Air France u problemima – ministar upozorava da prijeti kolaps


Dramatična situacija u Air France-u : dionice naglo pale za 14 posto, ministar upozorava da prijeti kolaps

Veliki pad dionica od 14 posto najava je novih problema za francusku aviokompaniju Air France kojoj prijeti potpuni raspad nakon 15 dana štrajka, ostavke izvršnog direktora Jean-Marca Janaillaca i izjave francuskog ministra ekonomije Bruna Le Maire da država neće biti „zaštitna mreža” posrnuloj kompaniji, prenosi BBC.

Iako francuska vlada drži udio od 14,3 posto u aviokompaniji koja je nakon udruženja s nizozemskom kompanijom KLM postala dio Air France-KLM grupe, ministar je Le Maire upozorio da Air Franceu prijeti „nestanak” ako ne uloži napore u ostvarenje svoje konkurentnosti.

Da je voda došla do grla u francuskoj aviokompaniji svjedoči i gubitak od 269 milijuna eura u prvom kvartalu ove godine, a analitičari tvrde da je nagli financijski ponor uzrokovan odgađanjem rezanja troškova i restrukturiranja kroz koje su prošle sve velike aviokompanije poput British Airwaysa i Lufthanse, piše BBC.

Povrh svega, osoblje kompanije, uključujući i pilote, u štrajku je već petnaesti dan tražeći povećanje plaća od 5,1 posto, a nakon zadnjih neuspješnih pregovora zaposlenicu su Air Francea odbili ponuđene uvjete i izvršni je direktor Janaillac ponudio svoju ostavku.

Prema pisanju BBC-a, mobilizirane radnike Air Francea nije umirio ni ministar Le Maire koji ih je sve pozvao na odgovornost u traženju razumnih povećanja plaća.

„Preživljavanje Air Francea vrlo je nesigurno”, istaknuo je i jasno dao do znanja da vlada, iako dioničar, neće spašavati aviokompaniju dođe li do potpunog raspada.

Uz Air France, francuska se vlada nedavno našla i pod pritiskom dugotrajnog štrajka radnika francuske željezničke tvrtke SNCF koji su, tvrde stručnjaci, prosvjedovali, kao i u ovom slučaju, protiv nove reforme rada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Namjera je francuskog predsjednika u slučaju SNCF-a bila uskratiti radnicima neke od velikodušnih privilegija koje su do sada uživali poput godišnjeg povećanja plaća, prijevremene mirovine, 28 dana plaćenog godišnjeg odmora i zaštite od otkaza.

Inače, u Air Franceu zaposleno je više od 84.000 ljudi, a 2016. ostvarili su prihod od 15,4 milijarde eura.

Izvor: Jutarnji.hr