Najdublji i najdulji muzej na svijetu! Moskovska podzemna željeznica


Ako ste proputovali puno država, vjerojatno znate kako su podzemne stanice, autobusni i željeznički kolodvori među najneurednijim mjestima u većini zemalja svijeta. No, moskovska podzemna željeznica nešto je sasvim drugačije. Ona je svojevrstan muzej dostupan svima….

 

Moskovski metro ukupno ima 325,4 km pruge, 12 linija i 194 stanice. Prosječnim radnim danom u metrou se preveze 8-9 milijuna putnika. Linije imaju tri oblika identifikacije – prema boji, broju i imenu. Ono što očarava je činjenica kako su sve stanice podzemne napravljene u bogatom socrealističkom stilu.

The metro station Ploschad Revolutsii in Moscow, Russia

Moskva underground (Foto: Thinkstock) – 5 (Foto

Stanice su veoma duboke zbog prolaska ispod rijeke Moskve, a planirane su kao sklonište u slučaju atomskog napada. Nakon završetka izgradnje 1953. stare linije su bile zatvorene, a potom 1958. ponovo otvorene kao dio nove linije – Filjovskaje.
Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, arhitektonska ekstravagancija novih stanica značajno opada i dekoracije na nekim stanicama su primjetno pojednostavljene u odnosu na originalne planove.

No, tada je razvijen plan „Sorokonožka“, pa sada stanice izgledaju gotovo identično, a razlikuju se jedino po boji mramora i keramičkih pločica.
Moskovski metro tako je danas jedan od najuređenijih sustava podzemnih željeznica na svijetu, kojeg ne obožavaju samo oni koji ga svakodnevno koriste, već i brojni turisti koji dolaze iz cijelog svijeta

The metro station Krasnopresnenskaya in Moscow, Russia

Moskva underground (Foto: Thinkstock) – 1

Moskva underground (Foto: Thinkstock) - 4(

Moskva underground (Foto: Thinkstock) – 4

Izvor: Punkufer

Photo: Thinkstock