Barcelona za samce


Hana je provela nekoliko dana u Barceloni pa nam donosi svoje dojmove, kako ona kaže: Barcelone za samce.

Tekst i fotografije: Hana Klain

Barcelona je grad koji osvaja na prvi pogled. To šarenilo i živost na ulicama mogle bi se donekle usporediti s Napuljem. Već nekoliko godina sama putujem u siječnju pa iako bi bilo predivno u proljeće otputovati i uživati u buđenju prirode ima i siječanj svojih prednosti.

Obično počinjem planirati putovanje barem nekoliko mjeseci ranije, pratim akcije na Ryanair-u, Putoholičarima i još nekim stranicama i uvijek uspijevam uhvatiti neke povoljne karte. Uzmete li u obzir da je već zadnjih nekoliko godina u Europi u siječnju proljeće (ne trebate nositi čizme niti kapute) za nekoliko dana potrebna vam je minimalna prtljaga. Isto tako dosta ranije rezerviram smještaj i to onaj za koji je besplatno otkazivanje, jer barem 2-3 puta mijenjam mišljenje. Uglavnom su to lokacije u središtu grada, jer ruku na srce, svaki dan putovati sat vremena metroom baš i nije opcija, osim ako dođete na dulje vrijeme. Ranije kupujem online ulaznice za muzeje, izložbe i ostala mjesta koja želim vidjeti,(npr Quell park, Casa Battlo i slično) kao i za izlete ako se odlučim za njih. Ako i ne kupite ulaznice unaprijed nije problem, možete to obaviti na licu mjesta, jer u siječnju nema gužvi, još jedna od prednosti putovanja u siječnju. Većinom sam plaćala sve karticom, tako da sam zapravo otputovala s malo gotovine.

Morate biti spremni na razna gradilišta početkom godine pa vas mogu neke lokacije dočekati zatvorene. Nastojte ne kupiti ulaznice za više atrakcija istoga dana, nego je bolje svaki dan odrediti glavnu lokaciju koju želite posjetiti i dvije u njezinoj blizini. Ostavite si i malo slobodnog vremena odlučite li se posjetiti još nešto, što niste planirali ili možda otići na vožnju brodom. Provjerite udaljenost od jedne do druge lokacije, da ne biste većinu dana proveli u autobusu, jer trebate ići na potpuno suprotnu stranu grada.

Svake me godine iznenade temperature u siječnju. U Barceloni sam bila tjedan dana, na vrlo ugodnih 14 do 20 stupnjeva. Moj prvi susret s ovim prekrasnim gradom bio je u večernjim satima, uz čaroliju svjetla i osjećala sam se kao u bajci. Bila sam smještena u hostelu (kod njih hostal) Boqueria, u središtu grada, na aveniji Las Ramblas, neobičnoj jer automobili voze uz rubove avenije, a središte je rezervirano za pješake. Hostel inače ima i jednokrevetne i dvokrevetne sobe, uredne i vrlo korektne, a budući da sam svoju sobu rezervirala još u listopadu, cijena je doista bila povoljna.

Odmah po dolasku kupila sam kartu koja vrijedi za sav javni prijevoz za 3 dana i to mi je bilo sasvim dovoljno. Isto tako volim s HOP ON – HOP OFF varijantom obići cijeli grad i vidjeti što sve trebam obići, a i tu kartu je moguće kupiti ranije.

Što se hrane tiče cijene su više nego kod nas. Ako niste gurman kojem je glavni cilj obići što više restorana, sugeriram vam da iznajmite apartman s mikrovalnom i hladnjakom. Svakako kušajte paellu, no restorani doista nude raznovrsnu hranu. Nisam previše obilazila restorane, jer sam cijele dane lunjala okolo kako bih sa sobom ponijela što više doživljaja. 

