Kako vidjeti Lisabon i Portugal i pri tome uštedjeti 7.000,00 KN


Ne, ne, nemojte biti zabrinuti, nije ovo reklamni tekst, slogan, koji nudi i obećava “brda i doline” a kad tamo prvorazredna “glupost” ili obmana….

Napisao: Darko Kihalić

Ovo je istina, provjerena u praksi i stvarnosti, a kako je to sve moguće pročitajte u nastavku, ali pod jednim uvjetom, da ne volite putovati da drugi brinu o vama, da ne brinete o ničemu, onda je ovaj tekst za vas, ako volite obrnuto da vam je sve na pladnju, da se drugi brinu o vama, a vi samo da samo pratite vodiča, e taj vaš luksuz ima svoju cijenu, i to duplu za razliku od naše. Ne zamjeram vam, nije baš sve za svakoga, ali ako i vi pročitate ovaj tekst možda promijenite svoje mišljenje pa nam se pridružite, e to je već uspjeh.

Prvo i osnovno, važno je da budete kreativni, da sami sebi vjerujete da nešto možete učiniti, i vjerujem da kada ovo pročitate budete u najmanju ruku počeli ozbiljno razmišljati o putovanju u Lisabon ili se budete odlučili da ćete ove godine sigurno na put, ili u najgorem slučaju se budete posvađali sa svojim mužem, dečkom ili suprugom, djevojkom ili obitelji ili općenito onim koga bi poveli sa sobom, a on nije baš za to. Budite kreativni, nagovorite ga, potkupite, ucijenite, barem je to u današnje vrijeme popularna disciplina.

Nema toga koga ne bi zanimao put u Portugal i prekrasan glavni grad Lisabon, najzapadniju europsku metropolu i jedan od najstarijih gradova na svijetu, osnovali ga Feničani još u predrimsko doba, ali, ali…uvijek, baš uvijek se nameće ono pitanje, koliko sve to košta, mi bi išli ali nemamo novaca, skupo je, a Portugal jako, jako daleko. Tješimo se govoreći, lako je mladima, oni putuju auto stopom, spavaju u hostelima, vrećama za spavanje, dogovaraju se putem društvenih mreža itd., njima je jeftino, a gdje smo mi stariji, srednja generacija, zlatna generacija, seniori.

Ne brinite, netko misli i na Vas, u ovom konkretnom slučaju, ja. Ja sam srednja generacija, stremim ka starijoj, i da podsjetim, napisao sam ja za ove naše stranice Putoholičari, i tekst o tome kako jeftino putovati, u sada Sjevernu Makedoniju, grad Ohrid (potražite putopise čitatelja) i kada ga pročitate budete shvatili da ja pišem o putovanjima iz vlastitog iskustva na sasvim drugi način. Moj pristup je kako putovati, ali kako i uštedjeti, ne razbacivati novac, nitko od nas danas nije toliko bogat da ne pita koliko to sve košta, ima iskreno rečeno i takvih koji ne pitaju za cijenu, ali njih ovi tekstovi ne zanimaju, i bolje.

Naime, vrlo je malo tekstova čitatelja, čast izuzecima, o destinacijama, u kojima se opisuju ili navodi koliko novaca treba potrošiti za putovanje, koliko što košta, itd., mene je to uvijek živciralo, naime važna mi je svaka kuna, nisam bogataš, a želim putovati, baš kao i Vi. Ja uvijek putujem sa suprugom i ove kalkulacije uvijek radim za dvoje, e sad tko hoće na put sam, neka iz ove kalkulacije izradi za sebe svoju.

Ukratko, ovo nisu promotivni tekstovi, nisam plaćen od nikoga ne radim za nikoga, pišem iz ljubavi i želje da i ostali čitatelji podjele ljepote svijeta, upoznavanja ljudi, krajolika, običaja itd., a da im to ne bude uskraćeno jer misle da to puno košta. Nakon prvog teksta pisali su čitatelji i pitali kada će drugi tekst, jedni su nosili na put tekst kao vodič, a treći su pisali da sam “plaćenik” domaće avio kompanije da propagiram letenje s njima. Ne, nisam ničiji “igrač”, moraću napisati tekst o mojim putovanjima autobusom ili vlakom pa da vidim čiji ću onda biti igrač.

Pa ako ste se namjerili da pročitate ovo, došlo je konačno i vrijeme da krenemo i organiziramo put u Portugal, Lisabon, avionom, 4 dana, tri noćenja u hotelu za dvije osobe, uz obilazak znamenitosti u gradu i okolici, i večeru u lokalnom restoran. Izgleda divno, bajno, i još da povedemo i suprugu, e sad to nekim to i ne izgleda baš bajno, ali u ovoj priči je.

Ovakav put turističke agencije nude po redovnoj cijeni od cca. 3600,00 kn, moguće je proći i jeftinije ako se računa prema “First minute” ili “Last minute” cijenama, ali mi ćemo uzeti u obzir redovnu cijenu. U to je uključena cijena avio prijevoza, ali bez aerodromskih pristojbi i taksi, koje koštaju cca. 1.200,00 kn, nudi vam se i  doplata za izlet u okolicu po cijeni od cca. 320 kn, te večera u lokalnom restoranu cca. 400,00 kn, te ostale cijene ulaznica u pojedine muzeje ili atrakcije. Računajući samo navedeno to iznosi cca. 5.500,00 kn, za mene i 5.500,00 kn za moju suprugu. Znači sve skupa to iznosi 11.000,00 kn, puno, jako puno, mi nemamo novaca za to.

Ali zato ćemo mi sve ovo isto, za dvije osobe odraditi za 4.200 kn ukupno, plus minus koja kuna, ili euro, ali ušteda je oko 6.900,00 kn, ili ljepše zvuči gotovo 7.000,00 kn. Pa kako je to moguće. Evo ovako, idemo redom, avionska karta. Koristeći internetske stranice na kojima se može kupiti avionska karta, ima ih puno, pratite akcije, lokalnih avio kompanija, TAP, Portugalska avio kompanija, naša Croatia Airlines, specijalizirane stranice za avionske karte, Sky Scanner, Obodo, pa naša stranica na kojoj se ovaj tekst objavljuje itd., ima toga, za malo truda i volje, avionska karta se nađe za razumno dogledno vrijeme ili u predloženom terminu akcije između 125-135 Eura, znači oko 1.200,00 kn, i to ne preko niskotarifnih kompanija koje lete tamo negdje okolo, pa ne sletite u glavni grad nego u grad udaljen 70 km od glavnog grada i onda još morate platiti autobus ili vlak čija cijena prijevozne karte je viša nego avionska karta, potrošite duplo više vremena itd., te shvatite da nema velike razlike u cijeni redovnih letova poznatih kompanija i ovih niskotarifnih, dapače. U našu cijenu avionske karte je uključena i ta famozna aerodromska pristojba koja eto baš iznosi oko 1.200,00 kn kao i naša normalna avionska karta. Pametnom dosta, čak možete birati hoćete iz Zagreba u Lisabon ili preko neke zračne luke u Europi, recimo, Frankfurta, Zuricha, tu se dade još uštedjeti koji Euro. Znači dvije avionske karte, sveukupno, 2.400,00 kn, izgleda skupo, ali bože moj, ništa nije danas besplatno, i odlučili smo vidjeti Lisabon i Portugal.

I da ne zaboravim, letimo u Lisabon, ili na portugalskom (Lišboa), aerodrom Humberto Delgado Lisabon Portela, smješten u širem centru grada, i neće vam biti problem doći u centar, dapače, centar je na dohvat ruke, dok pokupite prtljagu, prođete carinu i graničnu policiju sve skupa do grada ni 40 minuta. Ima i tu jedan zanimljiv detalj, ako se odlučite da putujete iz neke europske metropole kada sletite u Lisabon slobodno izađete van na ulici nakon što pokupite prtljagu kao da ste došli iz neke domaće destinacije, nitko vas ama baš ništa ne pita, prosto se bojite da netko neće potrčati za vama da ste nešto propustili ili gadno zabrljali, ali ako idete iz Zagreba e tu ima malo više posla, ali ste ipak u centru grada. Drugi detalj je impresivan, to nema gotovo nigdje u svijetu, da veliki putnički avioni slijeću u glavni grad neke države a pista u gradu blizu centra grada, u gradu. U odnosu na Zagreb, to bi bilo kao da je naša zračna luka u Sopotu, a ne u Velikoj Gorici. Znači, avionsku kartu smo apsolvirali.

Normalno do grada treba doći nekim prijevoznim sredstvom, imamo više opcija, taksi, cca 10 € u jednom smjeru, ali ima i jeftinije, a nije problem, metro, Line “Du Oriente” 1,50 €, crvena linija, I konačno bus, br. 91 3,5 €. Nije komplicirano kupiti kartu, ali ako vas baš to muči, pitajte, svatko će vam vrlo uljudno pomoći. I jedan savjet vezano uz ovo, ne kupujete dnevne karte ili što drugo, najbolje se za početak dovesti u hotel, rješiti se prtljage i početi razmišljati o obilasku grada i u skladu s tim koje opcije za prijevoz kao najbolje odabrati, jer u skladu s tim cijena je nešto viša ili niža, općenito nama Hrvatima cijena javnog prijevoz u Portugalu je tako, tako, ni prejeftin ni preskup, tu negdje, može proći ali o cijenama javnog prijevoza nešto kasnije.

Da dođemo do hotela, morali smo ga prije preko internet i rezervirati, prijedlog je booking.com internetska stranica, ne nužno i platiti, imamo nekoliko opcija, ovdje mogu navesti, naziv i cijenu smještaja u hotel, agencije tu često u zadnji čas dostave pismeno u kojem ste hotelu pa onda ti moraš pristati jer si već gotovo sve platio, pa njima više i nije bitno jel se tebi sviđa ili ne. Odabir je rađen u skladu s našim očekivanjima, hotel sa 3 zvijezdice, ne u predgrađu već u širem centru grada, ne preskup, tri noćenja, za dvije osobe. Pa evo prijedloga, Lanac hotela Ibis je kao stvoren za nas, pruža gotovo sve po našoj mjeri, za umjerenu cijenu, priznati svjetski lanac, budget hotela. Sva tri prijedloga su u širem centru, Hotel Ibis Lisboa Saldanha, Hotel Ibis Lisboa Jose Malhoa i Hotel Ibis Lisboa Alfngide. Cijene noćenja u sva tri hotela su za dvije osobe, tri noćenja cca. 1.500,00 kn. E sad, netko će reći, to je puno i nije puno, može biti i malo jeftinije ako ste udaljeni od grada 5-10 km, ili ste u hostelu, ali to smo rekli da ne dolazi u obzir.

Znači, apsolvirali smo avionski prijevoz do Lisabona i nazad, smještaj za dvije osobe u hotelu sa tri zvjezdice, tri noćenja i to nas dođe sve skupa, 3.900,00 kn, za dvije osobe. Sve ostalo otpada na osobnu potrošnju ili izlete po izboru, ulaznice, javni prijevoz, prehranu i piće, ali o tome kasnije. Znači ni punu cijenu prema turističkoj agenciji za jednu osobu, svaka čast. Naime u agenciji bez dodatnih izleta i večera za jednu osobu, ovo što smo nabrojali košta cca.  4.800,00 kn, za dvije 9.600,00 kn, pa ti putuj agencijom, plus izlet za dvije osobe i večera u lokalnom restoranu za dvije osobe i gdje smo, na 11.000,00 kn, strašno.

Da se razumijemo, nisam ja protiv putovanja turističkim agencijama, naprotiv, neka putovanja su puno jeftinija preko agencije, ne isplati se uopće organizirati u vlastitom aranžmanu, ali ovako kada se može uz malo znanja rukovanja internetom, trunkom kreativnosti, posjedovanja kreditne kartice i malo dobre volje, zašto ne uštedjeti.

Prema mojem skromnom mišljenju Lisabon je spada među top 5 europskih metropola i destinacija za posjet, u to se trebate i sami uvjeriti.

Da završimo priču o cijenama vezano uz naše putovanje, jedna se odnosi na cijenu koštanja obilaska okolnih mjesta, a druga za cijenu večere u nekom lokalnom restoranu. To bi nas kako smo naveli koštalo oko 100 € preko agencije. Ovako će nas sve to koštati ni 50 €, kako, čitajte dalje u nastavku.

Vrlo korisno je prije samog planiranja naših obilazaka po gradu i okolici, u hotelu, na recepciji zatražiti plan grada sa znamenitostima, i da vam označe na karti gdje ste vi, tj. hotel, to vjerujte uveliko olakšava sve daljnje planiranje, zašto, zato jer mi namamo vodiča pa se moramo sami pobrinuti za naše rute, sve ima svoju cijenu.

Onako usput, imam još jedan savjet, ovisno u koje vrijeme stignete u Lisabon prvi dan, prijepodne, poslijepodne, treba i njega iskoristiti za obilazak gradskih znamenitosti obzirom da ih ima jako puno, a naše vrijeme limitirano.

Izlet u okolicu, koje agencije nude po cca. 40 – 45 €, ovisi o kojim se mjestima u okolici radi, a to predviđa nekoliko izuzetnih destinacija, bitnih za posjetiti kao i one u samom gradu, to su Cabo da Roca i Cristo Rei Statue te mala mjesta Sintra, Cacilhas, Estoril koje ćemo mi posjetiti za puno manje novaca, i da ne zaboravimo, to je 40-45 € po osobi, znači oko 80 – 90 € za dvije osobe, prepuno.

Što zapravo znače Cabo da Roca, predstavlja rt najzapadniju kopnenu točku ne samo Portugala nego cijele Europe, prekrasan vidik na Atlanski ocean, visoke klifove, svjetionik i sve u svemu vrlo popularna točka za posjetiti. Kako doći do tamo?

Ako ste uzeli onu kartu u hotelu o kojoj smo pričali prije trebate potražiti željeznički stanicu ROSSIO, na postaji trebate kupiti kartu za Sintru, voziti se jedno 40 minuta i potražite autobus broj 403, odmah kod željezničke stanice, koji vozi između mjesta Sintra i Cascaias a Cabo da Roca je usputna stanica, pa siđete dole.

Cijena karte je oko 2,30 € u jednom smjeru za vlak i 3,75 ili 4 € za bus ovisno iz kojeg smjera dođete. Računajte da za taj obilazak vam treba prijepodne i još možete prošetati Sintrom prekrasnim gradićem na obali mora. Iz Sintre možete i do palače PENA ako vas je volja da obiđete i nju, 14 € ulaznica, po meni nije vrijedno toga, preporuka preskočiti obilazak, ali na vama je izbor ili možete iz Sintre do Cascaisa i prekrasne plaže Rainha.

Druga destinacija koju obavezno bi trebalo obići je Cristo Rei Statue, to je ona statua Isusa Krista kao u Riju u Brazilu, samo je ova manja, 80 metara, i ima pogled na rijeku Tejo (portugalski Težo),   vrhunska atrakcija, vidi se odsvakuda iz grada i iz aviona. Iz Lisabona najlakše je na našoj karti naći pristanište za trajekt, Cais Do Sodre Ferry i kupite kartu za CACILHAS mjesto, nakon što izađete van sa trajekta, stoji odmah preko ceste bijeli bus br.101 koji vozi 20 minuta do Crista Rei, ulaznica 6 €, i istim busom dođete nazad za 2,20 €.

To bi bilo gotovo raspored za cijeli dan po okolici.

Napomena: sve ove prijevoze možet platiti kupnjom jednodnevne karte od 10,55 € koja vrijedi 24 sata od prvog korištenja, vrijedi i za trajekt i bus do Sintre ili Cascaisa.

Možda zvuči komplicirano to sve, ali nije, ovdje je to zbijeno u pet rečenica, pa koji je problem kupiti karte, voziti se autobusom, tramvajem ili trajektom, nikakav, a posebno u Lisabonu gdje je svatko u svakom trenutku spreman da vam pomogne.

Drugi dan smo ostavili za obilazak grada. Vrhunska atrakcija su vožnja starim tramvajem broj 28, crveni ili žuti, polazak je sa stanice Martin Moniz, nađemo je našoj karti, 2,90 € jedan smjer, to je atrakcija “prvoklasna”, pokušajte se izboriti za sjedalo do prozora, pa onda uživajte, uske ulice, zavojite, vožnja gore, dole po brdima Lisabona, dodirnuti možete kuće, skinuti veš sa balkona i da skratim nezaboravan događaj. Tramvaji iz 30- tih godina prošlog stoljeća, škripe, tresu dok voze, u njima sve drveno, ali sve super. Kod nas bi ih zabranili 100% jer ne bi imali neku bezveznu dozvolu o sigurnosti itd. pametnom dosta. Normalno da u Lisabobu prometuju i nazovi ih normalni tramvaji, žute boje, ali ovi su posebna atrakcija.

Još bi možda, tko voli more, ribe pod obavezno trebalo posjetiti Oceonarium, drugi u Europi po veličini akvarij, nešto prekrasno, ulaz je 18 € ali se iplati dati svaki cent, normalno tko voli tu tematiku. Metro Red Line “Oriente” pravac. Kartu koristimo istu kao za sve ostalo ako nam nije prošlo 24 sata od prve prijave. Kraj njega je i veliki shoping centar Vasco de Gama, zlu ne trebalo.

            Ako ne želite pogledati Oceonarium, drugi prijedlozi za destinacije u gradu koje treba obavezno obići su: ( od glavnog trga Praca do Comercio , Trgovačkog trga, žuti normalni tramvaj broj 15 vozi u smjeru puno mjesta koje treba obići),

  • Spomenik otkrićima, ( ulaznica 5 €, krasan vidik na grad),
  • Tvrđava Belem ( jedan od simbola grada, na rijeci Tejo, vidik super, ulaznica 6 €),
  • Nacionalni muzej kočija ( kočije iz 17, 18, 19 st., 6 € ulaznica),
  • Jeronimos Monastery ( grobnica moreplovca Vasca de Game, ulaz slobodan),
  • Arheološki muzej (5 €).

Po povratku u centar, orjentir je trg Rossio, možete otići do slijedećeg simobola grada: Santa Justa Lift ( 5,15 € povratna karta, izgradio ga Eiffel, graditelj i Pariškog tornja), ali možete ga samo pogledati, poslikati se u podnožju, ne isplati se za 50 metara vožnje u vis dati te novce, odete 20 metara niže i imate krasnu malu ulicu punu dućana kojom dođete na isto mjesto gdje izađete iz lifta a cijela ulica nema 200 metara i stigli ste u “boemsku četvrt”, Bairro Alto, district Chiado, gdje svatko ama baš svatko mora popiti kavu na terasi kafića “A Brasileria” i naslikati se kraj brončane figure Fernanda Pessoa, poete.

Također ne manje zanimljiv je odlazak busom 737 relacija “Castelo”, do jednog od glavnih simbola grada San Jorge Castela ( ulaz 7,5 .€) pa sa zidina možete promatrati grad i fantastične zalaske sunca, nije u centru, potrošite par sati ali tko voli, nije mu puno ni vremena ni novca.

Također vrlo zanimljiva destinacija je na vrhu jednog od mnogobrojnih brežuljaka na kojima je smješten Lisabon, četvrt Estrela, koristi se tramvaj broj 2 sa trga Rossio, a to je Basilica da Estrela, prekrasna bazilika, crkva u barokno – neoklasičnom stilu, ulaz Slobodan, prekrasna i izvana I iznutra a preko puta nje nalazi se Garden da Botanico, botanički vrt, park, kako hoćete sa čudnim drvećem u čijem hladu na klupi možete popiti sok, odmoriti umorne noge, dušu dalo, ulaz besplatan.  

Da ne zaboravim tko voli nogomet, može otići i do stadiona najpopularnijeg nogometnog kluba u Portugalu, Benfice, stadiona “Estadio de Luz” (stadion svjetlosti), i za 17,5 € pogledati sve trofeje od Lige šampiona do nacionalnih i u “Hall of Fame” potrošiti puno vremena.

