Dobro došli u pravi “Winter Wonderland”, dobro došli u Rovaniemi u Finskoj 


Upravo smo se vratili, prepuni dojmova, iz pravog Winter wonderlanda – Rovaniemi, Finska. 
Tekst i fotke: Petra Cenić
Iako je prva asocijacija za Laponiju – Djed Mraz i dječje radosti, ne možemo se nikako dogovoriti jesmo li mi ili ipak naša curka više uživali u ovoj divnoj zemlji. Sve smo sami organizirali. Let sam tražila putem Skyscannera, a smještaj preko bookinga. Rentali smo i auto. Letjeli smo iz Zagreba za Beč, pa iz Beča za Rovaniemi. Smještaj nam je bio preslatka kućica u Ulici božićnih svjetala udaljena svega 5 min vožnje do sela Djeda Mraza i 8 min vožnje do aerodroma.
 
 
Od aktivnosti smo bukirali vožnju saonica sa huskyima, vožnju saonica sa sobovima, te snowmobile vožnju. Posjetili smo farmu sobova, Djeda Mraza u njegovoj kući i slikali se s njim za uspomenu, posjetili i Baku Mraz, poštanski ured Djeda Mraza, ledeni tematski park Snowman’s world, mini farmu sa arktičkim životinjama. Uživali smo u šetnjama laponijskim šumama, pekli kobasice na vatri usred noći, hranili sobove, isprobali najfiniji losos i njihov tradicionalni topli sok od bobica. Prošli smo i granicu Arktičkog kruga koja se nalazi u samom selu. Malo je reći da smo uživali u svakom trenutku.
 
 
Što se tiče cijena – paprene su, ali na to smo bili spremni. Ako želite jesti vani, u selu Djeda Mraza računajte min 20eur po osobi. Minimum. I to u kineskom restoranu. Hrana je doduše bila jako ukusna gdje god smo jeli.
Moja definitivna preporuka je i Santa’s Salmon’s place odmah pored sela. Radi se o malom šatoru s par stolova. Unutra možete probati preukusan losos, uz njega dobijete pecivo i finsku salatu za cca 25 eur. Pripremite se na čekanje ako idete usred Božića. Ulaz u selo je besplatan, ali sve atrakcije se plaćaju.
 
 
Što se tiče same temperature, najviša je bila oko -14, a najniža -32. Base layer + flis + ski odijelo bili su nam dovoljni. Kvalitetne čizme i grijači za noge. Ako ste stalno u pokretu – dobro je, šalu na stranu, u selu se uvijek možete ugrijati. Tamo su kafići, suvenirnice, a vani na otvorenom je nekoliko punktova s vatricom.
I za kraj – nas je Laponija oduševila. Svjež zrak, mir, tišina, brdo snijega i najljepša priroda. Sigurni smo da ćemo se jednom opet vratiti.
 
FOTOGALERIJA: