Wizzair dobio najvišu ocjenu za sigurnost – 7 zvjezdica


Wizz Air, avio-prijevoznik s najvećom stopom rasta u Europi i vodeća niskotarifna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Europi, dobio je najvišu ocjenu za sigurnost – 7 zvjezdica, koju dodjeljuje jedina svjetska agencija za ocjenjivanje sigurnosti avio-kompanija i proizvoda AirlineRatings.com

Ocjena sigurnosti za svaku avio-kompaniju se zasniva na sveobuhvatnoj analizi informacija primljenih od svjetskog upravnog tijela u zrakoplovstvu i vodeće asocijacije, kao i od vlada i na osnovu povijesnih podataka. Kriteriji za ocjenjivanje obuhvaćaju važne elemente kao što su IOSA certifikacija, preporuka FAA, stanje i starost flote, povijest nesreća, ocjena sigurnosti matične zemlje koju daje Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) i drugi parametri. Ocjena sigurnosti sedam zvjezdica, kao što je slučaj sa Wizz Airom, dodjeljuje se avio-kompanijama koje ispunjavaju sve kriterije procjene.

Wizz Air ima jednu od najmlađih flota na svijetu – koja trenutno broji 104 aviona tipa Airbus A320 i A321 CEO, čija prosječna starost iznosi 4,5 godine. Ova avio-kompanija je naručila preko 250 najefikasnijih svjetskih uskotrupnih aviona, Airbus A321 NEO, i prvi od njih se pridružuje floti ove avio-kompanije u siječnju 2019. godine. Od svog prvog leta 2004. godine, Wizz Air puno vremena i resursa posvećuje osiguravanju kulture i procedura sigurnosti, kao i obuke i razvoja svjetske klase. Wizz Air surađuje s vodećim europskim partnerima za održavanje aviona kako bi njegova mlada i moderna flota uvijek bila u beprijekornom stanju.

„Nama u Wizz Airu je sigurnost uvijek glavni prioritet i izuzetno nam je drago što smo dobili najvišu moguću ocjenu od agencije AirlineRatings.com. Ovo priznanje za nas predstavlja potvrdu da smo odredili prave prioritete i dodatno jača našu odlučnost da nastavimo letjeti na nasigurniji način širom naše velike mreže od preko 600 linija do 142 destinacije u 44 zemlje”, izjavio je Diderik Pen, izvršni potpredsjednik i direktor operacija u Wizz Airu.