MOJA PORTUGALSKA VENTURA


Dok sjedim u Surf Cafeu u Ericeiri, srčem svoj smoothie od jagode, banane i bademovog mlijeka i slušam obradu francuske pjesme u fado verziji, razmišljam od kuda početi. Ovoga puta neću početi ispočetka, već su se usredotočiti na sadašnjost.

Napisala: Iva Matić

Trenutno se nalazim u Ericeiri, portugalskom ribarskom mjestašcu od svega 10 000 stanovnika, na jednodnevnom izletu. Zanimljivost je da je Ericeira prava meka za surfere i sve one željne tzv. retreat programa, a samo mjesto odiše mirom, pozitivnim vibracijama i raznoraznim mirisima. Tako se šetajući ulicama može intenzivno osjetiti miris pečene ribe, kave, ali i mirisa koji me podsjeća na knedle moje bake. Sve je u znaku surfera, od mjesta na kojima možete nešto žvaknuti (preporučam acai bowl u kafiću Sunset Bamboo), surferskih hostela do dućana u kojima se mogu kupiti surferska odjela. Spuštajući se prema obali već sam imala predosjećaj kakav me pogled čeka – velika pješčana plaža naziva Praia dos Pescadores, ogromni valovi, sunce, a uz to ugodnih 22 stupnjeva.

Pogled na plažu Praia dos Pescadores

Moram priznati da sam od Portugala očekivala više što se tiče vremena – tijekom dana se često izmjenjuju sunce, oblaci i kiša uz vjetar, a ni temperature nisu toliko egzotične. S obzirom na to da je kraj listopada za svega deset dana, na plažama se rijetko može naći koji turist, no na ulicama se može čuti njemački, španjolski i britanski engleski jezik. Ako želite pohađati tečaj portugalskog jezika, morat će se fokusirati na 30-ak kilometara udaljen Lisabon jer se ovakva mala mjestašca u neposrednoj blizini pripajaju Lisabonu.

ŠTO RADITI U ERICEIRI?

  1. SURFATI
    Na ovom području možete uhvatiti zbilja kvalitetne valove, a cijelo je mjesto ionako podređeno surferima. Možete pohađati školu surfanja, unajmiti odjela za surfanje ili se družiti sa ostatkom hvatača valova u lokalnim bircevima.

Škola surfanja

2. ŠETATI
Španciranje ulicama Ericeire može biti inspirativno jer prevladavaju plava i bijela boja na kućama i znamenitostima, kao i razni marokanski uzroci. Ovdje postoji i mnoštvo malih dućana koji su ujedno i štandovi, pa možete kupiti i lokalne suvenire – privjeske u obliku riba. Šetanje pjeskovitom plažom dok vam vjetar mrsi kosu isto ne zvuči loše, zar ne?

Šareni grafiti na kući

Plavo – bijela boja na kućama

3.JESTI I PITI
A što drugo? Pa treba probati pokoji portugalski specijalitet poput ukusne ribe, bakalara. ☺ Kavu možete popiti za 1 euro u gotovo svakom kafiću, a većina ih je osviještena što se tiče zdrave prehrane, pa možete popiti smoothie, pojesti bowl raznih slanih i slatkih okusa, salatu sa lososom, juhu ili vege sendvič. Mjesta koja preporučam su:

SURF CAFE
Veliki prostor u koji možete povesti i svog laptop prijatelja. Ono što nude su smoothiji, sendviči, tortilje, salate, gluten-free muffine, palačinke, kolače koji sliče na one od mrkve, doručke sa granolom, juhe, domaće čajeve i razne vrste kava. Dobar je wi-fi, a imaju i simpatičnu terasu.

SUNSET BAMBOO
Kul mjesto koje osim što mu i sam naziv govori, prostorom odaje dojam da se zbilja nalazim u egzotičnijoj zemlji. Osim raznih koktela, piva i svježe cijeđenih sokova, ovdje se može i dobro najesti. Također imaju razne bowls sa chiom i bez nje, sendviče, čokoladne kolače i salate. I cijene su im sasvim pristojne.

O PAOZINHO DAS MARIAS
Čim sam se od glavne autobusne postaje krenula spuštati prema pogledu na plažu, zapuhnuo me miris pekarskih proizvoda. Ali zaista mirisnih i  primamljivih, toliko da sam ušetala pogledati čega dobroga tu ima. Ova pekarnica slatkog interijera sadržava kruhove, kroasane, kekse, kolače i ostale slastice. Na prvi se pogled može vidjeti da su proizvodi netom pečeni. Topla preporuka za one koji štuju pekarske proizvode.

I naravno, posjetite neki lokalni restoran iz kojega dopire miris pečene ribe. Mislim da nećete pogriješiti!

Kako je 25-godišnjoj djevojci putovati sama makadamima Portugala? Totalni izlazak iz zone komfora, suočavanje sa strahovima za koje nije ni znala da postoje, ponekad borba za opstanak, ponekad opijenost portugalskim suncem. Kada me izda mobilni uređaj, ovisim o komunikaciji sa lokalcima, ponekad rukama i nogama, ponekad tečnim engleskim jezikom. Snađi se druže i Jakove, izdrži.

I da objasnim naziv svojih solo avantura po Portugalu – ventura na portugalskom znači bogatstvo ili sreća, a ja sam sretna što imam priliku biti ovdje. O samoj prilici, odluci i svemu ostalome – uskoro, pa stay tuned 😉

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com