Na Baliju ne postoji stres, nervoza i brzina


Bali, Indonezija – Period putvanja 13.01. – 03.02.2019.

Napisao: Mario Mršić

Kisna sezona na Baliju traje od septembra do maja, no to vas ne treba da spriječi da putujete na Bali u vrijeme kisne sezone. I kod nas je zima u decembru, pa snijeg padne dva puta. Ponesite kabanicu i uzivajte. Kisa je bila svega 1 ili 2 dana, dok sve ostale dane ili je nema ili pada 30 min i prestane.

Temperature na Baliju nisu padale ispod 26 stepeni, dok je najveca bila 32 stepena. Od dugog rukava, hlaca i patika ponesite samo ono u čemu putujete, dok ruksak ili kofer opremite s laganim majicama, sorcem i japankama/sandalama. Temperature ne padaju ni kad je najveca kisa. Situacija s komarcima je slična kao i na nasem podrucju, sprej vam nije prijeko potreban. 

Prije puta na Bali, obavezno skinite aplikaciju GO JEK koja vam sluzi da pozovete taxi auto ili taxi skuter ili naručite hranu s dostavom za nekoliko puta jeftinije cijene, nego sto to nude lokalci. Funkcionise tako sto ukljucite svoju lokaciju na mobitelu, ukucate gdje zelite ici, oni vam izbace cijenu i ako vam sve odgovara, kliknite ok i auto stize po vas u roku 5 minuta.  Dostava hrane se naplacuje 10k rupija do 2km, sto je jako povoljno.

Dolazak na aerodrom

Imate mjenjacnice koje nude kurs 1e : 15.700 rupija. Tu promijenite nesto sitno love, cisto da vam pokrije troskove taksija. Kad stignete na svoje odrediste, prosetajte niz ulicu i pronaćete mjenjacnicu. Ima ih na svakih 100m i sve nude razlicit kurs, tako da nemojte odmah u prvu uletit. Ja sam mjenjao u mjenjacnici gdje za 1e dobijete 16.500 rupija. Najbolji kurs sto sam pronašao je davao 16.750 rupija, međutim, kod dosta mjenjacnica imate „prevaru“. Prevara je ustvari da vam zele naplatiti komisiju za mjenjanje novca. To je čista varka, a kad vam neko pokusa naplatiti istu, slobodno uzmite svoj novac i tražite dalje. Nemojte se predavati, ima postenih ljudi.

Kretanje po otoku

Pjeske ama bas niko ne ide. Ako Bali ima 4.5 miliona stanovnika onda minimum duplo ima skutera. Skuteri su između 3-5e po danu, zavisno od mjesta gdje rentate. Da iznajmite skuter ne treba vam ni jedna vrsta dokumenta, sve ide na povjerenje.  Moguce je cak rentati skuter na svega par sati, tako da cijena ide drasticno dole. Benziske su jako rijetke, ali svaki ducan uz cestu (ima ih na svakih 100metara) nudi benzin i litar je 10k rupija, a pun rezervar skutera vas izadje 30k rupija. Cijena benzina na benziskoj vas izadje 6k rupija za 1 litru. Pored rentanja skutera, najisplativije kretanje po Baliju je korištenje aplikacije GO JEK-a, gdje vam odmah izbace cijenu za put. Ne treba vam kartica, plaćanje se vrsi u kesu, na licu mjesta. Pored toga, imate i sluzbeni taxi pod nazivom „Blue bird“ koji je isto jako jeftin – imaju taksimetar. Isti možete naručiti i preko aplikacije GO JEK.

