Najzanimljiviji božićni sajmovi


Prvi adventski sajmovi otvaraju svoja vrata početkom prosinca. Za one koji žele doživjeti blagdanski duh europskih gradova i istodobno se zagrijati aromatičnim kuhanim vinom FlixBus je istražio najzanimljivije božićne sajmove koji su lako dostupni za kratko inspirativno vikend putovanje ili nešto udaljenije advent destinacije do kojih se može stići bez automobila uz uštede, udobnost, sigurnost i bezbrižnost tijekom putovanja.

Klasičan advent: Beč, Prag i Budimpešta

Ne postoji lista najljepših adventskih destinacija bez Beča koji u vrijeme adventa posjeti oko 3 milijuna ljudi. “Bečki božićni san” ispred Gradske vijećnice odiše toplinom i svečanom atmosferom koju dodatno nadopunjuju opojni mirisi bogate gastronomske ponude. Uz klasično klizanje na ledu od ove godine će biti dostupna igra “Ulovi poklone” koja se bazira na proširenoj stvarnosti i namijenjena je korisnicima pametnih telefona.

Za one koji vole poznate okuse, uz pristupačne cijene, Budimpešta je savršeno odredište za jednodnevni izlet. Mađarski specijaliteti kao što su kobasice i gulaš te razne savijače nude se na gotovo svakom štandu. Od bogatog božićnog programa treba svakako posjetiti Trg Vörösmarty koji obiluje glazbenim nastupima, predstavama i radionicama.

Romantična i čarobna atmosfera Praga neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Bogato kulturno i povijesno naslijeđe čine ovaj grad idealnom destinacijom u svako doba godine a vrijeme adventa daje posebnu čar Starogradskom trgu gdje se može uživati u izvrsnom pivu i medovini. U takvoj predblagdanskoj atmosferi vožnja brodom po rijeci Vltavi ili opuštene zimske šetnje po Karlovom mostu te posjeta mnogobrojnim muzejima kao što je Nacionalna galerija u palači Sternberg savršeno će zaokružiti cijelu božićnu priču.

Advent u blizini: Maribor i Ljubljana

Slovenija zbog svoje blizine ali i pravog zimskog ozračja idealna je za jednodnevni izlet i druženje. Ljubljana kao sve posjećenije turističko odredište drži do svečane atmosfere i prigodne gastronomske ponude.  Posebno je atraktivan Ljubljanski grad, srednjovjekovni dvorac s kojeg puca pogled na prekrasno osvijetljen i okićen grad. Maribor pak tijekom cijele godine njeguje ugodnu atmosferu, ali oko Božića pretvara se u pravu malu bajku gdje su glavni likovi umjetnici, obrtnici i antički kolekcionari. Osim već dobro poznatog klizališta i toplih napitaka, Maribor pruža priliku za uživanje u božićnom duhu iz druge perspektive. Naime na 11. katu poslovnog centra Slavija na terasi Luft 360 bara nalazi se “Zimska Luftarca” koju čine milijuni lampica, kamin, snježna stabla i spektakularni pogled.

Advent za one koji žele malo dalje: Rim, Milano, Bratislava i München

Iako udaljeniji ovi europski gradovi nude čarobnu adventsku atmosferu zbog koje se isplati provesti par sati dulje u vožnji koja pruža panoramski pogled na prekrasan zimski krajolik. Milano, koji se ističe povijesnom jezgrom i jednom od najljepših katedrala na svijetu „Duomo di Milano“ oduševljava zanimljivom arhitekturom i odličnom ponudom za božićni shopping dok Rim kojeg zovu još i „Prijestolnica svijeta“  nudi priliku za uživanje u živosti i bogato okićenim gradskim ulicama koje pršte od života i pozitivnog blagdanskog duha. Grad je najljepše doživjeti usponom na kupolu (Bazilika sv. Petra) do koje ima više od 300 stepenica ali pogled je vrijedan svakog truda. Bratislava se ističe svojom poznatom gostoljubivošću i tradicionalnim kulinarskim specijalitetima koji se nude na brojnim lokacijama u gradu od Glavnog trga do Božićnog sajma ispred zgrade Stare vijećnice. München pak ima dugu tradiciju i jedan od najstarijih božićnih sajmova koji se održava svake godine na Marienplatzu. Posjetitelji tako mogu uživati u tradicionalnim adventskim pjesmama koje se izvode na balkonu Gradske vijećnice a atraktivni Krippelmarkt, sajam jaslica oduševit će svojom jedinstvenom ponudom.

Sve destinacije, frekvencije putovanja, veze te cijene mogu se provjeriti na www.FlixBus.hr ili putem mobilne aplikacije.