Idemo u Norvešku – Trondheim i okolica


Pored daleko popularnijih turističkih destinacija kao što su Oslo, Bergen, Lofoten i razni fjordovi, Trondheim se ne ističe kao neka ekstra izražena norveška turistička destinacija iako se radi o trećem najvećem norveškom gradu.

Tekst i fotke: Mili Roščić

Da mi prijatelji ne žive gore, vjerojatno ga ni ja ne bi nikada posjetio. No ove godine su se stvari napokon posložile kako treba tako da smo žena i ja proveli jedan fantastičan tjedan (29.4. – 7.5.) u bivšem glavnom gradu Norveške. Ovaj kratki putopis stoga možda nekome u budućnosti ipak posluži kao pomoć u planiranju putovanja na ovu pomalo nepoznatu destinaciju na sjeveru Europe.

Za početak bi samo napomenuo dvije stvari o kojima neću imati puno za kazati, a to su:

– smještaj: s obzirom da smo spavali na kauču kod prijatelja, stvarno ne znam kako se kreću cijene apartmana ili hotela u Trondheimu, nisam istraživao.

– automobil: gdje god da smo išli u okolici Trondheima, koristili smo prijateljev auto tako da nisam provjeravao kakve su cijene najma automobila.

KAKO DOĆI DO TRONDHEIMA:

Trondheim je dobro umrežen avionskim linijama s Hrvatskom, posebno u ljetnim mjesecima. Mi smo putovali avioprijevoznikom KLM iz Splita s presjedanjem u Amsterdamu. Karte smo platili oko 1300 kn, znači cca 170 €.

U smjeru prema Trondheimu smo imali presjedanje od 6 sati u Amsterdamu što smo iskoristili za razgledanje nizozemske prijestolnice te ukoliko imate vremena za nešto slično, definitivno preporučam. Vlak od aerodroma do grada je jeftin i za cca 15-20 minuta ste u centru Amsterdama, znači savršena prilika za ubiti 3-4 sata i sasvim solidno razgledati centar. Na povratnom letu smo imali nekih sat, sat i pola na presjedanju tako da se nismo micali s aerodroma, odmah smo išli na gate.

Na Trondheimskom aerodromu postoji shuttle bus koji vozi do centra grada, a košta XX po osobi. Karte nismo rezervirali unaprijed, već smo ih kupili na licu mjesta.

DOBRO JE ZNATI:

– Službena valuta je Norveška Kruna (NOK), a omjer je 1€ = 11,76 NOK (u trenutku pisanja ovog teksta)

– Gotovina se praktički nigdje ne koristi. Ali doslovno nigdje. Sve što smo plaćali u ovih 8 dana, plaćali smo karticom (Revolut) i nikad nismo imali nikakvih problema, dok niti u jednoj situaciji nigdje nismo vidjeli ikoga da koristi gotovinu.

– Norvežani većinom piju filter kavu, tako da obavezno prije naručivanja provjerite imaju li espresso u ponudi ukoliko vam je ta varijanta draža.

– Za kupovanje namirnica preporučam lanac dućana Rema 1000 u kojima ćete naći apsolutno sve što vam treba. Samo da napomenem da se alkohol ne može kupiti vikendom ni radnim danima iza neke ure (mislim da je bilo 8 navečer, al nisam siguran). U Remi i sličnim dućanima ne možete kupiti ništa žestokog alkohola te takve stvari možete uzeti samo u službenim državnim dućančićima koji prodaju žestoki alkohol.

Ovaj putopis sam podijelio u dva dijela; prvi će se odnositi konkretno na grad Trondheim, dok će se drugi dio odnositi na njegovu okolicu te jednodnevne izlete autom.

  1. DIO – TRONDHEIM

Što se tiče samog Trondheima, moram napomenuti da se radi o jednom jako simpatičnom i jednostavnom gradu koji kao da je stvoren za šetanje. Sve najbitnije lokacije su smještene u samom centru grada te svakako preporučam da što više šetate i na taj ga način upoznate, pogotovo zato što nije bučan (doslovno, nisam nikad bio u mirnijem gradu), a ni prometa nema puno. Trondheim se po nekakvoj mojoj procjeni sastoji od tri centralne točke na kojima se odvija najveći dio života grada:

– Solsiden: stare industrijalne zgrade u jednom od rukavaca rijeke Nidelve pretvorene su u špicu na kojoj se nalaze najpopularniji kafići i trendy restorančići u gradu. Ovo je glavno mjesto gdje se u gradu odvija noćni život.