Seminyak

Mjesto za odlican nocni provod, učenje surfanja ili lezanje na plazi i čekanje zalaska sunca (fenomenalno). Radi se o plaži „Double Six“. Rentanje lezajke na plazi vas kosta 30k rupija po osobi (pocetna cijena je 100k rupija). Kurs surfanja koji traje 2h s instruktorom + 1h besplatne daske za surf bez instruktora vas kosta 150k rupija, dok je cijena daske za surf bez uzimanja kursa na dnevnoj bazi 100k (može i jeftinije, cjenkajte se). Valovi na plaži su odlični za početnike, dok za malo bolje, preporuka je Uluwatu. U Seminyaku za 1e možete dobiti između 15.700 i 16.050 rupija. Hrana i pice su skuplje u prosjeku 10-20k rupija u odnosu na ostatak Balija, ne računajući Kutu, koja je skoro pa ista kao Semiynak. Naravno, restorani na samoj plaži su dodatno skuplji, ali u pristojnoj mjeri i vrijede svaki dinar, jer zalazak sunca je neprocjenjiv. Rentanje skutera ovdje je  oko 70k rupija, masaze oko 100k rupija (nadju se i po 70-80k). Dok ste tu, ne propustite posjetiti najveći klub na otoku – Skygarden, koji se nalazi nekih 10tak minuta voznje iz Seminyaka prema Kuti. Skygarden vam nudi za cijenu od 120k rupija da jedete i pijete koliko mozete u periodu od 17h do 21h. Hrana im je raznovrsna i ukusna, za svaki stomak. Nakon 21h pocinje partijanje i sva ostala pica koja narucite poslije 21h, plaćate. Cijena lokalnog piva nakon 21h je 50k rupija. Dok su cijene zestokog pica, po 100 i vise eura za litar.

Ubud

Centar Balija, gdje za 1e dobijete 16.000 rupija. Hrana, pice, smjestaj, skuter i supermarketi su jeftiniji od vecine mjesta na Baliju. GO JEK aplikacija ne radi na ovom području, tako da ste izloženi vašim sposobnostima cjenkanja s lokalcima. Dok, kad zelite napustiti Ubud, raspitajte se za lokal shuttle bus, koji je mene izasao 75k rupija do Kute, dok su taksiji tražili i po 150k i više (nakon cjenkanja). Cijena skutera je 50k rupija. Centar Ubuda je njegova tržnica, dosta popularna i prometna. To je najskuplji dio Balija, cim se udaljite cijene padaju. Dok ste u Ubudu, ne propustite:

  • Monkey forest gdje ulaz plaćate 50k rupija po osobi. Super mjesto u blizini centra. Ne nosite hranu i kese s sobom. Hranjenje majmuna je zabranjeno, jer jednom kad vam nestane hrane, majmun ce vas napasti. Majmuni nisu opasni i hodaju tik uz vas bez problema. Zamolite cuvare (ima ih na svakom cosku) da uslikaju „monkey selfie“. Meni nije proslo, jer su imali neki problem bas taj dan, dok je kolegici par dana ranije proslo, pa je dobila selfie majmuna i sebe u pozadini.
  • Tegungul vodopad – 20 minuta skuterom od centra Ubuda po haos prometnoj magistrali gdje svi voze u svim smjerovima. Ulaz je 15k rupija po osobi. Silazite do slapa s jedne strane obale, mozete preci improvizirani mostic da dođete na drugu stranu gdje se nalaze stepenice koje vas vode na vrh vodopada, međutim ako želite do vrha vodopada, plaćate još dodatno 15k rupija. Kod samog vodopada imate i losu kopiju Bali Swinga (ljuljacka) koja vas izađe 100k rupija i realno je bacanje love, bolje da odete na rizina polja i platite ljuljacku. Voda nije za kupanje u kisnoj sezoni, dok se ljeti ljudi kupaju. Na sve viđeno na Baliju, preporuka moja je da se ne kupate ni ljeti, jer su im rijeke pune smeća.
  • Rice terrace – meni jedna od boljih destinacija cijelog Balija. Ulaz plaćate s parkingom (skuter) 10k rupija. Naravno, možete zaobići plaćanje, ali je stvarno jeftino, da isto nisam pokusavao. Ulaz je odmah s magistralne ceste i samih ulaza ima više. No, gdje god da uđete, setajte na drugu stranu brda, obavezno prodjite sve i onda odlucite na kojoj ljulji se zelite ljuljati. Najviša ljulja je i najskuplja, cijena pocetna je 100k, mozete je dobiti za 75k rupija. Isplati se. Probajte obavezno. Ne traje dugo, svega 5minuta otprilike (sve zavisi od guzve). Najjeftinija ljulja sto sam dobio je 30k rupija. Cijena hrane i pica u restoranima uz cestu s pogledom na rizine terase su relativno slicne cijenama u Ubudu. Uglavnom za svaki dzep ima.

