Kaos na aerodromima: Otkazali su stotine letova diljem Europe


Zračni promet u Europi u utorak ujutro poremećen je zbog štrajkova dva velika zračna prijevoznika, Lufthanse i Air Francea, prenose agencije AFP i DPA

U Njemačkoj zbog štrajka upozorenja u zračnim lukama u Frankfurtu, koja je najveća u toj zemlji, kao i u Münchenu, Kölnu i Bremenu, primorali su Lufthansu da otkaže više od 800 letova, što znači svaki drugi let, čime je pogođeno oko 90.000 putnika.

Riječ je o štrajku aerodromskog osoblja koje želi pritisnuti poslodavce u pregovorima o plaćama.

Njemački sindikat Verdi svojim štrajkom upozorenja zaprijetio je da će nastati zastoj i u drugim dijelovima njemačke ekonomije, uključujući lokalni promet, vrtiće i pravne službe, a u nekim gradovima i komunalne službe.

Pregovori o plaćama trebali bi početi u nedjelju.

Putnici u Njemačkoj bili su upozoreni već u ponedjeljak, pa tijekom jutra u utorak u frankfurtskoj zračnoj luci nije bilo kaosa, piše agencija AFP.

U Münchenu, drugoj najvećoj zračnoj luci u zemlji, polovica letova je kasnila ili je bila otkazana, navodi sindikat Verdi, a prenosi agencija DPA.

Sindikati koji zastupaju radnike u javnim službama pokrenuli su štrajk upozorenja kako bi ojačali svoj zahtjev za povećanjem plaća od 6 posto za 2,3 milijuna zaposlenih u državnim službama i na lokalnoj razini. 

Promet je u Francuskoj poremećen jer je otkazano 25 posto letova Air Francea, što je šesta epizoda u štrajku početkom u veljači kojim zaposlenici žele izboriti povećanje plaća. 

Francuski avioprijevoznik predviđa da će odraditi 65 posto dugih letova, 73 posto srednje dugih letova u dolasku i polasku iz pariške zračne luke Charles de Gaulle, kao i 80 posto kratkih letova sa zračne luke Orly.

Izvor: 24sata.hr