Inače volim vidjeti i okolicu mjesta u koje dolazim, no ovaj put sam pogriješila. Sugeriram vam da izlet organizirate sami. Odabrala sam jednodnevni izlet u kojem smo obišli Geronu, Figueres i Cadaqués. Osim što smo proveli puno sati u autobusu, dva od tri grada su bila suvišna u izletu. Gerona je vjerujem u sezoni interesantna, jer ima krasnu katedralu, no u siječnju je sve zatvoreno pa jedino možete sjediti u kafiću. Figueres je sjajan gradić baš kao i Dalijev muzej, no tamo smo imali samo sat vremena na raspolaganju, što je doista prekratko. Treći Cadaques smo mogli i preskočiti. Naime, vozili smo se po takvim zavojima da sam se nadala da će tamo biti neko od svjetskih čuda, no malo ribarsko mjesto uopće me nije impresioniralo. I tamo je osim 2 restorana sve zatvoreno i uopće ne razumijem zašto te agencije vode turiste u mjesta koja su zimi mrtva, zato sugeriram da samostalno organizirajte izlet u Figueres, ostalo vam neće nedostajati. Moja druga zamjerka odnosi se na talijansku pizzeriju Ciao Italia na Las Ramblas gdje me nisu pustili na terasu jer sam bila sama, kao da im ne zauzmem stol, no ponudili su mi stolić kraj peći??? U tom trenutku uopće u pizzeriji nije bila gužva i bilo je dovoljno mjesta, ali imajte ovo na umu ako putujete sami. Inače, stanovnici Barcelone vrlo su ljubazni i za razliku od onih u Madridu, koji rijetko govore engleski, ovdje se lako možete sporazumjeti.

Quell park svakako posjetite jer tako nešto rijetko se sreće. U njemu se nalaze Gaudijevi izlošci životinja i ostala njegova djela, a najprepoznatljiviji je ogroman gušter. Ovaj je park jedinstven, no svakako prije dolaska u njega nešto pojedite, jer jedan jedini bistro nudi dosta loš fast food i obucite udobne cipele, jer je park kaskadnog oblika pa se dosta hoda uzbrdo i nizbrdo.

Avenija Las Ramblas duga je nešto više od kilometra, a jedno od mjesta koje vrijedi vidjeti je La Boqueria – ogromna tržnica s mnoštvom specijaliteta. Naime, unutar tržnice nalaze se maleni bistroi u kojima možete pojesti tapase, ribe i ostale specijalitete ili nešto slatko. Mnogi štandovi prodaju rezano voće i svježe smoothije, a poseban je gušt tako započeti dan. Na dnu ove avenije se nalazi morska obala sa šetnicom, a u blizini je i njihova popularna plaža Barceloneta. Vrlo je neobičan i shopping centar, smješten na svojevrsnim pontonima i povezan mostićem s obalom. 

S gornje strane strane Avenije prekrasan je veliki trg iz kojeg se poput krakova hobotnice pružaju velike avenije s trgovinama. Na ovom trgu nalazi se i jako lijepa robna kuća El Corte Ingles, koju sigurno nećete promašiti, a vrijedi ju obići. Na njezinom vrhu nalazi se restoran i prekrasan pogled na grad. Dosta brendova koje možete pronaći kod nas vidjet ćete i tamo, samo što su trgovine na nekoliko katova.  Ako dolazite u Barcelonu u shopping sugeriram da krenete odmah na početku godine. Bila sam koncem siječnja i trgovine su bile već poluprazne.  

Dobro je povezati razgledavanje mjesta koja su blizu i tako ih rasporediti po danima. Konkretno; ako posjećujete muzej Picassa u toj je ulici i sjajan MOCO, muzej Moderne umjetnosti, s nekoliko Banksijevih djela, a u blizini su isto tako tuneli odnosno podzemni prostori iz kojih je nastala Barcelona (Barcino u početku), katedrala i mnoštvo malenih craft trgovina koje vrijedi razgledati.

Bazilika Sagrada Familia još je jedno remek djelo španjolskog arhitekta Gaudija. Gradi se već 200 godina i na njoj su uklesane mnoge povijesne priče. Proglašena je 2005. UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom. Za nju vrijedi ranije kupiti ulaznice jer je uvijek gužva. Fantastični vitraji, kipovi, tornjevi će vas oduševiti, a za lakše snalaženje preuzmite audio vodič.

Nedaleko od samog centra nalazi se Casa Battlo. Čim ju vidite izvana prepoznat ćete ju po neobičnim zidovima, kao da je upravo stigla iz neke bajke. Je li potrebno reći da je ovo još jedno čudo famoznog Gaudija? Nemojte propustiti fotkati se na balkonu i prošetati prostorijama, a dodatne umjetnine nalaze se na živopisnoj terasi na vrhu kuće uz prekrasan pogled. U večernjim satima iz Case Battlo čuje se prekrasna glazba, a kuća je obojena raznim bojama. Prizor za pamćenje.

Imala sam namjeru još posjetiti kažu prekrasan akvarij i Montjuif na koji se ide žičarom, a vrijedi ga vidjeti zbog prekrasnih parkova i obojene fontane, no nisam imala dovoljno vremena.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da se lakše snađete u ovom prekrasnom gradu u koji ću se sigurno vratiti.