  • Luwak coffe plantage – najbolje ide u paketu s posjetom rizinim terasama, jer se nalaze relativno blizu. Ulaz je besplatan, kao i vodic koji vam ugrubo objasni proces pravljenja jedne od najskupljih kafa na svijetu. Cak dobijete i 15tak soljica razlicitog okusa cajeva i kafa. Sve ovo u cilju da naručite luwak kafu, koja vas izađe 50k rupija za malu soljicu. Kad završite s degustacijama, vodič vas vodi do mjesta gdje vam pokusavaju prodati neki od proizvoda koji ste probali. Ako se dobro sjecam, 15g luwak kafe vas košta 150k rupija. Naravno, niste duzni kupiti.
  • Caves – ulaz u tako reci spilju placate 50k rupija. Spilja je ustvari jako malena i ako zbog nje dolazite, onda odlazite razocarani. Međutim, uređeni vrtovi i pali kameni buda su nesto sto popravi utisak. Prednost je sto je blizu centra Ubuda, no preporuka je da utrošite vrijeme na nesto bolje.
  • Temple Pura Tirta – hram kojeg cine tri bazena s po nekoliko „izvora“ koji vam kad se okupate, poboljsavaju karmu. Ulaznica je 50k rupija. Pripremite se na guzve. Dobra stvar je sto ispred hrama ima mala pijaca, gdje sam kupio 10 magneta za 20k rupija. Inace, 1 magnet kosta 10k. Naravno, cjenkajte se. Cijene ne padaju same.. Ukoliko zelite uci u bazen, potreban vam je sarung koji košta 10k ili možete koristiti svoj sarung.
  • Temple of Lempuyang – poznat hram na sjeveroistoku Balija. Nama, turistima, poznat po prepoznatljivoj slici hrama s pogledom na Agung, aktivni vulkan. Iz Ubuda vam treba oko 1:30h voznje u jednom smjeru (autom). Ukoliko idete taksijem iz Ubuda, cijena sto smo mi platili je bila 500k rupija. Autom dođete 4 kilometra do samog hrama, no tu morate parkirat auto, zatim uzeti jednu od usluga prijevoza – bus 10k po smjeru ili skuter taksi 20k rupija po smjeru. Ulaznica se ne plaća. S ovog hrama se pruza pogled na ogromni, aktivni vulkan Agung (oko 3000m.n.v.), na kojem je zabranjeno penjanje.

