Malta i Gozo


Bogata povijest, arheološka nalazišta, čisto more, skrivene uvale, ali i dobra zabava, ono su što privlači mnogobrojne putnike na Malteški arhipelag.

Tekst i fotografije: Frane Medini

Sastoji se od otoka: Malta, Gozo, Comino, te Cominotta, jedinog nenaseljenog otočića ove male Republike. Iako većina turista dolazi u ljetnim mjesecima, ostatak godine je također dobra prilika za posjet. Smješten u srcu Mediterana, između Europe i Afrike, bio je meta mnogobrojnih osvajača kroz povijest. Moglo bi se reći da na Malti svaki kamen ima svoju priču. Povijest Malte seže tisućama godina u prošlost, no najveći trag su ostavili vitezovi Reda sv. Ivana, s predvodnikom, Velikim meštrom. Njihov Red je osnovan u 11. st. u Jeruzalemu, a padom Jeruzalema, sele se na Rodos, a potom 1530. dolaze na Maltu. Grade kule i obrambene zidine protiv Turaka. Dolaskom Napoleona, predaju se Francuzima i prisiljeni su napustiti Maltu, ali nisu prestali postojati. Nakon francuske vladavine, Malta postaje engleska kolonija, a 1964. godine proglašava neovisnost. Najpoznatiji simbol Malte, četverokraki križ s osam vrhova, služio je vitezovima za raspoznavanje prijatelja od protivnika. U borbama protiv neprijatelja, mnogi vitezovi su stradali od vatrenih baklji, da bi ih drugi vitezovi spašavali, odvlačeći ih na sigurno. Isti taj križ u današnje vrijeme nose vatrogasci, kao čin hrabrosti.

Do Malte nema redovnih direktnih letova iz Hrvatske. Mi smo se odlučili za opciju Austrian Airlinesa i Air Malte, od Splita preko Beča do Malte. Povoljniji letovi niskotarifnih kompanija mogu se pronaći ako putujete iz Venecije ili Budimpešte. Kretanje po otoku je vrlo jednostavno i povoljno. Najjednostavnija opcija su autobusi. Pokrivaju cijeli otok, a karta stoji 2 € i vrijedi 2 sata. Još jednostavnija opcija je hop on-hop off tura crvenim autobusima s otvorenim krovom. Na Malti voze 2 linije, južna i sjeverna, a na Gozu samo jedna. Na otocima se vozi lijevom stranom, a rent-a-car nije baš najpametnija opcija u srcu sezone. Naime, Malta ima najveću stopu cestovnih nesreća u Europi, zbog nepoštivanja ograničenja brzine i vozača autobusa koji „gaze“ sve pred sobom.

Smjestili smo se u turističkom naselju St. Julian’s, sjevernije od glavnog grada. Uz promenadu su smješteni Sliema i Paćeville, a slove kao najbolja mjesta za zabavu. Gradi se na svakom koraku, nažalost stihijski: restorani, hoteli, barovi… U jednom trenutku dok smo šetali uz more, mogli smo vidjeti 7 dizalica sa svih strana.

Prvi dan na otoku smo iskoristili za temeljito istraživanje glavnog grada, Vallette, upisanog na UNESCO-v popis svjetske baštine. Na samom ulazu u staru gradsku jezgru, okruženu zidinama, dočekuje nas Tritonova fontana. Tri krave ispred Parlamenta, svinja koja guta zmiju, ptica u ruci, samo su neki  od 7 instalacija skulptura postavljenih na trgovima Vallette. Predstavljaju 7 malteških izreka (qwiel), a sve s ciljem očuvanja jezika. Valletta je izabrana za europski glavni grad kulture 2018. godine. Glavna ulica se proteže od gradskih vrata, sve do vrha poluotoka i tvrđave Sv. Elma. Prva polovina ulice je pješačka zona s mnogobrojnim restoranima, trgovinama ekskluzivnom odjećom i obućom, kao i suvenirnicama. Druga polovina je otvorena za promet, no i tamo se može uz manju gužvu šetati i diviti se mnogobrojnim drvenim raznobojnim balkonima, tipičnima za Maltu.

