Dubrovnik svrstan među pet najodrživijih destinacija za odmor za 2023. godinu


DiscoverCars.com dovršio je rangiranje najodrživijih lokacija za odmor diljem svijeta za 2023. 

Kako bi to učinili, analizirali su čimbenike kao što su broj hotela koji nude stanice za punjenje električnih vozila i razinu zagađenja na svakoj lokaciji, utjecaj povratnog leta na klimu i broj veganskih restorana. Svako odredište je zatim dobilo ocjenu od 100 i rangirano je u skladu s tim.

Metodologija istraživanja:

Najpopularnija turistička odredišta su se gledala na TripAdvisorovom popisu najpopularnijih odredišta.

Potpuni analizirani faktori bili su:

  • Najbliža zračna luka
  • Utjecaj klime (Kružni let od Heathrow London do odredišta) KG CO2
  • Hoteli s punjačima za električna vozila
  • Broj veganskih restorana
  • Broj prirodnih područja
  • Razina onečišćenja

Top pet najodrživijih destinacija za odmor za 2023. su:

Mallorca (Španjolska)

Mallorca je zauzela vrh ljestvice kao najodrživije odredište s 84 od 100 bodova. Otok ima obilje plaža, odmarališta i impresivnih 222 prirodne točke na izbor.

Ibiza (Španjolska)

Na drugom mjestu Ibiza je osvojila 80 od 100 bodova. Poput Mallorce, otok se može pohvaliti jednim od najmanjih klimatskih utjecaja kada su u pitanju povratna putovanja s letom od Heathrowa do Ibize koji stvara 819 KG emisija CO2.

Charleston (SAD)

Sljedeći, Charleston, Južna Karolina rangiran je na treće mjesto sa 73 od 100 bodova. Američki grad nudi 4 hotela opremljena stanicama za punjenje električnih vozila, kao i 105 veganskih restorana i 37 mjesta u prirodi.

Dubrovnik (Hrvatska)

Na četvrtom mjestu, hrvatski grad Dubrovnik osvojio je 72 od 100 bodova. Poznat po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, slikoviti grad također ima nisku razinu zagađenja zraka i 31 prirodnu točku u kojoj možete uživati, što ga čini odličnom održivom opcijom.

Rodos (Grčka)

Na kraju, grčki otok Rodos zauzeo je peto mjesto sa 72 od 100 bodova. Poznat po svojim raskošnim odmaralištima i bijelim pješčanim plažama, otok je također dom za 465 veganskih restorana i ima nisku razinu zagađenja zraka.