  • Trekking on mount Batur (1717m.n.v) – izlet najčešće iz Ubuda, koji vam nudi noćno penjanje na aktivni vulkan Batur, radi dočeka izlaska sunca. Iskustvo odlično, vrijedi obići. Cijena koju vam nude lokalci je 350k rupija, a spusti se na 300k, sto je sasvim solidna cijena. Najjeftinije sto sam dobio je 280k rupija. Ovaj izlet, ako uzimate preko lokalaca, krece u 2ujutro. Vozac vas pokupi ispred vaseg smjestaja, vozi vas do točke gdje polazite pješačenje na Batur, gdje vas dočekuje vodič koji vas odmah obezbjedi s svjetiljkom (penjanje kreće oko 3 i nesto, tako da je svjetiljka neophodna), doruckom (1 kuhano jaje, banana i 2 kriške kruha) i s 0.5l vode. Penje se oko 2h, s dosta pauza, zavisno od grupe. Put do vrha je dosta klizav, ima ostrog kamenja, ali nije toliko strasno, ipak se ne zuri i prave se dobre pauze. Ponesite dosta vode i hrane, jer cijene su dosta visoke (tokom penjanja, lokalci nose korpe i prodaju vodu i hranu – 0.5l vode vas izađe 30k). Dok se penjete ka vrhu, treba vam samo majica, dok kad stignete na vrh, obavezno imajte duksu, jer vjetar je dosta jak. Ponesite i rezervnu majicu za silazak. Vozac vas ceka na istom mjestu gdje vas je i iskrcao i po povratku svraca na luwak coffe plantage. Ukoliko zelite da se organizujete sami, bez da plaćate 300k, onda vas ocekuje iduće. Na stazi prema vrhu, stoji rendzer koji naplaćuje ulaznice 100k po osobi. A, ukoliko zelite da iznajmite vodica traze vam 400k dodatno po grupi. Ako ste smjesteni u Ubudu, dok iznajmite skuter i obezbjedite gorivo da dođete do Batura, trebace vam minimalno 70k rupija. Sto znači da otprilike možete uštediti nekih 8e po osobi, ako si sve sami organizujete. (iznajmljivanje vodiča nije obavezno). Obje opcije imaju prednosti i mane. Npr. Kad idete sami, kad zavrsite s Baturom, 10tak minuta voznje vas dijeli do super hrama na samoj obali jezera. Kad idete s lokalcima oni vas voze samo na plantazu kafe. P.S vrlo lako je izvedivo da se prosvercate bez plaćanja ulaznice 100k.

Nusa Penida

Otok pored Balija, kojeg jednostavno morate posjetiti. Najbolje plaže Balija su, po meni, upravo ovdje. Najvaznija napomena prije dolaska je da mjenjacnica nudi 15.400 rupija za 1e, stoga ako ne zelite gubiti 1000 rupija po euru, novac zamjenite na Baliju. Na otoku ima svega nekoliko kilometara asfaltiranog puta i vecinom je po sredini otoka praveci krug, a da dođete do nekih boljih destinacija i plaž, moraćete se voziti po toliko losim putevima, da kod nas takvih nema. (makadam, ali pet puta gore od makadama). Ja sam isao skuterom i za 10-15km mi je trebalo 45min-1h. Cijena skutera je 70k rupija, gorivo između 10 – 15k rupija, pivo i hrana su skuplji u odnosu na Bali za nekih 5-10k rupija. Najpoznatije i najfascinantnije mjesto na otoku je definitivno T-rex cliff. Kad stignete na vrh t-rex cliff-a, ako se zelite spustiti do plaže (blago rečeno do raja) trebaće vam nekih 30tak minuta silazenja po improviziranim stepenicima usjecenim u stijene – nije ni malo lako spustiti se, niti popeti, ali kad ste jednom dole, ne zelite otici. Ponesite dosta vode, hranu i kremu za suncanje, jer na samoj plaži imate samo jednog covjeka koji prodaje vodu i banane i cjenkanja nema. Cijene su 5x vece, pa za litar vode platite 50k rupija ili za 1 bananu platite 10k (inace 1kg banana je 25k u normalnim uvjetima). Ulaznica je 5k rupija po osobi i 1k rupija za skuter. Na ovom otoku aplikacija GO JEK nije dostupna, pa ste prepusteni lokalcima koji su dosta skupi u odnosu na Bali i GO JEK. Druge dvije plaze koje sam obisao su vise vidikovac, nego plaža i tu dolazite radi zalaska sunca – Angel Beach i Broken Beach. Ulaznica 5k po osobi. Cijene hrane i pica na ovim plazama su standardne za Nusu Penidu. Do Nuse Penide se moze doci brzim brodovima koje organizuju lokalci i cijene su oko 150k rupija. Cijena trajekta (iz luke Padang Bai) je 31k rupija po smjeru. Problem s trajektom je da ni ciko za salterom ne zna kad ce ustvari stici, i kasnjenja znaju potrajati, tako da je vrlo lako moguce da izgubite dobar dio dana cekajuci na isti. Voznja traje oko 1h, dok je brzim brodom oko 30tak min. Preporuka su brzi brodovi. Jedina mana brzih brodova je sto su stvarno brzi, bez obzira na valove.. tako da ste nekad vise u zraku nego u vodi.. nije preporuka za one slabijeg zeludca 😀

