Danska nije samo Kopenhagen


Kad sam pitala prijatelje što im prvo padne na pamet kad se spomene Danska odgovori su bili: Lego, pivo Tuborg, rukomet, mala sirena… i Kopenhagen.  I to je sve. Još je teže nabrojati turistička mjesta Danske, osim Kopenhagena i Legolanda. Ali najmanja skandinavska država ima mnogo skrivenih dragulja koji bi se trebali naći na popisu putnika koje put nanese u taj dio Europe. Još jedan dogovoreni HomeExchange i krećemo u istraživanje Danske.

Tekst: Višnja Matotek

Fotografije: Dalibor Matotek i Božidar Jalšovec

Otok Romo je najveći danski otok u Sjevernom moru. Otok je spojen s kopnom nasipom dugim 10 km.  Posebnost otoka je u tome što se duž cijele zapadne strane otoka proteže pješčana plaža u duljini od 12 km i širini do 3 km i spada među najbolje u Europi. Dozvoljeno je autom voziti se po plaži i parkirati tik uz samo more. Što smo, naravno, napravili i mi. I uživali u vožnji autom po pijesku. Samo se treba držati utabanih staza inače slijedi guranje i izvlačenje auta iz dubokog pijeska. Uglavnom, tu vam ne može vam biti dosadno. Uz kupanje u začuđujuće toplom Sjevernom moru, možete jedriti, surfati il se voziti buggyjima. Zato ne čudi što je plaža puna u ljetnim mjesecima. Najviše je njemačkih turista zbog blizine njemačke granice. Ugodan vjetar te čisto i toplo more i našem oduševljenju otokom nije bilo kraja.

Grad Ribe osnovan je u 8. stoljeću i smatra se najstarijim gradom Skandinavije. Također ima najbolje očuvanu srednjovjekovnu arhitekturu u Danskoj. Labirintom kamenih uličica i kraj šarmantnih kuća i kafića dolazi se do glavnog trga gdje se nalazi katedrala iz 16. stoljeća i stara gradska vijećnica s kraja 15. stoljeća, najstarija u Danskoj. U malom ali odličnom vikinškom muzeju u gradu (Ribes Vikinger)  rekonstruiran je života naselja s kraja 8. stoljeća.

Danska je uglavnom nepregledna valovita ravnica s blagim brežuljcima, ali kakva bi to bila skandinavska država da nema fjordova. Fjordovi se nalaze na istočnoj obali poluotoka Jilanda. U jednom od tih fjordova smjestio se grad Vejle. U srednjem vijeku Vejle je bio važan trgovački grad a danas je poznato turističko središte. Grad je spoj povijesne arhitekture u centru grada i suvremene arhitekture u luci. Pješačka ulica u centru grada duga je gotovo 1 km i prepuna kafića, trgovina i povijesnih zgrada. Najstarija zgrada je romaničko-gotička crkva sv. Nikole iz 13. stoljeća. Svojom ljepotom ističe se i neogotička gradska vijećnica od crvene cigle na glavnom gradskom trgu. Dvadesetak minuta hoda od centra je gradska luka gdje se nalaze nova arhitektonska futuristička umijeća. Ističe se stambeni kompleks The Wave. To je pet spojenih zgrada, sa 140 stanova, koje imaju izgled velikih valova. Zbog zelenih površina, neobičnih zgrada i okolnih golf terena, Vejle privlači svake godine veliki broj turista.

Danska nosi naziv ‘’zemlja tisuću dvoraca’’. Jedan od najljepših danskih dvoraca je renesansni dvorac Egeskov koji se nalazi na otoku Fyn (Funen). Izgrađen je u 16.stoljeću usred malog jezerca, na hrastovim stupovima i legenda govori da je za njegovu gradnju posjećena cijela obližnja hrastova šuma. Otvoren je za javnost sredinom 20. stoljeća iako i dan danas vlasnici žive u dvorcu. Unatoč visokim cijenama ulaznica (gotovo 200 kruna=200 kn), posjetitelja je bilo puno, naročito obitelji s djecom jer osim klasičnog razgleda dvorca, parkovi nude puno različite zabave za djecu i odrasle. Parkovi oko dvorca uređuju se u 18. stoljeću i živica koja se tada posadila, te koja okružuje i razdvaja različite parkove, postoji i dan-danas. Tako možete prošetati mirisnim vrtom, vrtom ruža, engleskim vrtom, renesansnim vrtom… i svi su prekrasno uređeni. Dio vrta je predviđen za piknike.  Uređeno je i nekoliko labirinta kao i najveći na svijetu u kojem vam treba 15 minuta da dođete do njegova centra. U nekadašnjim gospodarskim zgradama otvoren je muzej starih automobila, a za najmlađe je izgrađen zabavni park koji sadrži i šetnju među krošnjama drveća. Uglavnom, uz sav sadržaj koji nudi dvorac i njegova okolica  nekoliko sati nam je prošlo u trenu.

Na krajnjem sjeveru Danske možemo izdvojiti nekoliko zanimljivih destinacija. Povjesničar u meni nije mogao zaobići Lindholm Hoje, najbolje očuvano nalazište Vikinga u Skandinaviji. Na brežuljku sjeverno od grada Aalborga sredinom 20. stoljeća iskopani su ostaci vikinškog sela te 682 groba. Prema nalazima arheologa lokalitet je bio zatrpan oko 1000. godine i nalazio se stoljećima pod pijeskom dubine 4 metra te je zato i jako dobro očuvan. U muzeju koji se nalazi uz lokalitet s modelima i 3D animacijama prikazan je život Vikinga, od toga što su jeli i pili, čime su se bavili  te kako su gradili kuće. Naselje je bilo razvijeno jer se nalazilo na važnom trgovačkom putu.

Nešto sjevernije od vikinškog groblja dva su lokaliteta gdje se možete osjećati kao da ste usred Sahare. Uz obalu Sjevernog mora nalaze se visoki pješčani klifovi s prekrasnim panoramskim pogledom, s jedne strane na more, a s druge strane na naselja Danske. Na jednom takvom klifu, na visini od 60 metara iznad mora, nalazi se svjetionik Rubjerk Knude izgrađen 1900. godine. Kad je izgrađen bio je udaljen 200 metara od mora i bez pješčanih dina u blizini. Međutim, radom valova, koji su erodirali obalu te radom vjetra, koji je premještao pijesak, svjetionik se našao tek nekoliko metara od obale i zatrpan je pijeskom. Svjetionik je prestao s radom već 1968. godine, te je od tada zapušten. Prijetilo mu je urušavanje. Međutim, u jesen 2019. godine pomoću platforme s kotačima premješten je 70 metara od obale. Svjetionik je jedna od posjećenijih turističkih atrakcija na sjeveru Danske. I besplatna. A uživancija na pijesku je neprocjenjiva.

U blizini se nalazi i najveća putujuća dina na sjeveru Europe, Rabjerg Mile. Široka je 1 km i duga 1 km, a visoka 40 metara. Sa samog vrha puca panoramski pogled na okolicu. Dina je puštena da se slobodno kreće te se ona pomiče 15 metara godišnje prema sjeveroistoku, tj. prema vrhu Danske. Odlična je ljetna destinacija i preporuka svakom putoholičaru kojem je možda cilj Grenen, najsjevernija točka Danske gdje se sukobljavaju Sjeverno i Baltičko more.