Kako putovati s TasteAtlasom – globalnim vodičem za lokalnu hranu


Kažu kako je hrana neizostavan dio svakog putovanja i upoznavanja nove zemlje, a mi se s time itekako slažemo. Tradicionalna hrana, lokalne namirnice te način pripreme jela, govore puno o povijesti, kulturi i ljudima određenog podneblja.

Uzmite samo za primjer kada vas netko pita koje je najpoznatije hrvatsko tradicionalno jelo? Kako odgovoriti na to pitanje pored slavonskog kulena, zagorskih štrukli, dalmatinskog brudeta ili istarskih pljukanaca? Čak i tako malu zemlju poput naše nemoguće je opisati kroz jedno ili nekoliko jela – raznovrsnost hrane i namirnica govori i o raznolikosti naših regija, ljudi, običaja i povijesti određenog mjesta.  

Upravo zato smo se oduševili otkrićem stranice uz koju svako putovanje vrlo lako postaje i pravi gastro doživljaj.

Gdje jesti najbolje lokalne specijalitete – https://www.tasteatlas.com/croatia

TasteAtlas je svjetski atlas lokalne hrane koji je prvi na svijetu mapirao preko 10000 tradicionalnih jela i pića te lokalnih namirnica, kao i desetke tisuća autentičnih restorana preporučenih od strane gastro profesionalaca. 

Kako funkcionira TasteAtlas i kome je namijenjen?

TasteAtlas je globalna mapa lokalne hrane s detaljnim podacima o svakom jelu, njegovim namirnicama kao i najboljim autentičnim restoranima gdje to jelo možete isprobati. Namijenjen je svima onima koji vole fino pojesti, a posebice onima koji vole putovati i pritom otkrivati nove okuse i kroz hranu bolje upoznati samu destinaciju.

U search je dovoljno upisati ime bilo kojeg grada ili države i TasteAtlas će vam reći koja su autohtona jela (i pića) toga mjesta te u koje restorane ići u potragu za  specifičnim jelom po preporukama provjerenih kritičara i food blogera. 

Pretraživati možete i konkretna jela. Ako u search primjerice upišemo „bolognese“, TasteAtlas će nam prvo ponuditi nekoliko najpoznatijih jela koja uključuju poznati talijanski umak, primjerice tagliatelle ili lasagne, a onda možemo pročitati nekoliko zanimljivosti oko samog specijaliteta, kao i pročitati recenzije. Ako želimo naučiti kako pripremiti bolognese, imamo i detaljan pregled njegovih namirnica te nešto o povijesti samog jela. Uz milijune recepata na webu TA je poseban po tom što traži autentične recepte za jela koje prate pregledne ilustracije.

Sljedeći puta kada budemo u Bologni, definitivno ćemo provjeriti TasteAtlasovu preporuku koja kaže da je broj jedan za bolognese Osteria dell’Orsa. No, za savršeni (ili makar jako dobar) bolognese i ne trebamo skroz do Italije jer se na broju 19. našao i jedan zagrebački restoran – možete li pogoditi koji?

https://www.tasteatlas.com/bolognese/wheretoeat

Do sljedećeg putovanja ili barem otvaranja restorana – bacite pogled na listu 100 najboljih jela na svijetu i izaberite ono koje ćete pripremiti kod kuće.