Ronjenje

Po meni vrsta izleta na koju ne treba stediti lovu. Na svim obalama Balija, nudi se ronjenje, svako pokusava prodati svoj paket. Ja sam uzeo ponudu u Seminyaku, po cijeni od 40e za 2 zaranjanja u blizini Nusa Dua – sto nije toliko popularno mjesto kao sto je Padang Bai, Manta point i slicno. U cijenu od 40e dobijete 2 zaranjanja po otprilike 25minuta i rucak. Ako zelite dodatno iznajmiti go pro kameru (mi smo uzeli, nije bas toliko kvalitetna) cijena je 400k rupija, sto nije ni malo jeftino, ali cjenkanje ne prolazi.. Ako ste pocetnik, nema veze, objasne vam sve i uvijek su s vama u vodi. Prvo zaranjanje je na 5m, dok je drugo na 8m. Ovdje vas ocekuju gledanje sarenih ribica, koralja i statue bude i hindu religije. Preporuka – platite više i uzmite ronjenje „Manta Point“.

Laundry service

Na Bali se ne dolazi na par dana, a ako imate brige oko gdje i kako i za koliko oprati odjeću, ne brinite. Ovdje na svakih 100metara imate praonu, gdje za 1kg odjeće platite 10k rupija ili negdje 15k rupija, a za tu cijenu vam operu, ispeglaju, slože i omotaju u kesu odjeću, koja kad otvorite miriši super!

Restorani

Ogroman izbor restorana i vrsta jela, da za svaki dzep i ukus ima nesto. U solidnom restoranu, indonezijsku hranu možete probati za manje od 50k rupija, dok europsku možete jesti za manje od 80k rupija. Cijena cijeđenih sokova, manga, papaje, ananasa… je 20-30k, kokos je 20k rupija i dobijete oko litru soka, koji pijete iz  kokosovog oraha. Nasi goreng (przena riza s komadicima piletine i povrća i jaje na oko) – definitivno najbolji omjer cijene i kvalitete. Cijena je oko 20-30k rupija, a proglašen je drugim najboljim jelom na svijetu (ne znam iz koje godine, ali nije bas davno). Probajte i njihove vegeterijanske specijalitete koji su stvarno dobri. Juhe su vecinom pravljene od sirovog povrća s chilijem. Da skratim, ljubitelji chilija ce uzivati u njihovoj hrani, dok oni koji nisu ljubitelji, naglasite da ne zelite chili i molite se da vam ne stave, jer chili je njima  kao nama sol. U lokalnim warunzima (mali restorani, vecinom uz cestu) mozete jesti svjezu ribu, posluzenu s rizom za 15k rupija, a sokove piti za 5k rupija. Hrana im je svježa i dobra. P.S. u kojem god da ste restoranu, ako zelite kečep, onda tražite da vam donesu tomato sos, jer ako ne naglasite tomato sos donesu vam azijski bbq sos (azijski kecep). Vazno za napomenuti je da u svim malo boljim restoranima naplaćuju 15% od računa (porez i takse).

dav

Smjestaj

Cijene smjestaja su fenomenalne, tako da za 1€ dobijete dosta los hostel, ali dodajte jos 5 eura i mozete dobiti apartman (kupatilo, terasa, frizider, klima i dobar krevet, free wi fi + dorucak savrsen – lokacija Ubud, javite se ako vam treba preporuka). Hotelski smjestaj isto je jako povoljan, tako da za nekih 12e dobijete dvokrevetnu sobu i predobar bazen u sklopu hotela! Da se razumijemo, ovi smjestaji su stvarno dobri i sređeni su u novijem stilu. Naravno, ako vas zanima nesto luksuznije, to isto ćete i platiti masno, jer koju god cijenu da zamislite, ponude ima. Ljubaznost u „jeftinim“ smjestajima je izvanredna, toliko srdacno i gostoljubivo da ne mozes vjerovati.

Ukratko o lokacijama

Na jugu otoka se nalazi Uluwatu – Uluwatu beach, plaža do koje dolazite provlacenjem kroz pecine. Super mjesto, vrijedno posjeta. Uluwatu temple, ulaz je 30k, fantastican pogled na litice i more, na jednom kraju hrama, ima suma majmuna.

Sonur je jugoistocni dio Denpasara i popularan je samo zbog brzih brodova koji vas voze na nusu penidu ili gili otoke. Najlosije plaze su, po meni, upravo tu.

Padang Bai, malo naselje, iz kojeg mozete trajektom do Nuse Penide.

Sjever Balija je manje pretrpan turistima i popularno je ronjenje tamo, jer u ponudu je ukljuceno zaranjanje s obilaskom potonulog broda iz, mislim, drugog svjetskog rata.

Kuta, Seminyak i Canngu su jedan do drugog i od Kute do Canngu-a imate manje od 10kilometara, tako da razlikuju se, ali ne bas toliko. Posjetite hram Tanah Lot, super zalazak sunca je tamo, kao i na svim dijelovima zapadne obale Balija.

Ubud , Nusa Penida i Semiynak su mjesta koje ne zelite propustiti.

Gili otoke nisam posjetio, ali imate tri otoka, gili t – za party, gili m – malo party, malo chil i gili a – odmaranje.  Otoci su maleni i za par sati, vec ste sve vidjeli. Brzi brodovi su dosta skuplji u odnosu na cijenu do Nuse penide. Mozete i uzeti trajekt s Balija do veceg otoka u blizini gili otoka, pa onda s njega uzeti prijevoz do gili otoka.. Oduzima previše vremena, preporuka ako vec zelite na gili otoke, idite brzim brodom.

Česta pitanja..

  • Skuter mozete rentati bez ijednog dokumenta
  • Nisam se cijepio, nema potrebe
  • Nema zmija, lokalci kazu da su velika rijetkost
  • Ulaznice za hramove kostaju do 50k rupija, obavezno je imati „sarung“ (prekriva noge-sarung dobijete besplatno na ulazu u hram, po izlasku isti vraćate).
  • Sim kartica za net – Telikomsel (tako nesto) 6gb 100k, negdje sam nasao i jeftinije, al kasno..
  • Droga je strogo zabranjena, ali dosta ljudi vam je pokusava prodati i jako je skupa.
  • Masaze su jako jeftine i kvalitetne, cijene se krecu od 50k pa više – po satu.
  • Prodavači na plažama koji nude slike, pocetna cijena za sliku je 450k, istu možete dobiti za 75k. (slike su im odlicne).
  • Alkohol, grickalice i slatkisi su dosta skupi na Baliju. Najjeftinije pivo na Baliju je Frost i u supermarketu košta 27k rupija. Najpopularnije je Bintage i košta nekih 36k rupija. Sve boce njihovog piva su 0.63l.
  • Nije bas cesto da u supermarketu pronađete kruh, milijeko, margarin, sir… cijene su dosta skuplje u odnosu na naše područje.
  • Za hrvatske i bosanske putovnice ne treba viza ukoliko posjeta Baliju ne prelazi 30 dana, preko 30 dana, treba vam viza i dobija se veoma lako. Neki bolji hoteli nude i rješavanje iste.
  • Dok ste u prometu, znak jednosmjerne ulice je kao da vam kažu slobodno prođite. Pravila ne postoje, pretiče se i s lijeve i s desne strane, gdje ima više prostora. Kad vam neko svirne jednom, znači da samo prolazi pored vas, ako vam svirne dva puta, znači da nešto pogrešno radite i morate biti oprezniji, ako vam svirne tri puta, miči se ili te udari 😀
  • Provizija za plaćanje izleta ili hrane karticom iznosi 4% od računa.

Fotogalerija: