Nakon Kine i Italije, sad se čisti i zrak nad New Yorkom


Kako je korona virus buknuo i u Americi, gdje je žarište New York, obustavljen je veći dio industrije proizvodnje. Nakon samo nekoliko dana vidljivi su učinci na zagađenje zraka u L.A.-ju, New Yorku, Seattleu…

Najprije je bila Kina, pa sjeverna Italija, sad se čini da žarište korona virusa postaje Amerika, ponajprije New York, gdje jedna osoba umre svakih sat vremena. Situacija je na rubu katastrofe jer već imaju preko 30.000 pozitivnih na korona virus. 

Jedina dobra vijest ovih dana iz SAD-a je rapidno smanjenje zagađenja prouzrokovano zaustavljanjem rada gotovo kompletne industrije i minimaliziranjem bilo kakvog prometa na cestama. Baš kao i u Kini nekoliko tjedana ranije te na sjeveru Italije, zrak nad New Yorkom, Los Angelesom, Seattleom… polako se čisti.

Satelitske fotografije Europske svemirske agencije Sentinel 5-P pokazuju značajno smanjenje emisije ugljik-monoksida, uglavnom zbog drastično smanjenog prometa kamionima i automobilima. Los Angeles nije grad teške industrije, naravno, ali jedan je od najzagađenijih smogom u Americi upravo zbog ogromnog prometa. Rush hour sad više praktički ne postoji, mjerenja pokazuju da se cestovni promet odvija 53 posto brže nego inače… Broj automobila koji svaki dan prelaze inače izrazito prometni most između Oaklanda i San Francisca pao je za oko 40 posto u odnosu na prije dva tjedna.

Seattle je imao jedan od prvih slučajeva zaraze u cijeloj Americi i odmah nakon toga velike kompanije poput Amazona i Microsofta naredile su svojim djelatnicima rad od kuće, a starijima od 60 preporučeno je da ne izlaze iz kuća ako ne moraju. Rezultat je sličan kao u Los Angelesu

Seattle je među prvima u Americi krenuo s drastičnim mjerama, rezultat je vidljiv nakon dva tjedna.

U daleko najtežoj situaciji je New York, gdje je već oko pet posto ukupnog broja slučajeva korone u cijelom svijetu! U zadnja dva tjedna emisija ugljik-monoksida pala je više od 50 posto. 

Emisija ugljik-monoksida u New Yorku pala je za više od 50 posto… 

Samo tri tjedna nakon otkrića prvog slučaja New York ima više od 15.000 slučajeva zaraženih koronom, otprilike pola svih američkih slučajeva zaraze i, rekosmo, oko pet posto svih slučajeva u svijetu, gdje je 314.700 zaraženih.

Izvor: 24sata.hr