Lanzarote: Vulkanima oblikovano čudo Kanarskih otoka


Lanzarote je četvrti najveći otok među Kanarima koji su mi dugo bili želja pa sam požurio iskoristiti priliku i nekih mjesec dana nakon objave Ryanaira da u studenom linija Zagreb-Lanzarote počinje s prometom, kupio sam kartu za nekih 110 eura bez prtljage. 

Tekst i fotke: Marko Janković

Let je malo kasnio s polaskom, pa smo stigli na otok iza 23h. Ako ne uzmete rent-a-car odmah na aerodromu, možete busom s aerodroma do Arrecifea ili do Playa Honde busevima 22 i 23. Svakako preporučam skinuti aplikaciju InterCity Bus Lanzarote, preko koje se mogu i kupiti karte za bus nešto jeftinije, u samom busu karte koštaju oko 1.5 eura, ovisno o destinaciji. Taxi od aerodroma do Arrecifea dođe nekih 15-20 eura.

Smještaj nam je bio u Arrecifeu, najvećem gradu na otoku koji ima preko 60 tisuća stanovnika. Popularniji gradovi za turiste su Puerto del Carmen na zapadu, gdje je najviše sadržaja za noćni život, i Costa Teguise, grad na istoku gdje se nalazi puno hotela i resorta u koje najčešće Britanci i Nijemci dolaze kroz cijelu godinu. Arrecife je s oba grada dobro povezan busom.

Cijena smještaja za tjedan dana za 3 osobe u centru Arrecifea bila je oko 740 eura u totalu preko bookinga. Centar Arrecifea nema puno parkirnih mjesta tako da u slučaju gužve preporučam parking negdje uz Calle Ramblu Medular, koja ide kroz cijeli grad i ima besplatan parking. Cijena auta s osiguranjem je oko 30 eura dan preko Cicar agencije, bez ikakvog pologa.

Nažalost od 14 kišnih dana u prosjeku koje kroz godinu doživi Lanzarote, doživjeli smo čak 3, no temperature nisu padale ispod 21. Na otoku je vjetar konstantan, ali je tih par dana bio posebno jak (tako kažu lokalci) pa se odmaranje na pješčanim plažama u naletima vjetra znalo pretvoriti u kaos pa i mjesec dana nakon imam malo pijeska u ruksaku.

Nismo obišli sve destinacije koje će vam iskočiti kad googlate Lanzarote, ali sve koje jesmo su oduševile, a ove posebno preporučam:

  1. Timanfaya Nacionalni Park

-nacionalni park koji se sastoji od vulkana i izgledom podsjeća na Mars, preporučam ne ići vlastitim autom, što zbog velikih gužvi (čak i u studenom, van glavne sezone) i zbog toga što bus može

ići na određene ceste gdje automobil ne može, a većina automobila za rentu su Fiat 500 ili slični, pa ako baš želite autom preporučam da uzmete neki “jači”. Putovanje busom možete organizirati preko agencije za cca. 25 eura (uključena ulaznica)

  1. El Golfo Laguna

-zeleno jezero na plaži s crnim pijeskom, zbog očuvanja algi u jezeru koje mu daju boju turisti ne mogu na plažu, ali se isplati proštetati šetnicom iznad plaže. Parking je besplatan.

  1. Plaža Papagayo

-vjerojatno je najbolja na otoku, okružena stijenama, nama je jako puhao vjetar. Dio puta do nje se vozite makadamskom cestom, ulazak u ‘zonu Papagayo’ košta 3 eura. Iznad plaže se nalazi restoran i kafić, koji je, budući da je jedini restoran u blizini, cijenama dosta iznad ostalih restorana u kojima smo bili.

  1. La Graciosa

– osobno najbolji dio putovanja, La Graciosa je otok sjeverno od Lanzarotea i do nje se dolazi ferryem koji ide iz Orzole (najsjevernijeg grada), cijena povratne karte je 28 eura, vožnja traje 15-25 minuta, ovisno o valovima. Na otoku su ulice od pijeska, a kuće bijele i tamo je najpoznatija Playa de las Conchas, prelijepa velika plaža okružena crvenim stijenama na kojoj je zabranjeno kupanje zbog prevelikih valova i jakih struja. Nalazi se na drugoj strani La Graciose te se do nje ide  taksijem kojeg iz luke plaćate 15 eura po osobi.  Kad vas odveze kažete mu kad treba doći po vas i plaćate mu kad vas vrati. Možete i unajmiti bicikl. Nije previše turistički istražena, a s južne strane otoka nalaze se plaže gdje se možete okupati.

Cijene su jako slične onima kod nas, možda i malo jeftinije ako gledamo obalu.  Prosječni obrok u restoranu ide za 10-12 eura., ovisno o lokaciji restorana. Nama najbolji restoran u kojem smo jeli je Cala by Luis Leon koji se nalazi u Arrecifeu. Nude solidan broj mesnih i ribljih jela i 7-8 vrsta tapasa od kojih preporučujem probati Papas arrugadas, tradicionalni lokalni tapas koji se radi od usoljenih krumpira (tradicionalno su se kuhali u morskoj vodi iako se to više ne prakticira) ne gule koji se služe s tradicionalnim crvenim i zelenim mojo umacima.

Lanzarote nudi još neke atrakcije koje zbog ograničenog vremena nismo išli posjetiti jer nismo htjeli žuriti, posebno na one dane kad bi počela padati jaka kiša. Da smo ostali duže vjerojatno bismo posjetili neke od znamenitosti za koje je odgovoran Cesar Manrique, umjetnik, kipar i arhitekt koji je projektirao poznate znamenitosti na otoku kao Mirador del Rio, Jameos de Agua, Jardín de Cactus i brojne druge. Također vrijedi spomenuti i La Geriu, posebne vinograde u vulkanskom tlu okružene suhozidima u kojima se uzgaja malvazija.

Bez obzira na male vremenske nepogode, Lanzarote je ostavio odličan dojam kao jedinstven i za mene u potpunosti nov krajolik i otvorio mogućnost da mu se još barem jednom vratim i pobjegnem od kontinentalne hladnoće.

Fotogalerija: