Najsigurnije aviokompanije na svijetu za 2019. godinu


AirlineRatings.com objavio je listu najsigurnijih aviokompanija za 2019. godinu

Na vrhu redoslijeda za 2019. godinu još jednom je australski prijevoznik Qantas, piše CNN travel.

Incidenti u zračnom prijevozu su iznimno rijetki, no tijekom prošlih 12 mjeseci broj žrtava je porastao. Prošle godine AirlineRatings nije mogao izdvojiti kompaniju koja je bila bolja od konkurencije, dok je ove godine australski portal ipak proglasio pobjednika.

“Qantas je nedvojbeni pobjednik, i to zahvaljujući njegovoj vodećoj poziciji u industriji i inovacijama na polju sigurnosti”, objasnio je Geoffrey Thomas, urednik AirlineRatingsa, naglasivši posebno pouzdanost Qantasove nove linije između Australije i Velike Britanije.

Ukupno je AirlineRatings analizirao podatke za 405 kompanija iz cijelog svijeta i izdvojio 20 najsigurnijih prijevoznika. Pritom je koristio 12 različitih kriterija, uključujući izvještaje vladinih agencija, organizacija zračnih prijevoznika i regulatornih tijela. Vrednovale su se i nesreće i ozbiljniji incidenti te starost flote i profitabilnost svakog prijevoznika.

Qantas je već proglašen najsigurnijom zrakoplovnom kompanijom od 2014. do 2017. godine, a među najboljima bio je i 2018. godine, kad je AirlineRatings odlučio da neće rangirati 20 najboljih prijevoznika. Za 2019. Qantas je izdvojen kao najsigurniji, dok je ostalih 19 navedeno abecednim redom.

Među najboljih 20 našli su se: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines i Virginova skupina prijevoznika (Atlantic i Australia).

Povratnik u Top 20 je United, a s ljestvice su ispali dosad nezaobilazni Japan Airlines i Etihad.

“Dva velika američka prijevoznika, American Airlines i United Airlines, našla su se među najboljih 20 zato što su bitno pomladili svoju flotu naručivši veliku količinu novih zrakoplova. Japan Airlines je ispao ove godine zato što je jedan od njegovih pilota pronađen u pijanom stanju na aerodromu Heathrow u Londonu. Etihad nije na popisu zbog velikih gubitaka u poslovanju”, objasnio je Thomas, dodavši kako svaka od 20 najsigurnijih kompanija zaslužuje čestitke, a ne samo Qantas.

AirlineRatings je izdvojio i najboljih 10 niskotarifnih kompanija na polju sigurnosti. Abecednim redom su to: Flybe, Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia/Asia, Thomas Cook, Volaris, Vueling, Westjet i Wizz.

Prinove na ovoj listi su meksički Volaris i mađarski Wizz, dok je Aer Lingus izgubio poziciju među najboljima.

Australski je portal svih 405 prijevoznika ocijenio prema svojem sustavu sa sedam zvjezdica.

Svih 20 najsigurnijih kompanija dobilo je sedam zvjezdica, baš kao i Croatia Airlines. Najslabije ocjene, samo jednu ili dvije zvjezdice, dobili su Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air i Trigana Air Service, zaključuje CNN.

Pogledajte zanimljiv članak – Fascinantno – Svi letovi u jednom danu

Izvor: Index.hr