Berat: Povijesni dragulj skriven među albanskim brdima


Poznat kao grad tisuću prozora, pruža jedinstveni uvid u bogatu povijest i tradiciju ovog kraja. Ovaj slikoviti grad, koji se proteže uz obale rijeke Osum, živi muzej je koji očarava svojim tradicionalnim albanskim kućama čije su fasade bogato ukrašene prozorima, stvarajući jedinstveni vizualni identitet

Berat, s pravom upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine, čuva povijest koja seže još iz 13. stoljeća. Grad je dom impozantne tvrđave koja dominira krajobrazom, unutar koje se nalaze brojne crkve i džamije, što svjedoči o kulturnom i vjerskom suživotu koji karakterizira ovaj grad kroz stoljeća.

Što se tiče gastronomije, Berat nudi izobilje tradicionalnih jela koja oduševljavaju svakog gurmana. Posebno je poznat po jelu “Perime në zgare” (pečeno povrće na žaru) i “Qofte të fërguara” (pržene mesne okruglice). Ljubitelji slastica neće moći odoljeti “Bakllasarem”, slatkom jelu od sira.

Berat nije samo zaustavna točka na putovanju kroz Albaniju, već destinacija koja zaslužuje posvećeno istraživanje. Sa svojom bogatom poviješću, živopisnim ulicama i izvrsnom kuhinjom, Berat nudi jedinstveni spoj doživljaja koji će obogatiti svako putovanje.

Ovo su restorani gdje možete probati odličnu lokalnu hranu:

  1. Antigoni – Uživajte u autentičnim albanskim specijalitetima u rustikalnom ambijentu.
  2. Mangalemi – Poznat po izvrsnom pečenom mesu i domaćim vinima.
  3. Lili Homemade Food – Savršeno mjesto za one koji žele kušati domaću kuhinju u srdačnoj atmosferi.
  4. Berat Castle Restaurant – Osim što nudi spektakularan pogled na grad, ovdje možete uživati u tradicionalnim jelima.
  5. Cobo Winery – Ne propustite posjetiti ovu vinariju kako biste kušali neka od najfinijih albanskih vina, uz mogućnost obilaska i degustacije.

Berat nudi raznolike aktivnosti za one željne avanture:

  • Rafting na rijeci Osum: Isprobajte rafting na brzacima rijeke Osum tijekom proljeća kada je vodostaj najviši.
  • Planinarenje i trekking: Okolica Berata nudi izvrsne staze za planinarenje, posebno u Nacionalnom parku Tomorri.
  • Posjet vinarijama: Regija je poznata po proizvodnji vina, stoga ne propustite posjet vinariji Cobo gdje možete degustirati lokalna vina.

Izleti u okolicu

  • Apollonia: Posjetite arheološki park Apollonia, nekadašnji antički grad, koji je samo sat vremena vožnje od Berata.
  • Kruja: Otkrijte srednjovjekovni grad Kruja, poznat po muzeju posvećenom nacionalnom heroju Skenderbegu, koji se nalazi na oko dva sata vožnje.

Ovo su samo neki od načina kako možete uživati u Beratu i njegovoj okolici, bilo da ste ljubitelj povijesti, prirode ili avanture. Sve to čini Berat ne samo povijesnim draguljem, već i savršenim odredištem za putovanje kroz Albaniju.

Fotogalerija: