Kako se spakirati i putovati


Ivan Vuković Vuka nam je već pisao o svojim avanturama diljem svijeta, a sada će vam podijeliti nekoliko savjeta. Kako se spakirati, koji let odabrati, koji smještaj, kako putovati i kako uživati u putovanjima.

 

Jedna stvar prije putovanja koja utječe na vaš odmor i putovanje je pakiranje. Za početak uzmete sve stvari iz ormara i bacite ih na krevet. Nadam se da niste Maja Šuput pa sigurno ne nosite 100 komada odjeće za selfie i pokazivanje stražnjice. Iz cijele gomile izaberete najviše 7-8 majica, par dugih i kratkih hlača, par cipela, donje rublje i higijenske potrepštine. U kuferu nikad nisam imao više od 15 kg za putovanje od mjesec dana. U svijetu postoji jedno mjesto koje se zove praonica rublja pa uz malu novčanu naknadu je možete koristiti. Ja je uvijek koristim nakon 7 dana putovanja.

Ivan Vuković VukaUz kufer za duža putovanja pakirajte i ručnu prtljagu u slučaju da dođe do gubitka prtljage. Stručnjaci za gubljenje su u Rimu i Parizu, a to su dva aerodroma gdje bi vam je mogli i ukrasti. U ručnu prtljagu spakirajte uvijek ono najosnovnije i gledajte da li ta kompanija leti svaki dan na vašu izabranu destinaciju da znate koliko stvari spakirati u slučaju gubitka kufera. Slikajte vaš kufer jer slika vam uvijek dobro dođe za opis u lost&found uredu.

Ako mislite da nemate dovoljno mjesta u kuferu, varate se. Nekad se divim ljudima koji uspiju natrpati preko 23 kg u kufer. Neke avio kompanije su uvele i prtljagu do 30 kg pa možete i uzeti koji komad cigle sa sobom. Da ne bih tražio peglu iako me peglanje opušta i da mi se ne zgužva roba najbolja opcija je zarolati odjeću, a obuću nabiti po rubovima kufera. Tako ćete dobiti više mjesta u kuferu i robu koju ne trebate peglati.

Ivan Vuković VukaAko idete po malo egzotičnijim destinacijama uzmite veliki ruksak jer u takvim destinacijama nije baš ravno za gurati kufer. A i lakše vam je za bježati sa ruksakom na leđima. Ti ruksaci su toliko uznapredovali da imate dovoljno odvojenih pretinaca i patente cijelom dužinom za lakše pakiranje pa više ne izgledaju kao rupa s manjim otvorom u koju ubacujem robu.

Kad se spakirate provjerite dvije najvažnije stvari: novčanik i putovnica. Bez svega ostalog se može. U putovnici uvijek držim par fotografija, ako kojim slučajem zatreba za neku vizu pri ulasku u zemlju. Bolje da ih imate jer hrvatskim državljanima ulaskom u EU treba više viza nego ikad.

Nekima pakiranje uništi putovanje odmah u početku zato se pakirajte uru vremena prije polaska na aerodrome ili stanicu, zavisi koja prometala koristite. Pakiranjem u zadnji tren neće vam pasti na pamet naknadne stvari za spakirati pa nećete morati sjesti na kufer da ga zatvorite. Jedina stvar koja mi je uvijek u kuferu je univerzalni punjač-adapter.

Kad se spakirate spremni ste za putovanje. Dubrovački mentalitet vam neće biti od koristi na svjetskim aerodromima pa ne riskirajte i ne pojavljujte se samo 45 minuta prije na letu. Ili vas neće primiti na let ili ćete ostati u overbookingu iako imate kupljenu kartu.

Ivan Vuković Vuka

Tražite po webu najbrže konekcije jer nitko svoj odmor ne želi provoditi po aerodromima. Gledam uvijek da imam 3 sata između letova zbog eventualnih kašnjenja u konekciji i to je dovoljno vremena za protegnuti noge na dužim letovima. Ukoliko putujete na neku vrlo udaljenu destinaciju gdje je potrebno presjedanje isplatljivije je letjeti sa istim avio prijevoznikom nego kombinirati dva različita. Kombiniranjem nećete proći jeftinije već jedino riskirate zakasniti na idući let pa su vam i karta i novac propali.

Ivan Vuković Vuka - EuropaNiskobudžetne kompanije uvijek imaju spremne zamke za naivce. Sjedala blizu izlaza u nuždi, obrok, prtljaga pa ponekad i odabir običnog sjedala se naplaćuju. Karte takvih kompanija znaju biti superpovoljne pa ih koristimo često za bijeg vikendom i za kraće relacije jer nitko ne želi biti stisnut kao srdela na dužem letu.

Kako doći sa aerodroma do vašeg smještaja treba isto “proguglati” da ne gubite vrijeme na destinaciji. Svi javni prijevozi s aerodroma voze maximalno do ponoć pa pazite na vrijeme dolaska. Na svim aerodromima imate osobe koje vam prilaze i nude taxi usluge pa ako ne znate okvirnu cijenu mogli bi lako biti prevareni, a najbolje vam je odbijati komunikaciju s takvima ili uopće pokazivati zainteresiranost za usluge.

Ivan Vuković VukaHotele, hostele, privatni smještaj bukiramo unaprijed preko interneta. Barem na 2 dana dok se ne smjestimo i adaptiramo. Kad birate smještaj najbolje se informirati po internetu, pročitati mišljenja drugih putnika jer nekad ono što se vidi na slikama i ono što se nudi nije ni približno isto. Na destinaciji uvijek možete promijeniti smještaj, prošetate se i raspitate, a uvijek se nađe nešto povoljnije pogotovo ako se mislite dulje zadržati.

Prosječnom građaninu se putovanja uvijek doimaju skupom solucijom, ali kad se malo naučite putovati i prilagodite svoj budžet onda biste se mogli jako ugodno iznenaditi. Mjesto i vrijeme putovanja prepuštam vama, ako niste bas tvrdokorni i ne podnosite egzotične destinacije ili vam utječu na probavu onda ih ne birajte jer ne želite valjda svoj godišnji odmor provesti bolesni. Svaki kontinent nosi neku svoju posebnost, ležernost i zanimljivost. Jednostavno treba putovati i istraživati i nakon nekog vremena shvatit ćete što vam paše.

Putujte. Otkrijte nove kulture i pustite ih da vam uđu u život. Putovanje će vas zasigurno učiniti boljom osobom, postat ćete komunikativniji i fleksibilniji. Kad vam počnu faliti one sitnice u životu, vratite se doma, uživajte u komforu svog doma, omiljenoj hrani i udobnom krevetu. Nakon dugih putovanja te stvari najviše cijenite.

Ivan Vuković Vuka