BALI – bitne informacija za boravak na ”Otoku smijeha”


Andrea i Kristina nas vode u svoju dvotjednu avanturu kroz otok Bali. U prvom djelu saznati ćemo osnovne i vrlo bitne informacije vezane za putovanje na Bali.

Tekst i fotografije: Andrea Milat i Kristina Tomičić

Zašto Bali?  U potrazi za novom destinacijom za odmor, jedan od izbora bio je Bali. Jedan od 17 tisuća otoka daleke Indonezije prožet jednostavnošću, skladom i ravnotežom.  Čitajući brojne ponude i pregledavajući sadržaje na društvenim mrežama odlučili smo da je Bali idealna destinacija za našu sljedeće putovanje.

Posjet Baliju nalik je pravoj avanturi upravo zbog raznolikosti ponude koji su zaštitni znak ovog rajskog otoka. Kilometri pješčanih plaža, plantaže riže, rijeke, vodopadi, egzotika i savršeno nesavršeni sklad otoka ostavili su nas bez daha. Toplina i ljubaznost lokalaca koji svojim osmijehom šire pozitivnu energiju zbog koje poželite nikad ne napustiti otok.

Na Baliju smo proveli dva tjedna koje smo odlučili podijeliti upravo s onima koji imaju želju otići na Bali ili pak već imaju u planu posjetiti ovaj poseban otok. 

U potrazi za ravnotežom između svjetovnih užitaka i duhovne posvećenosti postajemo junakinje vlastite verzije kao i Julia Roberts u filmu „Jedi, moli, voli“. Bali je mjesto koje unatoč izazovima modernog društva zadržava ravnotežu i smirenost.

RELIGIJA I OBIČAJI

Iako pripadaju zemlji u kojoj prevladava islamska vjeroispovijest, Bali je najpopularnija destinacija daleke Indonezije koja njeguje hinduizam. Svakodnevica stanovnika prožeta je religijom, što se može primijetiti u svakodnevnom prinošenju darova- tri puta dnevno prije obroka. Darovi su zapravo male košarice od lišća koji u sebi mogu sadržavati cvijeće, rižu, kolačiće, mirisne štapiće, cigarete,  kavu i slično. Upravo njihovo „življenje“ religije je turistima jedna od glavnih atrakcija s obzirom da se s prinošenjem darova susreću šećući ulicama. Hinduizam Balinežana osim vjerovanja u bogove ima elemente i animizma – vjerovanje u pretke, duhove, heroje. Balinežani prakticiraju bijelu i crnu magiju te smatraju da se dobri i loši duhovi moraju držati u ravnoteži, zbog čega prinose darove i jednim i drugim.

Sprovod je slavlje

Obzirom da su Balinežani uglavnom Hinduisti, vjeruju u reinkarnaciju te da novorođenče predstavlja umrlog pretka. Sprovodi na Baliju nisu tužni događaji već slavlje za koje se izdvaja pozamašna svota. Tijekom našeg boravka u Ubudu imali smo nekoliko prilika pobliže vidjeti kako izgledaju uključujući procesiju. Povorka Balinežana obučenih u bijelo kretala se prema mjestu kremiranja uz glasni zvuk tradicionalnih instrumenata koji su nama zvučali kao limeni instrumenti popraćeni bubnjevima. Prvih deset muškaraca nosilo je tijelo u tornju izrađenom od bambusa, papira, svile i šarenog cvijeća.  Dakako, prvi put smo prolazeći motorom vidjeli samo kraj procesije i naivno pomislili da je riječ o vjenčanju i usputno se divili sličnostima naših kultura. Drugu smo povorku zapazili blizu samog mjesta kremiranja, pa smo sa strane promatrali kako će se ceremonija odvijati. Muškarci koji su nosili toranj s tijelom počeli su ga tresti dok smo kasnije pročitali da to rade kako bi zbunili i dezorijentirali dušu pokojnika. kako on ne bi pronašao put kući i zaposjeo ukućane. Upravo zato u toj fazi sprovoda dobrodošli su čak i turisti kako bi dušu pokojnika dodatno zbunili. Nakon toga se tijelo zajedno s tornjem spali. Dok je nama iz nekog očito kulturalnog razloga bilo uznemiravajuće gledati dim kako se svuda širi, Balinežani su sjeli na šarene prostirke te izvadili hranu i piće uz razgovor, smijeh i pjesmu. Da je netko od turista u tom trenutku prolazio pored mjesta kremiranja ne bi sigurno pogodio zbog čega se uzdiže bijeli dim. U običajima poput ovog osjeća se mističnost i autentičnost kulture Balinežana.

Dan Božice Prosperiteta

Imali smo prilike biti na Baliju za vrijeme slavlja Božice Prosperiteta, koji se slavi svakih 210 dana. Svečanosti se odvijaju u domaćem okruženju, poslovnim prostorima kao i hramovima širom Balija. Najviše ga slave tvrtke, poput trgovaca na tržištu, vlasnika trgovina, restorana i financijskih institucija.

Na današnji dan stanovnicima Balija nije dopušteno da koriste novac za stvari koje im se ne vrate u obliku dobara, poput previše plaćanja duga jer vjeruju da će taj novac zauvijek biti izgubljen.

U hinduizmu se smatra da je novac u osnovi sredstvo, a ne svrha života, ovisno o načinu korištenja. Ako se novac smatra najvažnijom u životu, vjerovanje je da će donijeti bijedu.

Na taj dan lokalci ili svećenici koji su prinosili darove na svoje hramove daju blagoslov rižom. Rižu stavljaju na čelo i prsa radi dobre sreće i blagostanja. Riža označava čistoću i snagu. Svečanost se završava konzumiranjem malih porcija hrane u ponudi (voće, kolačići od riže i kokosa) koja je namijenjena sretnoj i prosperitetnoj budućnosti.

PREHRANA

Osim religije Balinežani imaju specifična tradicionalna jela. Unatoč brojnim, poznatim specijalitetima bitno je napomenuti da će konzumiranje isključivo takve hrane svaki dan, ostaviti traga na probavnom sustavu. U restoranima u kojima se nude isključivo tradicionalna jela ne može se doći do kruha na kojeg je veći dio svijeta naviknut. Poznatija jela su: nasi goreng (na bazi riže), mie goreng (na bazi rezanaca), gado gado (salata s krumpirom), rendang (govedina), babi guling (svinjetina) kao i bebek goreng (patka). Brojna mesna jela kao prilog imaju vrlo začinjenu rižu i prije naručivanja se potrebno informirati.

Nakon prvog susreta sa vjerojatno najzačinjenijom patkom na cijelom otoku, nastavili smo ići u takozvane internacionalne restorane. Pronašli smo jedan koji nam se sviđa i nastavili ići u taj posebice jer nam je konobarica zapamtila imena što je samo upotpunilo dojam. Koliko je god lijepo probati nešto novo u takvim se restoranima nudi sve od mesa, pizza, brojnih pasti sve do burgera sendviča i torti. Uz taj izbor nudi se i nekoliko indonezijskih jela. Bitno je napomenuti da je preporučeno piti pića iz boca uz nimalo ili jako malo leda. Takva su upozorenja rijetko istaknuta na internetu ili u agencijskim aranžmanima, no brojni ljudi mogu biti osjetljivi kako na hranu tako i na vodu zbog čega dolazi do probavnih smetnji ili takozvanog “Bali belly” – termin kojeg su se dosjetili Australci, inače česti posjetitelji ovog otoka. Od pića probali smo pivo Bintang, Bali Hai te smo tijekom boravka najviše konzumirali pivo ili svježe cijeđene sokove od: ananasa, manga i banane. Bili smo i dovoljno odvažni za probati njihovu lokalu rakiju Arak, koja se pravi od kokosa- zanimljivog i neobičnog okusa. Ukoliko ste više za vodu, preporuča se korištenje flaširane vode.

PRIJEVOZ

Obzirom da su atrakcije na Baliju rasprostranjene, a autobusi preveliki za njihove ceste, kretanje se osim pješice svodi na motocikle i taksije. Brojne su aplikacije koje funkcioniraju kao Uber, a jedne od poznatijih su Blue Bird,Grab i Gojek. Pri korištenju aplikacije treba pažljivo izabrati vozilo, ne žele svi sudjelovati u ludom prometu Balinežana. Na taj način nema nikakve zabune o cijeni usluge prijevoza, no u Ubudu postoji posebna priča o taksistima. U razgovoru s jednim od gradskih taksista u Ubudu saznali smo da oni, doduše ne na papiru, drže monopol u Ubudu te sprječavaju da njihovi “Uberi” razvoze ljude na području Ubuda. Ostali se vozači stoga boje biti viđeni u Ubudu i izbjegavaju se kretati u blizini grada. Nismo shvatili što se dogodi u suprotnom ali činjenica je da su zasad uspjeli obraniti teren i zadržati novu konkurenciju podalje. Naša omiljena konobarica u restoranu u centru Ubuda upozorila nas je na koji način funkcionira plaćanje u gradskim taksijima i da su taksisti poznati po varkama i bubanju većih svota jer znaju da turisti to mogu platiti. Zato je jako bitno dobro se upoznati s valutom i poznavati sve novčanice te se odmah u početku cjenkati koliko god to neugodno nekima bilo.

U našem drugom dijelu o putovanju na Bali donosimo savjete o aktivnostima od kojih su brojne avanturističke, posebnim mjestima za posjetiti kao i razlike u očekivanjima i stvarnosti.

Dobro je znati:

  • Lijepa gesta je zahvaliti se i nakloniti lokalcima, kao što to i oni čine
  • Službena valuta : Indonezijski rupiah
  • Paziti na mijenjanje novca- ići na službena mjesta za mijenjanje te uvijek izbrojati novac na mjestu ( „lažne“ mjenjačnice daju puno bolji i veći tečaj)
  • Najpoznatiji cvijet Balija je Frangipani te ima neodoljiv i poseban miris
  • Uvijek je dobro ostaviti simboličan prinos pri dobivanju blagoslova
  • Paziti pri naručivanju taksija- da ne bi stigao motor umjesto automobila
  • Obavezno probati svježe sokove- mango, ananas, banana…
  • Probajte lokalnu hranu, posebice street food uz prethodnu provjeru o začinjenosti jela
  • Ukoliko više volite ribu- probajte Snapper Fish- jako je ukusan

U našem drugom dijelu o putovanju na Bali donosimo savjete o posjeti pojedinih hramova te aktivnostima od kojih su brojne avanturističke, posebnim mjestima za posjetiti kao i razlike u očekivanjima i stvarnosti.

Više fotografija pogledajte u FOTOGALERIJI.