Marsaxlokk – šareni ribarski gradić na Malti


Posjetili smo jedno od najljepših mjesta na Malti – šarmantni ribarski gradić Marsaxlokk

Malo i slikovito ribarsko mjesto Marsaxlokk (što znači jugoistočna luka) nalazi se u jugoistočnom dijelu Malte i najveća je ribarska luka na Malti. Tako je bilo od davnina, i danas najveći dio ribe koja se prodaje na otocima love ribari koji dolaze iz ovog sela. Tradicionalni luzzu (ribarski brodovi jarkih boja) nižu se u zaštićenoj luci u šarenom prikazu koji je jedan od najpoznatijih motiva Malte. Luka je prepuna ovih malih obojanih brodova, a ako gledate pažljivije, uočit ćete da i oni gledaju vas, naime na prednjoj strani imaju nacrtane oči. Oči su mitološki simbol i vjerovalo se kako štite ribare i mornare dok su na moru. 

Tijekom tjedna ribari koji dolaze sa svojim ulovom odvoze ribu na ribarnicu u Marsu. Tamo se u ranim jutarnjim satima okupljaju trgovci, vlasnici restorana i drugi kako bi kupili ribu za preraspodjelu. Međutim, nedjeljom ribu možete kupiti izravno od ribara na štandovima na ribljoj tržnici Marsaxlokk.

S obzirom da većina malteške ribe dolazi upravo odavde najbolje je zavaliti se na neku od terasa i uživati u pogledu i svježoj ribi. Bista ribara, njegovog sina i mačke na rivi otkrit će vam koliko je ribarstvo ovdje važno i koliko je obitelji stoljećima živjelo od njega.

Kako doći tamo:

Auto

Marsaxlokk  je udaljen samo 6,5 kilometara od međunarodne zračne luke Malta i od tamo ako vozite automobil možete biti u selu za samo 10 minuta. Parkiranje uz obalu je prilično teško nedjeljom, iako se obično još uvijek može pronaći parking u jednoj od sporednih ulica glavne šetnice.

Autobus:

Od zračne luke: Route 119 je jedina izravna ruta (i stoga najlakša opcija). Dolazi u zračnu luku jednom u sat vremena, od 6 ujutro do 19 sati (zadnji autobus).
Iz Vallette: rute 81 ili 85 (45 minuta).
Iz Slieme i St Juliana: Idite rutama 15 ili 21 (Sliema) ili 13 (St Julian’s, također Sliema) do Vallette, a zatim uskočite na 81 ili 85 (oko 1 h 15 minuta ukupnog vremena putovanja).
Od Buġibbe, Qawre i zaljeva St. Paul’s: Najlakša ruta je 48 koja vas vodi do Floriane (predgrađe Vallette – pitajte vozača autobusa) ili 49 (do Vallette), zatim idite 81 ili 85 do Marsaxlokka (1h 30m).

Hop-on-hop-off turistički autobus

Ako odsjedate u nekom od sjevernih ljetovališta ili Valletti, možda bi se više isplatilo posjetiti Marsaxlokk s autobusom hop-on-hop-off. Na putu do tamo ćete vidjeti mnogo više, s obzirom na relativno veliku udaljenost koju treba prijeći javnim prijevozom.

Transferi iz zračne luke

Ako planirate ostati u Marsaxlokku, možete se odlučiti za prijevoz iz međunarodne zračne luke Malta, što ne bi dugo trajalo i koštalo bi otprilike 20 eura za privatni taksi (u jednom smjeru)  ili shuttle bus za 7 eura po osobi do vrata hotela ili apartmana.

Ture

Također možete uzeti poludnevni nedjeljni obilazak Marsaxlokka s kombiniranim posjetom i obilaskom brodom po Plavoj špilji. Pogotovo ako imate ograničeno vrijeme, ovo je izvrstan način da izbjegnete gnjavažu s javnim prijevozom budući da je prijevoz/odvoz od/do vašeg mjesta boravka uključen.

Činjenice: 

  • Marsaxlokk je najveće ribarsko mjesto na Malti (i jedno od rijetkih preostalih)
  • Popularno mjesto među mještanima za nedjeljni ručak
  • Trenutna populacija Marsaxlokka je blizu 4.000
  • U Marsaxlokku su Britanci izgradili niz vojnih postaja za zaštitu luke Marsaxlokk tijekom Drugog svjetskog rata. Neke od njih i danas stoje.
  • U blizini Marsaxlokka nalazi se prirodni bazen sv. Petra koji je popularno mjesto za kupanje.
  • Malteška elektrana nalazi se u području Marsaxlokk poznatom kao Delimara i totalno se ne uklapa u cijelu sliku mjesta