NAJAVA: Putopisno predavanje – Namibija


U okviru ciklusa Putopisna slagalica putopisac i fotograf Damir Vujnovac svojim vas putopisnim predavanjem ovog puta vodi u Namibiju.

Na obali Atlantika, u južnoj Africi, smjestila se Republika Namibija. Samo ime ove zemlje proizlazi iz imena pustinje Namib koja obuhvaća veći dio njezina teritorija. Iako je, upravo zbog činjenice da je velik dio zemlje prekriven pijeskom, Namibija jedna od najnenaseljenijih zemalja u svijetu, ujedno je i dom najvećoj slobodnoj populaciji najbržih velikih mačaka na svijetu – geparda. Jedan je od službenih jezika ove zemlje engleski, ali većina će ljudi radije pričati njemački, upravo zbog činjenice što su Namibiju tijekom 19. stoljeća naseljavali germanski kolonizatori. Ne samo da je Namibijcima drag njemački jezik, već i bečke šnicle i štrudle.

Je li Damir pronašao prijevod Kušanova romana za djecu Uzbuna na zelenom vrhu, drže li se Namibijci originalne njemačke recepture za štrudlu i kojoj se poznatoj Namibijki obradovao saznat ćete na predavanju u našoj knjižnici.

Termin događanja: četvrtak, 18. travnja 2024. u 18:00 sati u knjižnici Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu

O autoru:

Damir Vujnovac, putopisac, bloger i fotograf, može se pohvaliti brojnim zaokruženim odredištima na geografskoj karti. Damir putuje često, poslovno, ali i za dušu, putuje različitim prijevoznim sredstvima, putuje metropolama i pustinjama, upoznaje različite ljude, kulture i tradicije te s radošću prenosi svoje avanture kroz putopisna predavanja. Kad ne putuje, piše.

Nakon velikog broja objavljenih putopisnih reportaža, potpisuje i putopisne slikovnice Djeca Sahare (2017.), Djeca Kurdistana (2020.) i Djeca Jordana (2023.) u izdanju Kreativne mreže.

Putopisna slagalica ciklus je putopisnih predavanja i predstavljanja putopisa čiji autori, putnici putopisci, sa svojih putovanja donose dašak avanture i prenose ga čitateljskoj publici u ugodnom i sigurnom okruženju knjižnice. Putopis, kao općekulturna, popularnoznanstvena vrsta, ali i kao književni žanr neiscrpan je izvor susreta s različitim kulturama, narodima i običajima, koji svjedoči i dokumentira bogatu i šarenu sliku svijeta.

Bilo da se radi o osvajanju egzotičnih, dalekih i nedostupnih dijelova svijeta ili pak o popularnim, mondenim odredištima, bilo da su se na put otisnuli pješice, biciklom ili limenim ljubimcem na dva ili više kotača, naši putoholičari slažu impresivnu putopisnu slagalicu.

Program Putopisna slagalica pokrenut je 2019. godine. O njemu se brine i pronalazi zanimljive putnike, putopise i destinacije knjižničarka Ivana Palčić Borić.

A danas 11.4.2024. nemojte zaboraviti na putopisno predavanje u 18h u knjižnici (Šubićeva) A. Cesarca u Zagrebu o Camino de Santiago putovanju. Više detalja o ovom predavanju možete vidjeti–> OVDJE