Malta road trip – miks Mediterana i Sjeverne Afrike


Malta… miks Mediterana i Sjeverne Afrike. Mala i šarmantna otočna država koja nudi sve za savršenu kombinaciju odmora i istraživanja. Temperatura je već vrućih 30°C, međutim pomaže konstantni lagani povjetarac koji rashlađuje otok.
 
Najbolji način za istražiti otok je naravno autom pa smo ga tako i mi rentali. Kako se na Malti vozi na “engleskoj” strani, uvijek je zabavno vidjeti ove druge kako ulaze u rotore u krivom smjeru, gledaju zbunjeno gdje i kako skrenuti. 
Kako već imam iskustva s vožnjom na “krivoj” strani, mentalna tranzicija je prošla prilično brzo. Ceste su OK, vozači nimalo nalik susjedima na Siciliji tako da je vožnja dosta ugodna aktivnost.  Gradovima svakako dominiraju sakralni objekti te kule i zamci kao potpis od Križarskih ratova naovamo. Hrana je tradicionalna mediteranska gotovo bez imalo levantinskog utjecaja. 
 
Baza nam je u Mellieħi, turističkom gradu sjeverozapadno od Valette. od Vallete te je izvrsna polazišna točka za istraživanje otoka. Prvi dio ture je po Mellieħi, Rabatu, Mdini i posjet Popaj selu.
 
U drugom dijelu putovanja slijedi vožnja do Blue Grotto klifova koje su kroz milenije oblikovali valovi te stvorili nestvarne obalne oblike, tunele i špilje. Nakon toga slijedi kratka vožnja trajektom na obližnji otok Gozo koji skriva prekrasni Citadel kao i Ta’ Pinu hram. 
 
Za kraj smo ostavili prekrasnu Valletu, glavni grad Malte koja me dojmila na svaki mogući način. Prekrasna arhitektura, zidine, povijest, vrtovi, uličice, barovi sačinjavaju neodoljivu cjelinu koja vas istovremeno opušta i nadahnjuje.
 
Ukoliko je i vas zainteresirala Malta i treba vam pomoć oko organizacije puta ili informacije ili vam se samo sviđaju fotke slobodno mi se obratite ili zapratite putem Facebooka ili Instagrama.”
 
Fotogalerija – Autor: Goran Sočo