VIDEO: Je li Croatia Airlines pred raspadom?


Usred sezone, usred najveće berbe novaca i putnika, avioni Croatia Airlinesa ostat će na zemlji. Barem tako prijete sindikati pilota i kabinskog osoblja.

Sindikatima više ništa ne stoji na putu štrajka, istekli su svi zakonski rokovi za mirenje propali svi pregovori. Naravno traže veće plaće i bolje uvjete rada ali uprava kaže: to bi nas nas koštalo 32 milijuna kuna koje nemamo. 

Odrade više od 27 tisuća letova godišnje. Brinu o 2 milijuna putnika. I servisiraju svaki od 12 zrakoplova Croatia Airlinesa. 

I sada im je, očito, dosta. Piloti, stjuardese i aviomehaničari s Upravom aviokompanije pregovarali su godinu i pol, ali oko novog kolektivnog ugovora nisu se dogovorili.

Video prilog:

Najavljuju štrajk usred turističke sezone jer kažu stanje je – nepodnošljivo.

Osoblje radi po 17 sati dnevno 

“Toliko nas ima malo da su neki letovi otkazani zbog nedostatka pilota i kabinskog osoblja, stjuarda i stjuardesa. Osim toga zove nas se na slobodne dane, na godišnje odmore, moli nas se da dolazimo raditi na slobodne dane. Naravno, kad god se može, to ćemo napraviti, ali i mi smo ljudi, imamo svoje obaveze, imamo svoje obitelji, imamo svoje neke privatne obaveze i putovnja”, kaže nam Ivan Šimundićiz Hrvatskog sindikata pilota.

Traže veće plaće, više slobodnih dana, više odmora između letova, bolje planiranje posla i nova zapošljavanja kako se više ne bi događalo da stjuardese i stjuardi rade i po 17 sati dnevno

“Mi vidimo i bilježimo da su putnici nezadovoljni, ali mi tu ne možemo učiniti ništa. Nemaju gdje staviti svoj kofer, putnik u business klasi sjedi bez slobodnog sjedala pored sebe. Uvjeti rada su sve teži, evo ja sam u ponedjeljak radila na zrakoplovu, četiri leta, osmosatno radno vrijeme, a temperatura nije padala ispod 33 Celzijeva stupnja. Ne radi se o tome da je taj zrakoplov nesiguran, ali je neudoban!”, mišljenja je Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.

Ministar Butković: ‘Ako bude štrajka, kompanija bi mogla propasti’

Ako do štrajka dođe, tvrdi ministar prometa,  aviokompanija s 924 zaposlenika – propada!

“Tko želi da bude štrajk taj mora znati da je to jedan jako loš potez za Croatiu Airlines. Svi smo u turističkoj sezoni, njima je 9 posto veći promet u odnosu na lani, a štrajk bi donio..to bi bio takav poslovni potez da ne znam kako bi se Croatia Airlines od njega oporavila”, smatra Oleg Butković, ministar prometa.

U posljednjih pet godina Croatiu Airlines napustilo je 140 stjuardesa, u posljednje dvije osam pilota. A isrcpljeni su i mehaničari, koji zbog manjka ljudi danima rade prekovremeno.

No svi zahtjevi sindikata, tvrdi Uprava Croatia Airlinesa, kompaniju bi stajali 32 milijuna kuna.

“Kompanija tvrdi da je imala profit. Ako ima profit onda nek ga podijeli s radnicima, ali ćemo biti potpuno pošteni. Nema ga! Profit je zapravo stvoren prodajom slotova, i to je lijepo izgledalo, ali to je odmah potrošeno na reparaciju motora tako da profita zapravo svih ovih godina nema”, tvrdi Alen Ščurić, zrakoplovni analitičar.

Ostali mogu, a Hrvatska ne može 

Zato od Vlade traže imenovanje nove Uprave, a prihvatljivo bi im bilo i strateško partnerstvo, kakvo već postoji u aviokompanijama u GrčkojČeškoj i na Islandu.

Ali da će se nešto promijeniti – stjuardese i piloti ne vjeruju. U štrajk, po svemu sudeći, idu početkom srpnja.