(Jugo)istočna Španjolska kao studentsko putovanje – i sve što nas je snašlo na putu


Prva pomisao na Španjolsku zasigurno su Barcelona, Madrid i Sevilla, no Ryanairove destinacije često nas potaknu na otkrivanje novih mjesta koja možda i ne bi bila prvi odabir za iduću destinaciju.

Tekst i fotografije: Beti Pavleković

Kada je jedini cilj i želja država, a ne i točno mjesto, cijena aviokarata igra veliku ulogu pri odabiru destinacije, pogotovo kada je riječ o studentskom budžetu. Naš odabir bio je upravo takav, a odluka je pala na Alicante, drugi po veličini grad u pokrajini Valencija. Uz snalažljivost i dobru volju uspjele smo u naš program ugurati i Valenciju, Ibizu i otočić Tabarcu te se naše putovanje pretvorilo u šaroliko istraživanje ove pokrajine.

  1. Putovanje

Budući da Ryanair nema izravnu liniju prema ovom gradu iz Zagreba, naš je put bio nešto složeniji. U ponedjeljak navečer uputile smo se prema milanskoj zračnoj luci Bergamo, odakle smo dalje hvatale liniju za Alicante koja je bila u utorak prijepodne, što je značilo da smo morale prenoćiti na aerodromu. Unatoč osjećaju sigurnosti i mladenačkom entuzijazmu, jedina stvar koju bih izdvojila kao minus je ventilacija koja po noći nažalost radi neumorno te je dekica must have i iskren savjet svima koji se odluče na ovakvu egzibiciju. Još jedna opaska koju je bitno napomenuti jest da Bergamo Airport nudi svega nekoliko besplatnih utičnica, dok se struja za primjerice punjenje mobitela plaća pa je još jedan must have prijenosna baterija. Na ovakav smo se plan odlučile jer su karte Zagreb-Milano-Alicante stajale oko 50€, koliko nas je otprilike koštao i povratak, dok su za naš termin samo povratne avionske karte za primjerice Malagu stajale 200€. Naravno, kao prave studentice putovale smo samo ruksacima te smo tako uštedjele 50€ po osobi – trik je u „rolanju“ odjeće, a i tekući deterdžent u putnom pakiranju pokazao nam se kao izvrsna ideja.

Sletivši konačno u Alicante morale smo primijetiti koliko je aerodrom nadasve velik, ali i čist i dobro organiziran. Izvrsno je povezan sa centrom grada međugradskom autobusnom linijom čija vožnja traje nekih pola sata, a cijena prijevozne karte iznosi 3,85€ što je sasvim prihvatljivo. Sam Alicante raspolaže i tramvajem (metroom), gradskim autobusnim linijama te vlakom.

Put nazad isplanirale smo preko Basela gdje je srećom presjedanje bilo nešto kraće, otprilike oko 3 sata, a kombinirale smo EasyJet (Alicante-Basel) i Ryanair (Basel-Zagreb). Te su nas karte također došle oko 50€.

Smještaj je pao na dijeljeni stan s nekoliko soba bukiran preko Airbnb-a koji je u tom trenutku bio jeftiniji od Bookinga te smo 7 noćenja platile 100€ po osobi. Tako su nas samo putovanje i smještaj koštali oko 200€ po osobi, što je za dvije studentice i sedmodnevno ljetovanje prihvatljivo te smo zadovoljne isplaniranim.

  1. Alicante

Ne opterećujući se previše podacima o broju stanovnika, veličini grada i geografskom smještaju, odlučile smo obići najzanimljivije atrakcije koje grad nudi, kombinirajući ugodno s  korisnim. Grad je prepoznatljiv po svojoj ulici s valovitim mozaicima i drvoredima palmi, nazvanoj La Explanada de España. Poznata je i simpatična ulica s postavljenim skulpturama u obliku gljiva i privlači brojne turiste pa se često može vidjeti na raznim objavama na TikToku i Instagramu. Još jedna glavna atrakcija je utvrda sv. Barbare s koje se pruža pogled na cijeli grad, a cijena ulaznice koja uključuje vožnju dizalom do gornje etaže iznosi nešto manje od 3€. Utvrda sa zidinama pravi je primjer arapske umjetnosti i utjecaja, a seže još u 9. st. Svjedok duge povijesti je i arheološki muzej koji smo također imale prilike posjetiti i čija je studentska cijena ulaznice također oko 3€ uz predočenje iksice ili Studomata. Iako grad ne zrači posebnom crkvenom, povijesnom i urbanom arhitekturom kao što je to slučaj Valencije, Alicante nudi bezbroj plaža u blizini koje su izvrsno povezane gradskim prijevozom čija karta bilo u tramvaju ili u autobusu iznosi tek 1,45€. Plaže su u pravilu pješčane te se ističu bistrim svijetloplavim morem. Budući da smo putovanje organizirale za kraj 9. mjeseca, gužve nije bilo, a temperature zraka dosezale su i preko 30 stupnjeva te bih rekla da je upravo zato ovo idealno vrijeme za posjetiti ovaj dio Španjolske.

