost bila najveća.