Bakklandet: originalni stari dio grada s predivnim kamenim uličicama i šarenim starinskim drvenim kućama. Ovaj dio je tiho povijesno srce grada.

– Trg svetog Olava: spoj modernog i klasičnog, na glavnom gradskom trgu se može naći gomila dućana (odjeća, moda, hrana, knjižare, antikvarijati, itd…), restorana i raznoraznih štandova, ovisno o dobu godine.

LOKACIJE ZA POSJETITI:

– NIDAROS KATEDRALA

Vjerojatno najpoznatija građevina u Trondheimu, Nidaros katedrala doslovno dominira gradom te ju je moguće vidjeti iz mnogih gradskih kvartova. Radi se o impresivnom zdanju koje je ujedino i najsjevernija gotička katedrala na svijetu, a izgleda apsolutno fenomenalno, kako izvana tako i iznutra. U blizini katedrale se nalaze i Muzej Nadbiskupove Palače (predmeti iz katedrale, kovačnica, itd…), kao i Ratni Muzej (povijest ratovanja na području Trondheima od vikinškog doba do danas).

Ulaznice:

– Katedrala: 160 NOK

– Archbishop’s Palace: 80 NOK

– War Museum: 50 NOK (inače je 100 NOK, ali dobili smo 50% popusta jer smo već prije kupili ulaznice za katedralu i nadbiskupovu palaču)

– ROCKHEIM

Rockheim je moderni interaktivni muzej u kojem možete detaljno upoznati povijest norveške glazbene scene, od 50ih godina kada je rock ‘n’ roll tek došao u državu pa sve do današnjeg dana. Možda vam na prvu ovo zvuči suhoparno, no radi se o jednom od najboljih muzeja u kojima sam ikad bio. Poprilično je interaktivan te zapravo i sami sudjelujete u načinu na koji će se sadržaj reproducirati ispred vas, baš je fenomenalno osmišljen. Izložbe su napravljene tako da kroz razne prostorije doživljavate i pregledavate različita desetljeća trondheimske glazbe. Ima tu folk muzike, pop rocka, heavy i black metala, glam rocka i svega sličnoga, mogao bi doslovno cijeli dan provesti tu.

Ulaznica: 160 NOK

– TRONDELAG FOLK MUSEUM

Ogromni, ali ogromni muzej na otvorenom koji služi kao presjek života u regiji Trondelag kroz prošlost. Ima ovdje prava gomila raznoraznih “mini-gradova” koji su ajmo reći replike raznoraznih razdoblja iz prošlosti. U većinu njih možete ući i razgledati dodatne eksponate. Ovo je mjesto za “izgubiti” dobar dio dana jer može poslužiti kao savršeno mjesto za lijepu i dugu šetnju na otvorenom. Također, na ovoj lokaciji se nalazi i Haltdalen drvena crkva (stavkirke), mislim čak najsjevernija stavkirke u cijeloj Norveškoj.

Ulaznica: 150 NOK

– SALAMANDERNATTEN i KLEMENSKIRKEN

Inače nisam baš od moderne umjetnosti, no instalacija Salamandernatten mi je bila skroz super. Neću spoilati o čemu se radi (sliku možete vidjeti na internetu), no šema je što je posjet instalaciji besplatan i cijeli “doživljaj” traje svega 10ak minuta, tako da je šteta propustiti. Također odma pokraj ovog mjesta možete posjetiti i Klemenskirken, odnosno iskopine crkve sv. Klementa iz ranog 11. stoljeća. I ovo možete obići za 15ak minuta, a ulaz je bio besplatan kad sam bio tamo, tako da svakako preporuka.

– STIFTSGARDEN

Stiftsgarden je kraljevska rezidencija u kojoj kralj i kraljica odsjedaju kad dolaze u Trondheim. Ulaznica se plaća, al ne znam koliko jer nismo ulazili unutra, no interesantno je za prošetati okolo zdanja i pogledati ga izvana.

– STARI MOST

Kao što mu ime kaže, stari most je, pa stari most 🙂 Lijepi drveni most preko kojeg je skroz lijepo prošetati dok razgledate grad.

– KRISTIANSTEN

Utvrda Kristiansten je ajmo reći glavna obrambena utvrda Trondheima na brdu poviše grada, mada u stvari nikad nije doživjela ikakvu pravu borbu. Posjet utvrdi je besplatan i skroz je lako dostupan, tako da ukoliko i niste u nekoj fizičkoj formi, ne brinite, možete ovo savladati bez ikakvih problema. S utvrde puca odličan pogled na cijeli grad i Trondheimski fjord.

– BERLINSKI ZID

U blizini Solsidena se na otvorenom nalazi nekoliko fragmenata originalnog Berlinskog Zida. Skroz neobična stvar za vidjeti u Norveškoj, al opet, šteta je zaobići ukoliko vas zanima povijest.

– KORSVIKA

Korsvika je plaža koja se nalazi malo van grada i predstavlja odličnu lokaciju za laganu šetnju ukoliko je lijepo vrijeme. Mjesto je skroz simpatično i jako lijepo izgleda.

– TRONDHEIMSKI TRAMVAJ

Ovo je najsjeverniji tramvaj na svijetu. Početna stanica mu je baš u centru, a krajnja stanica je dobro van grada, na skroz lijepoj lokaciji odmah pored jedne šume i jezera gdje možete sjesti na piknik ako ste ponijeli sendviče sa sobom te prošetati kroz šumu ili uz jezero.

Rekao bih da je za obići kompletan Trondheim i njegove znamenitosti sasvim dovoljno dva puna dana ili ako ćete nekim laganijim tempom, tri dana laganini obilaženja će biti skroz u redu.

HRANA I PIĆE U TRONDHEIMU:

Hrana u restoranima je skupa, kao uostalom i svugdje u Skandinaviji tako da smo se odlučili kuhati kod kuće. Već sam spomenuo da smo namirnice kupovali u supermarketima Rema 1000, no ukoliko se odlučite posjetiti neki restoran, od prijatelja koji gore žive smo dobili sljedeće preporuke:

– BAKLANDET SKYDSSTATION

Tradicionalni restoran s tradicionalnom hranom ovog područja, relativno okej cijene u odnosu na ostale restorane.

– TROLL

Malo više „fensi” restoran s većim cijenama, no često ga se spominje kao vrhunsko mjesto za isprobati tradicionalnu hranu trondheimskog kraja

– ANTIKVARIATET

Predivan kafić uređen kao starinska knjižnica, vrhunsko mjesto za popiti kavu odmah uz Nidelvu.

– GOOD OMENS

Jako dobar klub za izaći vani navečer (pripazite se ipak cijena alkohola, visoke su), pogotovo ako volite nešto agresivniju muziku (rock, metal, punk). Često imaju koncerte lokalnih i stranih bendova.

  1. DIO – OKOLICA TRONDHEIMA

Kao što sam u prvom dijelu spominjao, okolicu Trondheima smo obilazili s prijateljevim autom tako da stvarno ne znam koliko se kreću cijene rent-a-cara. Cijene goriva su li-la trenutnom stanju kod nas (barem na datum pisanja ovog posta), tj oko 18 NOK za litar dizela. Što se tiče norveških cesta gore na sjeveru, glavne prometnice su u odličnom stanju, dok lokalne ceste znaju biti ipak malo lošije, mada stvarno nemate nikakvog razloga za brigu. Malo opreznija vožnja i sve će biti u redu.

– HELLERISTNINGER / STEINVIKHOLM / FROSTATINGET / TAUTRA

Krajnja lokacija prvog dana vozikanja nam je bio otočić Tautra, no putem smo zastali na još par zanimljivih lokaliteta, tako da ću ih opisati redoslijedom kojim ih se obilazi iz smjera Trondheima:

– Helleristninger: nedaleko od gradića Hell nalazi se poprilično impresivan prapovijesni lokalitet Helleristninger na kojem možete vidjeti predivne i prastare crteže životinja u stijenama. Nikad nisam vidio ništa slično pa mi je bilo baš upečatljivo. Kad ste već u okolici, bacite oko i na natpis „Hell” na obližnjem brdu, napravljen na shemu poznatog Hollywoodskog znaka.

– Steinvikholm dvorac: jako lijep stari dvorac smješten doslovno na moru, skroz do njega možete doći autom. Parking se inače naplaćuje (vjerojatno u ljetnim mjesecima), kad smo mi došli bio je besplatan. Okolo dvorca ima stolova i klupa za sjesti tako da smo tu odlučili složiti sendviče i diviti se stvarno prekrasnoj prirodi.

– Frostatinget: u gradiću Frosta na jednom proplanku možete vidjeti stvarno zanimljivu repliku ajmo reći antičkog foruma. Simpatično za ubiti 5 minuta dok idete do Tautre.

– Tautra: ruševine starog samostana na otočiću (povezan mostom s kopnom), jako lijepo za one koje zanimaju takve stvari. Možda nije neko impresivno mjesto za kraj putovanja, no nama se svidjelo, a zajedno s ostalim lokacijama koje smo taj dan posjetili čini skroz lijep poludnevni roadtrip.

– RØROS

Roros je jedno od mjesta koje su ostavili najjači utisak na mene na cijelom ovom putovanju. Radi se o rudarskom gradiću jugoistočno od Trondheima, a cijeli gradić je drži etiketu UNESCO World Heritage Site. Poanta je u tome što Roros i dan-danas izgleda kao da je “zaglavio” u 17. stoljeću, odnosno cijela njegova jezgra je kao da ste ušetali direktno u prošlost. Teško je to opisati, no naprosto je predivno šetati kroz te uličice, doslovno možete osjetiti kako se tu živjelo.

U centru ima puno kafića, restorančića i dućana sa suvenirima, no prava stvar je rudarski rudnik koji je stvarno ogroman i većinom je napravljen “in situ”, tako da sve ono o čemu ste čitali zapravo možete vidjeti u točno onakvom izdanju kako je nekad izgledalo, na pravoj i autentičnoj lokaciji.

Sama vožnja do Rorosa je skroz ugodna, priroda je naprosto predivna i ima masu usputnih lokacija na kojima se možete zaustaviti i uživati u prirodi.

– VEIHOLMEN

Kaže wikipedija da Norveška ima 239057 otoka tako da nije čudno ako neki od njih ostanu praktički nepoznati kao recimo serija minijaturnih otočića na kojima se nalazi staro ribarsko mjestašce Veiholmen, sjeverno od Smøle, jednog od većih otoka u okolici Trondheima. Odmah ću reći, Veiholmen je prekrasno mjesto, naprosto predivno izgleda s tim mini-otočićima povezanim mostovima i pravi je gušt voziti se do njega. Jednom kad stignete do mjesta, imate veliki parking gdje možete ostaviti auto i zatim se lagano uputiti u šetnju kroz šarene kućice i male uređene travnjake između njih. Postoji tu i par restorana, a u jednom od njih smo probali lokalno jelo koje se sastoji od knedli od ribljeg mesa, pržene slanine i lešo krumpira i mrkve.

Ne znam, ne mogu reći da sam baš oduševljen okusom, no ima nešto u tome kad probate lokalnu hranu koja ima toliko usko geografsko područje na kojem se jede, baš odiše autentičnošću i nije mi žao što sam to naručio. S druge strane, musaka s bakalarom (i opet slaninom) je bila fenomenalna. No osim toga, teško nam je bilo otići iz Veiholmena. Ne mogu opisati koliko smirujuće i medidativno djeluje šetanje između tih kućica dok ste praktički okruženi sjevernim morem koje izgleda kao da se pruža u beskonačnost.

Također, sama vožnja do Veiholmena je super jer kombinirate praktički konstantnu vožnju uz predivnu obalu, dok na otoke dolazite ili preko mostova ili preko nekolicine mini-trajekta koji voze svako toliko i prebace auto s jedne strane kanala na drugu.

Uglavnom, eto, to bi bilo to. Kroz ovaj je tekst pokriven moj kompletan tjedan koji sam proveo u Trondheimu i okolici. Ukoliko će vam pomoći da nađete nešto zanimljivo u tom kutku svijeta, drago mi je da sam mogao pomoći. Iako nije razvikan kao turistička destinacija, Trondheim je živi primjer da se i u manje poznatim odredištima može naći svašta zanimljivog.