Kako sam postala putoholičar


U sklopu nagradnog natječaja Emirates traži najinspirativniju priču s putovanja, do objave pobjednika (četvrtak, 13.12.2018.), svaki dan ćemo objaviti nekoliko finalista. I ovo je jedna od priča koja je ušla u finale.

Moje prvo prekooceansko putovanje – Tajland i Bali. Naučila sam sve i svašta. Kako ne buljiti kad me nešto šokira. Kako se uspješno i simpatično cjenkati bez da uvrijedim prodavača do te mjere da me izbaci iz dudana. Kako se prepustiti trenutku i uživati bez puno planiranja i kako ne natrpati ruksak za putovanje te ga popuniti na lokalnim tržnicama. Kako naručiti hranu koja mi nede spržiti jezik abnormalnom količinom chilija. Kako se obraniti od majmuna koji nisu uvijek druželjubivi i slatki. Također sam naučila da iako doma smiješ voziti skuter, to možda ipak ne trebaš probati u Aziji.

Drugo putovanje – Indija. Indija je puna korisnih lekcija. Naučila me da je OK redi NE, da budem opreznija i da sve informacije provjerim iz par izvora. Da uživam bez interneta. Da preživim bez toaletnog papira. Da se zaljubim u hranu i svaki dan probam nešto novo. Naučila me da ulični psi imaju dva izdanja – dnevno lijeno izdanje i nodno izdanje kada se udružuju u bande koje žele tvoj sladoled (daj im ga).

Treća lekcija – Južna Amerika. Naučila sam se dogovarati, cjenkati i svađati na španjolskom. Naučila sam da kad se voziš busom i on kasni na odredište, da je najteže izdržati prvih par sati, do osmog sata kašnjenja si ved skroz cool oko cijele situacije. Naučila sam da nije pametno izgubiti se biciklom po Atacama pustinji. Da možeš misliti da si u dobroj formi, ali deš se u Cuzcu osjedati kao stara baba nakon 10 stepenica. Da ako zapneš u seocu u Boliviji nakon što zadnje vozilo napusti selo, uvijek možeš kucati na vrata i prespavati u nečijem dudanu iza polica s hranom i kozmetikom. Da u Kolumbiji možeš provesti 6 sati u busu prelazedi samo 100 km. Osim toga, shvatila sam da su neka prijateljstva stečena na putovanju trajna i vrlo posebna.

Četvrta lekcija – Kanada. Mogu putovati sama, nije to ništa strašno. Zapravo je super jer o svemu odlučujem lako i bez rasprava. I da, postoji uživancija i na hladnim temperaturama. Pouke izvučene iz Kanade? Svaka destinacija može biti jeftina i ne treba se bojati couchsurfinga. Najbolje je ako te kroz grad vode lokalci pa usput zatulumariš kod nekog doma u Montrealu. I zadnje ali ne najmanje važno: treba iskoristiti to što Quebecanci znaju što je dobro vino i dobar sir.

Peta Lekcija – Istočna Afrika. U Keniji i Tanzaniji sam shvatila koliko blizu divljim životinjama možeš biti. Naučila sam da ne treba bježati glavom bez obzira kad te naganja ”Pumba”. Da mogu vidjeti geparda i gazelu na 20 metara udaljenosti jedno od drugoga, a da svi ostanu živi. Da je lav ljenčina koja de se rado sakriti od sunca u sjeni tvog džipa. Osim toga, u Nairobiju sam naučila biti jako kreativna kad treba rasporediti novce na 10 različitih lokacija po tijelu i da je neprocjenjivo imati savršenog suputnika.

Sve u svemu, što više putujem, to više iskustva stječem. Putovanje je moj najbolji životni učitelj. Obožavam to što učim o svijetu u praksi i što imam sve više i više svakojakih priča: predivnih, smiješnih i zastrašujudih. Ali te priče su moje i čine me onim što danas jesam. Želim dodati još jednu priču u svoj život. Priču o zemlji surfanja, klokana, koala i svih onih životnija koje te ”žele ubiti”. Sigurna sam da bih i tu priču preživjela.

Napisala: Ivana Mrduljaš


#FlyBetter s Emiratesom!

Jedna od najvećih aviokompanija na svijetu, Emirates, vlasnik je i najveće svjetske flote zrakoplova Airbus A380 i Boeing 777 koja broji 270 zrakoplova, povezujući ljude diljem svoje globalne mreže od 159 destinacija u 85 zemalja. U Hrvatskoj je Emirates prisutan od lipnja 2017. godine i izravnim dnevnim letom povezuje Zagreb sa svojim kozmopolitskom sjedištem – Dubaijem. Nedavno je Emirates pokorio dodjelu prestižnu dodjelu nagrada ULTRA 2018. te je proglašen najboljom aviokompanijom na svijetu.