Dobar je to feeling


U sklopu nagradnog natječaja Emirates traži najinspirativniju priču s putovanja, do objave pobjednika (četvrtak, 13.12.2018.), svaki dan ćemo objaviti nekoliko finalista. I ovo je jedna od priča koja je ušla u finale.

Od kuda krenuti i što ispričati? Kako je bilo i zašto otići? I zašto ponoviti? I nikada ne prestati? Odlaziti ili se jednostavno vratiti sebi, odnosno pronaći. Možda da počnem od samoga početka i da vam ispričam kako je to sve kod mene krenulo. Da, bilo je tu puno razmišljanja, premišljanja, ispitivanja, istraživanja, gledanja, pregledavanja i onda je uz sve to, ma čak i prije svega toga, postojao taj feeling. Feeling koji te natjera da ne odlučuješ, nego djeluješ. I onda se nađeš na tom avionu i taman lijepo 10 sati imaš za razmišljati: ˝A što je meni ovo trebalo?˝. Al ne brineš jer je feeling i dalje tu. I da malo premotam film, taj ćeš isti feeling barem 100 puta tijekom svog boravka na putovanjima okriviti za sve što ti se događa. Al vrijedi. Tako dvaput i triput i do kad god ti ne bude dosta. Jer jednom kad kreneš, kad vidiš da možeš i da ima još takvih poput tebe, teško staješ. S novim planovima, željama, idejama, s tim feelingom koji te tjera dalje. 

I gdje je mene taj feeling odveo? Ni manje ni više nego u Sjevernu Ameriku i putovanje života, koje priznajem, traje još i danas. Moja priča nije ništa drugačija od mnogih koje ćete čuti, a s druge strane toliko jedinstvena i različita. Provela sam dva mjeseca putujući Istokom i Zapadom Sjeverne Amerike. Šetajući kilometarskim plažama Floride i Južne Karoline u potrazi za ljetom, planinarila najljepšim vrhovima planina Wyominga i Montane u potrazi za zimom. Živjela u gradovima, tik pored oceana i na ranču, pravom američkom, u srcu prirode. Iskusila zimu, odnosno ljeto na -2 °C, ali i ono na +45 °C. Budila se uz jutarnju žurbu ljudi koji kreću na posao, uz zvukove dobro poznatih žutih taxija. Ali i uz pjev ptica i kukurikanje pijetla na farmi gdje je život sve samo ne užurban. Doživjela tu veličanstvenu prirodu Sjeverne Amerike, od nezaboravnog zalaska sunca u Yellowstoneu do izlaska onog u Grand Canyonu. I dugu, magičnu dugu na Niagarinim slapovima. I veličanstveni Tihi ocean. I onaj manje veličanstven, al draži jer bliži domu, Atlantski ocean. Lutala gradovima Kalifornije, od San Francisca preko Los Angelesa do San Diega. I onima istočne obale, Washington D.C.-a i New Yorka, nezaboravnog i očaravajućeg New Yorka. Gradovi i priroda, to se činilo kao dobitna kombinacija za potpuni dojam Sjeverne Amerike. I bila je.

I onda, na letu za natrag nije ti potrebno 10 sati, već samo trenutak da premotaš cijeli film. Shvatiš i kažeš sam sebi: ˝E baš zato mi je to trebalo!˝. Vratiš se natrag i sve bude isto. Sve te čeka i dalje je tu. Ali ti si se promijenio, tvoje želje, tvoje ideje, stavovi i mišljenje. Imao si svojih padova i uspona. Mijenjanja stavova, širenja perspektiva. Trenutke smijeha i plača. Promjena kako iznutra tako i izvana. Onih trajnih, koje tek kasnije shvatiš da su se dogodile. Ali ti je drago da jesu. Upoznao si ljude iz cijeloga svijeta, prijatelja koji su postali obitelj. I nisi više jedna osoba, već sve one osobe koje si upoznao, svi trenuci koje si proživio. I ne zoveš više jedno mjesto domom, već više njih. Vidjet ćeš i sam…dobar je to feeling!

Napisala: Mia Stefanović


#FlyBetter s Emiratesom!

Jedna od najvećih aviokompanija na svijetu, Emirates, vlasnik je i najveće svjetske flote zrakoplova Airbus A380 i Boeing 777 koja broji 270 zrakoplova, povezujući ljude diljem svoje globalne mreže od 159 destinacija u 85 zemalja. U Hrvatskoj je Emirates prisutan od lipnja 2017. godine i izravnim dnevnim letom povezuje Zagreb sa svojim kozmopolitskom sjedištem – Dubaijem. Nedavno je Emirates pokorio dodjelu prestižnu dodjelu nagrada ULTRA 2018. te je proglašen najboljom aviokompanijom na svijetu.