  1. Ibiza

Nakon osnovnog obilaska Alicantea, uputile smo se na mini putovanje unutar našeg putovanja. Tu je glavnu ulogu ponovo odigrao Ryanair koji nam je omogućio da iz Alicantea dođemo na Ibizu, na što smo izdvojile dodatnih 30€ za povratno putovanje. Prenoćile smo u sličnom smještaju, a noćenje smo platile svega 13€ po osobni zahvaljujući kodovima za Booking koji su se polako nakupljali od prošlih putovanja. Ibiza je jedan od otoka u sastavu Balearskih otoka koji čine autonomnu španjolsku zajednicu. Iako smo preskočile najrazvikaniji potez što se tiče Ibize, odnosno odlazak u noćni klub, zaključile smo da ćemo tih 50-75€, koliko u pravilu stoje samo ulaznice za ulazak u klub, potrošiti na nešto drugo. Na sreću, u Španjolskoj možete naići na Spar na svakom uglu te vam je zajamčen barem sendvič ili vino po uobičajenim pristupačnim cijenama pa tako i na elitnom turističkom otoku kao što je Ibiza. Kako bismo izbjegle plaćanje ulaznice u noćni klub, odlučile smo izaći u barove uz marinu gdje se koktel uz dva mala pića gratis može naći za 13€. Sam grad Ibiza ponovo je dobro povezan autobusnom linijom iz zračne luke te je cijena slična onoj u Alicanteu. Grad je dakle posve turistički orijentiran i dosta skup, mogli bismo ga čak usporediti s našim Dubrovnikom. Plaže su također pješčane, a svatko s dobrom namjerom u početku će vas upozoriti kako su kradljivci na plažama sveprisutni te da dobro pazite na svoje stvari te to vrijedi za cijelu Španjolsku.

  1. Valencia

Ovaj grad klasičan je primjer pitoreskne Španjolske koju svi zamišljamo kad na nju pomislimo. Valencia odiše arhitekturom i poviješću koja je sveprisutna. Iako je najpoznatija suvremena građevina vjerojatno takozvani Grad umjetnosti i znanosti slavnog arhitekta Santiaga Calatrave, nas je oduševio stari dio grada te građevine i crkve unutar njega. Gubljenje po uličicama nije nam moglo dosaditi, a upravo smo ovdje odlučile isprobati i slavne churrose i tacose koji se mogu naći po vrlo pristupačnim cijenama. Sam grad nije previše skup (naravno, to će ovisiti o lokaciji unutar grada), no suveniri su nam se činili daleko jeftinijima nego u Alicanteu.

U Valenciju smo stigle vlakom iz Alicantea. Vožnja je trajala oko dva sata bez većih zaustavljanja na sporednim stanicama te nije bilo kašnjenja. Povratne karte mogu se naći već za 23€, iako cijena varira o satu polaska te danu u tjednu. Mi smo naravno ciljale na čim nižu tarifu budući da nismo bile vremenski ograničene. Karte za vlak mogu se kupiti na samom kolodvoru ili pak online. Kupujući kartu online, možete odabrati opciju za popust za mladež, no to se ne odnosi na turiste, već samo na njihove državljane koji posjeduju posebnu karticu za popust! Na ovakve vas stvari nitko ne upozori, ali srećom, vrlo su pristupačni te će vam izračunati i naplatiti samo razliku u cijeni, ako naravno na vrijeme dođete to promijeniti. U suprotnom, ako posjedujete kartu s popustom, a ne i iskaznicu za taj popust, vrlo je vjerojatno da će vas stići kazna od nekoliko desetaka eura. Još jedna stvar na koju mi kao stranci iz drugog dijela Europe nismo navikli jest da na ovom području rijetko tko govori engleski te ćete dobivati iznenađene poglede kada kažete kako ne pričate španjolski. 

  1. Isla de Tabarca

Ovaj otočić dug svega oko kilometar i pol neočekivano nas je oduševio. Radi se o malom otoku nedaleko od Alicantea koji je pravi mali turistički biser. To je najveći otok pokrajine Valencije, a ujedno i najmanji naseljeni otok Španjolske. Na otok stižemo brodom u organizaciji jedne od odabranih agencija. Mi smo svoju povratnu vožnju brodom kupile preko interneta za 22€, a vožnja je trajala nešto malo više od sat vremena. Rekla bih da je to jedna od oaza i tamošnjih lokalaca koji vikende vole provoditi udaljeni od užurbanog načina života u gradu. Sam otok vrvi uvalicama sa stijenama i ponovo pješčanom plažom, a inače je poznat i po organiziranim ronilačkim turama. S obzirom na njegovu veličinu, na otoku nema previše trgovina, suvenirnica i drugih komercijalnih objekata, već nailazimo većinom na restorane. Iako se radi o malenom  turističkom mjestu, naišle smo na povoljan ručak od tri slijeda (uključujući primjerice lignje i paellu) koji smo platile 15€ po osobi – sasvim pristojno s obzirom na lokaciju. Otok krasi poveća crkva sv. Petra i Pavla, okružena zidinama te je ujedno i prva stvar koja se zapazi s broda.

  1. Za kraj

Osim što Španjolci u velikoj većini slučajeva ne znaju pričati engleski i što smo izdvojile mali milijun centi za flaširanu vodu jer ona iz slavine nije pitka, ovaj nas je dio Španjolske oduševio. Od izvrsne povezanosti javnim prijevozom i pristupačnih cijena prehrane u trgovinama do različitih atrakcija i mogućnosti koje nudi ova pokrajina, možemo zaključiti da je ovo idealna destinacija za kasni ljetni i rani jesenski odmor. Alicante i Valencija zaista su gradovi u kojima se lako snaći i organizirati te nikako ne zaostaju za razvikanim turističkim europskim ljetovalištima. To su mjesta koja itekako imaju široku gastronomsku, povijesnu i turističku ponudu, a ujedno nude miran i siguran razgled i odmor u kasni ljetni period. S obzirom da smo dobile vrlo široku sliku ovog dijela Europe te da su nam na dlanu pružene pristupačne ulaznice u muzeje, razne opcije za izlaske i prehranu, činjenica je da je ova kultura zasigurno nadmašila naša očekivanja te da bi se bez problema opet uputile na ovakvu destinaciju, samo s ruksacima i s puno pozitivne energije prilikom upoznavanja novog. Ponuda je široka u svim aspektima te će svaki pojedinac pronaći nešto za sebe.