Da ne zaboravimo na večera, u lokalnom restoranu, ovisno o vrsti hrane za dvije osobe, uz čašu od 2 dcl crnog porto vina zajedno će vas doći oko 30 – 40 €, agencije to nude 50 € po osobi, znači za dvoje 100 €,  zapravo na ulazu u svaki restoran stoji cijenik pa ti biraj i računaj. Za 100 € možete večerati u elitnom restoranu, gdje ne ulazi baš obična klijentela kao mi. Jedino, svagdje ima jedna “caka” na koju obavezno treba obratiti pozornost, na stolu za kojim sjedite uvijek se nađu neke kako mi kažemo “zezalice”, nešto za pregrist dok čekamo naručeno jelo, stručno rečeno to se zove “cuvee”, e to ne dirajte, ili odmah zamolite konobara da odnese, jer se to uredno naplaćuje i budete se začudili koliko će to naplatiti, zato vodite računa o tome, osim ako ne želite i to platiti, mene je ta spoznaja koštala tek na kraju u obliku 10 €, a ostatak računa je bio 29 €.

Evo to bi bilo ukratko sve o putovanju, smještaju, večerama, izletima, glavnim i manje glavnim gradskim i prigradskim atrakcijama, vezano za cijene i usporedbu s agencijskim ponudama. Svatko si može isplanirati najbolje rute i mjesta koja ga najviše zanimaju da ih posjeti, neka mjesta će vas privući sadržajem, neka odbiti cijenom ulaznice, općenito na vama je da odlučite kuda će te a ja sam vas samo dao dobar smijer, nadam se. U tome i je draž samostalnog organiziranja svega, možete cijeli dan ostati na jednom mjestu a da niste remetilački faktor nekom drugom.

O detaljima pojedinih destinacija, povijesnim činjenicama, godinama, neću pisati jer sam neke već opisao, a na stranicama našeg “Putoholičara” ima nekoliko opisa putovanja u Lisabon i Portugal pa ih možete isto tako pročitati jer se osvrću na detalje i povijest nekih od spomenika ili destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Ja sam boravio u Lisabonu pet puta i mislim da je rujan, listopad, jako dobar period za posjetu, dobar je period i proljeće, ali prevrtljivo zbog blizine oceana, vrlo često hoće pljusak “odnikuda” vas zaliti, ali i to je dio Lisabona.

Ljudi u Portugalu su jako susretljivi, uvijek spremni za pomoć, ako i ne znaju engleski ili neki drugi strani jezik uvijek ćete si moći pomoći prstima, pokazati će vam na karti smjer, ulicu, pantomimom iskazati mišljenje itd. to je detalj koji uvijek privlači sve samostalne putnike, susretljivost i snalaženje među ljudima u drugoj državi, među stranim ljudima.  

Ima samo još jedan detalj koji je jako zanimljiv i ni malo zanemariv, sve priče počinju i završavaju u Portugalu s nogometom, to je jedini sport u Portugalu o kojem svi pričaju uvijek i svagdje, drugi sportovi kao da ne postoje niti ikoga zanimaju, a Christiano Ronaldo ima status božanstva. Ako kažete da ste iz Hrvatske, od taksista, konobara, trgovca ili skoro bilo koga sretnete i započnete s njim razgovor izdiktirati će vam pola sastava hrvatske nogometne reprezentacije, sjetiti će se Tomislava Šokote, bivšeg igrača Dinama, koji je igrao za Benficu, Tomislava Ivkovića koji je kao golman svojevremeno branio u Portugalu, ma prava destinacija tko voli i uživa uz ostalo i u nogometu. 

Na kraju svega, stavio sam i nekoliko fotografija, da imate potpuni doživljaj, ipak jedna fotografija govori više od tisuću riječi.

Vaše komentare možete staviti putem ovu stranice ili putem moje mail adrese: darko.zagreb@net.hr

Što reći za kraj, hvala za utrošeno vrijeme, želim vam sretan put, i obećajem uskoro novi tekst, jer ima još puno krasnih destinacija na koje želimo i možemo putovati za malo novaca.  

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com