Mistični Balkan


Često mislimo kako nam je za potpuni odmor potrebna neka udaljena destinacija i pomalo nepoznata zemlja. E, pa ponekad se varamo pri takvoj pomisli. Svatko voli iznenađenja, a ovog nam je puta iznenađenje pripremio Balkan sa svim svojim neotkrivenim čarima i odredištima koja su nam tako blizu, a nismo ni svjesni koliko ljepote se krije u njima. Pa zato – krenimo u upoznavanje južnog Balkana!

05_Ohrid

Ohrid

Makedonija, Albanija i Grčka ono su što je potrebno za savršeno lipanjsko putovanje. Ako ne poznajemo vlastitu regiju, zašto bismo uopće putovali negdje dalje. Povijest pomiješana s prirodnim bogatstvom i kulturnim ostacima krasi ove tri države pa je najbolje da krenemo redom.

Prvi na listi ovog putovanja pomalo «domaćeg» štiha jest Skopje. Grad u kojem su boravile brojne civilizacije i kulture i danas s ponosom nosi ostatke svake od njih. Skopje se nalazi na rijeci Vardar, a omeđeno je planinama Vodno i Skopska Crna Gora. Jedno od prepoznatljivih i prekrasnih obilježja ovoga grada je kameni most iz 15. stoljeća koji se nalazi u centru grada i prelazi, naravno, preko rijeke Vardar. Kad već spominjemo rijeku, možemo dodati da je ona «popularna» i u sportu jer su i nogometni i košarkaški i rukometni klubovi po njoj dobili ime. Šezdesetih je godina prošlog stoljeća Skopje zadesila nesreća, potres je oštetio većinu grada i, nažalost, neka od predivnih zdanja do danas nisu obnovljena. Usprkos tome, grad nudi još mnogo toga što će vas ostaviti bez daha. Miješanje ranih kultura gradu je ostavilo neku simpatičnost pa nije neuobičajeno da se neki moderan objekt nalazi usred ulice koja djeluje kao da je u njoj kalendar stao u 18. stoljeću.

Kale koje u prijevodu znači tvrđava nalazi se na brežuljku iznad grada i hrabro ga čuva od mogućih nedaća, a podno njega nalazi se stari dio grada s hramovima i džamijama. Jedan od najljepših glavnih kolodvora u ovom dijelu Europe nakon potresa više nema tu svrhu, no danas služi kao muzej grada. Vjerski miks kroz povijest u grad je osim džamija donio i crkve, jedna od ljepših je bizantska crkva svetog Pantelejmona iz 12. stoljeća s predivnim freskama, ali i crkva Sv. Spasa kao i katedrala Sv. Klimena Ohridskog. U gradu se stvarno može vidjeti svašta, a za kraj ćemo spomenuti i sjećanje na Majku Terezu čiji je rodni dom bilo upravo Skopje.

Crkva Jovana Kanea

Crkva Jovana Kanea

Najstarije europsko jezero, nastalo prije ledenog doba, Ohrid, kao i istoimeni grad sasvim se zasluženo nalaze na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine. Ovaj prekrasan grad tjera vas da nakon prvog posjeta dođete opet, opet i opet. Samuilova tvrđava najznačajnija je znamenitost koja broji čak 18 kula i četvero vrata na zidinama. Idiličan prizor, gotovo kao iz snova ostavlja crkva sv. Ivana Kanea na liticama iznad mora koja se ureže se u pamćenje i ne zaboravlja tako lako. Tu su još i antički teatar, bazilike, muzeji… No, nezaboravno iskustvo možete doživjeti i na samom jezeru. Ronjenje u dubinama ovog jezera koje krije dvjestotinjak endemskih vrsta koje ne možete pronaći nigdje osim u Ohridu, a za one koji se ne vide kao ribe u vodi, već kao ptice u zraku, omogućen je paragliding iznad jezera (uz stručno vodstvo, naravno).

09_Berat_albanski-grad-tisucu-prozora

Berat albanski grad tisucu prozora

Nakon brojnih makedonskih legendi koje dopru do vas za vrijeme putovanja, dolazimo do isto tako očaravajuće Albanije. Ovo vam putovanje ne donosi klasičnu Albaniju, već upoznavanje zemlje kroz «grad tisuću prozora» – Berat. Takav je naziv stekao zbog starih kuća koje imaju mnogo malih, kvadratičastih prozora pa je grad i dalje lojalan etno izgledu. No, grad nije stao samo na ovom nazivu, već si je priskrbio i naziv «grad-muzej» zbog bogate povijesne i arhitektonske ostavštine. Tvrđava je najpoznatija ostavština, a u njoj se nalazi dvadesetak crkava i džamija kao i iznimna kula. Berat mnogi nazivaju najljepšim albanskim gradom jer ostavlja dojam da se nalazi u sasvim drugoj vremenskoj i prostornoj zoni.

Zadnja na popisu ovih balkanskih zemalja je jedna od najstarijih zemalja svijeta – Grčka. Niti ovaj posjet Grčkoj ne uključuje upoznavanje glavnoga grada, mora i plaža, već nešto potpuno drugačije, i možemo reći još ljepše. Možda još niste čuli za Meteore, no kad vam spomenemo da bi to mogli prevesti kao «stijene obješene o nebo», zasigurno biste zaintrigirano prihvatili ponudu za podrobnije upoznavanje ovog mjesta smještenog na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Radi se o manastirima izgrađenima na visokim liticama koje djeluju pomalo bajkovito. Od nekadašnja 24 manastira, danas ih je ostalo samo šest, no i oni su dovoljni za impresivan dojam koji ostavljaju na svakog posjetitelja. Manastir Verlam izgrađen je na litici visokoj više od 370 metara pa si već čitajući ove retke možete stvoriti dojam o ljepoti ovog mjesta. Nakon njega, na red dolazi Vergina koja je sedamdesetih godina zaintrigirala svjetsku javnost spoznajom jednog arheologa da se upravo ovdje nalazi grad makedonskih kraljeva, Aigai, u kojem se nalazi grobnica Filipa II, oca velikog Aleksandra Makedonskog. Ovdje je pronađeno i «Vergina Sunce» iz vremena Filipa II koje se pri osamostaljenju nalazilo na makedonskoj zastavi, no izmijenjeno je zbog grčke pobune pa se danas na zastavi nalazi sunce sa upola manje sunčevih zraka nego što ima ovo povijesno. Ni danas se ne zna ima li to sunce vjerski, kraljevski ili pak neki sasvim drugačiji značaj.

Manastir Verlam

Manastir Verlam

Kraj putovanja ponovo dovodi do Makedonije i još jedno od ljepših doživljaja ovog putovanja, safari na planini Zlatovrv. Tu se dolazi do manastira Treskavec koji će vas zasigurno ostaviti bez daha što svojim predivnim izgledom, što freskama koje krase njegovu unutrašnjost. Osim toga, pogled na okolicu koji se pruža s manastira dodatan je plus ovom zdanju iz 12. stoljeća.

Ovakav pomalo drugačiji pogled na našu regiju, savršen je odmak od klasičnih putovanja koja nude posjet velikim turističkim gradovima. Neotkrivene tajne koje čuvaju zemlje južnog Balkana unijet će malo uzbuđenja u svakodnevni život, a usto donijeti i velik broj prekrasnih uspomena na jedna od divnijih mjesta u našoj blizini.

Izvor: Moja putovanja

Manastir Treskavec na planini Zlatovrv

Manastir Treskavec na planini Zlatovrv