Glavna znamenitost grada je svakako konkatedrala Sv. Ivana. Jedna je od najraskošnijih baroknih crkvi na svijetu. Raskošno ukrašen mramorni pod i stropne freske jednostavno ostavljaju bez daha. U riznici se čuva Caravaggiova slika sv. Ivana Krstitelja. Palača Velikog meštra također mami posjetitelje. Više od 200 godina je bila rezidencija Velikog meštra, vrhovne glave Reda vitezova sv. Ivana, a danas je tu smješten Ured predsjednika i sjedište Parlamenta. Oružarnica i bogato ukrašene sobe za audijencije su otvorene za javnost. Od muzeja svakako treba izdvojiti Nacionalni arheološki muzej u kojem možete naučiti nešto više o prethistorijskim nalazištima. Djeci će zasigurno biti zanimljiv i Muzej igračaka, a odraslima Nacionalni ratni muzej s predmetima iz II. svjetskog rata. Kazalište Manoel se smatra jednim od najstarijih u Europi, a posjet je moguć jedino u vođenoj turi. Za one željne boljeg uvida u život aristokracije, tu je Casa Rocca Piccola, a ono što zasigurno ne očekujete u takvom luksuznom zdanju je podzemno sklonište iz II.svj. rata 30 metara pod zemljom. Dan smo odlučili završiti u Upper Barrakka Gardens s prekrasnim pogledom na luku. Na terasi ispod vrtova nanizani su topovi koji su nekoć svečano pozdravljali dolazak brodova. Iz vrtova se može spustiti panoramskim dizalom do šetnice uz more. Nekoć neugledno pristanište za brodove sad je uređena promenada s nanizanim restoranima i pubovima. Dovoljno je skrenuti u neku sporednu ulicu i uživati bez gužve u jednom od obiteljskih restorana s lokalnom hranom, naravno, po pristupačnijim cijenama. Osim morskih plodova, svakako preporučujem probati kuhanog zeca, te pastizzi – najomiljeniji snack napravljen od tijesta i punjen sa sirom ili graškom. Od pića valja izdvojiti pivo Ćisk, idealno za utažiti žeđ u vrućim ljetnim danima, te bezalkoholno gorko piće Kinnie s okusom naranče i lokalnih biljki.

Gozo smo odlučili istražiti Jeepom. Lokalni vozač/vodič i mala grupa avanturista se pokazala kao idealna kombinacija za istraživanje skrivenih kutaka otoka. Do Goza smo došli 20-minutnom vožnjom trajektom, a u luci je sve bilo spremno za polazak. Započeli smo turu obilazeći mjestašca, nažalost većinom napuštena od strane lokalnog stanovništva, koji su otišli trbuhom za kruhom u SAD ili Australiju. Nekretnine su vrtoglavo skupe iako su minijaturne. Spustili smo se do zaljeva i plaže Ramla. Srećom, nije bilo mnogo kupaća, pa smo uživali u kristalno čistom moru i narančasto-crvenom pijesku pod nogama. Iznad zaljeva se nalazi Kalipsina špilja. Prema predaji Kalipsa je zavela Odiseja u Homerovoj Odiseji. Ručak u lokalnom restoranu s panoramskim pogledom na otoke Comino i Cominotto su bili pun pogodak. Vožnju smo nastavili do zaljeva Xlendi, okruženog stijenama. Mjesto je idealno za kupanje i ronjenje u plitkom moru. Potom smo se kratko zaustavili na mjestu gdje je donedavno stajao Azurni prozor, 28 metara visok vapnenački prirodni svod. Godine 2017. je nakon velikih valova ova najposjećenija atrakcija na Gozu jednostavno nestala, srušivši se u more. Stručnjaci su upozoravali na ovaj scenarij, no turisti su ipak učinili svoje. Vodič nam je rekao da je dan prije kolapsa na prozoru bio skoro cijeli autobus znatiželjnika. Na putu do bazilike Ta’Pinu, važnog hodočasničkog mjesta na Gozu, na kojem je lokalna žena imala ukazanje Gospe, prošli smo 3 kilometara dugu solanu na sjevernoj strani otoka. Stara oko 350 godina, i dan danas služi kao izvor prihoda pojedinim obiteljima. Svi putevi, pa tako i naš  vode do Victorie/Rabata, glavnog grada otoka Goza. Okružen je zidinama, što tvori Citadelu vidljivu iz svakog kutka otoka. Uz katedralu, svakako odvojite vrijeme za posjet jednom od muzeja: Arheološki, Etnografski ili Katedralni. Po završetku ovog uzbudljivog dana, dočekao nas je speedboat, te proveo između otoka Comino i Cominotto, a priliku za brzinsko kupanje u plavoj laguni nismo htjeli propustiti.

Iduća 2 dana smo istraživali otok s već navedenim hop on-hop off autobusom. Prva destinacija na sjevernoj ruti otoka bio nam je grad Mosta. Impresivna kupola bazilike Uznesenja Blažene Djevice Marije (Rotunda of Mosta) je treća po veličini na svijetu. Godine 1942. bomba je pala na crkvu i srećom nije eksplodirala. Danas se čuva njena replika, dok je u originalu težila 500 kg.

Nakon Moste, dovezli smo se do Mdine, bivšeg glavnog grada Malte. Barokna glavna vrata Mdine sagrađena su 1724. godine, kao i impozantne zidine podignute od strane Arapa okružuju palače i domove starih malteških obitelji. Iako se radi o relativno malom prostoru, možete se voziti u konjskim zapregama i tako uživati u pitoresknim uličicama. Mdina je ujedno bila jedna od lokacija za snimanje popularne serije Igre prijestolja. Izvan Mdine, u Rabatu smo posjetili katakombe sv. Pavla. Datiraju iz iz razdoblja rimskih progona kršćana. Ručno isklesani prolazi i mnoštvo prostorija što čine jedan veliki labirint svakako vrijedi posjetiti. Ne preporuča se klaustrofobičarima i onima višim od 190 cm. Jednostavno možete ozlijediti glavu na hrapavom stropu. Polusatna vožnja nas je dovela do, po nekima, najljepšoj plaži na otoku, Golden Bay. Nije nam se učinila toliko privlačna sa stotinama kupača, ležaljki i suncobrana. Radije smo ručali u restoranu iznad uvale s prekrasnim vidikovcem.

Južna ruta nas je sasvim neplanirano dovela do Vittoriose i  Senglee, mjestašaca na poluotocima, povezanih mostom, s čijih zidina puca pogled na Vallettu. Male ulice, trgovi, šetnica uz more, crkvice, te impresivna tvrđava St. Angelo, idealna su prilika za upijanje lokalnog načina života, lišenog ikakve gužve. Zaputili smo se potom do zagonetnog Ħal Saflieni Hypogeuma, podzemnog grada starog 4 tisuće godina, na 3 razine, povezanim strmim stepenicama. Sam prolazak kroz komore isklesane u kamenu je impresivan, ali i zastrašujuć. Ovdje je pronađeno oko 7000 tijela, a i dan danas se ne zna čemu je služio ovaj lokalitet. Neki izvori navode da je ovo mjesto bilo kontrolni centar za svemirske brodove. U svakom slučaju, kupite ulaznice mjesecima unaprijed, jer je dozvoljen ulazak za samo 80 posjetitelja dnevno. Lokalitet je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Bila je nedjelja i pravo vrijeme za posjet ribarskom selu Marsaxlokk, smještenom na jugoistoku otoka, zbog tržnice na otvorenom. Od morskih plodova do nakita – za svakog ponešto. Tradicionalni šareni brodovi, luzzu, s parom „očiju“ su usidreni u luci i spremni za polazak u ribolov.

Modra špilja i vožnja brodom (plaćanje na licu mjesta 8 €) su bili vrhunac dana. S 100000 posjetitelja godišnje, jedna je od posjećenijih atrakcija na otoku. Ukoliko ne želite čekati na red za vožnju brodom, možete uživati u panoramskom pogledu, tik iznad luka, visokog 30 metara. Od arheoloških nalazišta valja svakako još spomenuti Ħaġar Qim, kompleks utvrda sagrađenih od vapnenca između 3600. i 3200. godine prije Krista, s pogledom na more, koje je UNESCO 1992. godine uvrstio na popis svjetske baštine.

Za uspomenu svakako kupite figuru malteškog viteza, neku od arheoloških replika, kapare, džem od gorkih naranči ili ručno rađene raznobojne dekoracije od stakla iz Mdine, što će vas podsjećati na ovaj mali, a zapravo bogati komadić Mediterana. Pripremite udobne cipele, šešir za sunce i rezervnu memorijsku karticu na svom fotoaparatu, jer je Malta puno više od običnog odmora na plaži!

Fotogalerija: