DOKUMENTARNI FILM: Putovanja u daleke krajeve: Novi Zeland


Mnogi Europljani silno žele otputovati na Novi Zeland. Otoci iz snova na najljepšem kraju svijeta. Zemlja Novozelanđana je zelena, čista i sigurna.

Klišej, a kao i kod većine klišeja, tu i ima nečeg. Naša ekipa kreće na četverotjedno putovanje koje vodi na najuzbudljivija mjesta i do najsrdačnijih ljudi na Sjevernom i Južnom otoku. S aucklandskog tornja vidi se prvi krajobrazni dragulj ove zemlje – otok Rangitoto s plažama, spiljama, i pogledom u dušu Novozelanđana. U džungli srećemo Charlesa Royala, najpoznatijeg novozelandskog kuhara. Zajedno prikupljamo sastojke za ručak: “pikopiko”, primjerice, jednu od dvjestotinjak vrsta paprati. Charles zna što prija.

Njegov djed bio je jedan od posljednjih kanibala u ovoj zemlji. Bradley Scott vodi nas do početaka Zemljine povijesti, na vulkanski Bijeli otok. Posvuda se puši i ključa, a mi u stopu pratimo vulkanologa kako ne bismo propali kroz tanko i vrelo tlo od lave. Posljednja erupcija zbila se prije samo 15 mjeseci. Na Južnom otoku uranjamo u svijet predivnog parka prirode. “Abel Tasman” jedan je od najstarijih parkova u zemlji, a omiljen je među planinarima i kajakašima. Nastavljamo u Južne Alpe, do rezervata “Mackenzie International Dark Sky” u Aorakiju, najvećem zaštićenom području tamnog neba u svijetu. Astroturizam ovdje cvjeta jer ovoliko se zvijezda može promatrati na vrlo malo mjesta u svijetu. Ima ih 50 milijuna! Za kraj, u Dunedinu upoznajemo srdačne stanovnike najstrmije ulice na svijetu, Baldwin Streeta.