Apulija – Dobro došli na petu Italije


Neplanirano putovanje, zašto ne? Kad nabasam na jeftine aviokarte, teško je odoljeti! Tako smo se frendica i ja odlučile za avanturu po južnoj Italiji! Povratna avio karta Zagreb – Brindisi bila je 30 eur (Ryanair). Vjerujem da je većina posjetila sjever Italije, Veneciju, Veronu, Milano ili Firencu, možda vas je oduševio Cinque Terre ili vječni Rima… No, nemojte misliti da ste upoznali cijelu Italiju, za autentična iskustva i pitoreskne gradiće produžite na sam jug – do pete čizmice!

Apulija

Apulija (tal. Puglia) je regija u JI Italiji i izlazi na 2 mora – Jadransko i Jonsko. Poluotok Salento („peta talijanske čizmice”) cijeli pripada Apuliji, a glavni grad regije je Bari. Apulija je bila omiljeno boravište careva Hohenstaufen, posebno Frederika II., cara Svetog Rimskog Carstva. To je dio Italije koji odlikuju ravnice na kojima se uzgajaju tradicionalne vrste poput maslina, grožđa, smokvi itd. Osim prirodnih ljepota, špilja, klifova, ravnica, maslinika, plaža (od dugih pješčanih plaža najviše se ističe Torre dell’Orso okružena liticama), regiju krasi i obilje kulturnih spomenika od prapovijesti do baroka, a tradicionalna talijanska kuhinja nudi ponešto za svakoga.

Brindisi

Brindisi je glavni grad i administrativno središte istoimene pokrajine u regiji Apuliji s oko 90 000 stanovnika. Smješten je na obali Jadranskog mora te je industrijsko i trgovačko središte s razvijenom kemijskom i prehrambenom industrijom i proizvodnjom vina. Važna je talijanska luka za putnički promet s Grčkom i Bliskim Istokom. Brindisi je teško razoren u potresu 1456. U I. svjetskom ratu postaje i vojno pomorsko uporište, a svoj vojni značaj zadržao je do danas. Brindisi se već u rimsko doba smatrao vratima Istoka, jer su brodovi koji su trgovali s Grčkom i Turskom isplovljavali odavde.

Brindisi

Smatra se da je Brindisi osnovao grčki junak Diomed, a grad je dobio na važnosti kad su tu mir sklopili August i Oktavijan 40. pr. Kr. te se ovdje nalazi rimski stup koji označava kraj ceste Via Appia koja je polazila iz Rima. Danas je taj Rimski stup jedan od glavnih simbola grada. I jedan random fun fact, u Brindisiju je umro rimski pjesnik Vergilije.

Poznata je tvrđava Castello Svevo koju je sagradio njemački car Fridrik II., a postoji i tvrđava Forte a Mare koja se nalazi na malom poluotoku na ulazu u luku. Ističe se i zdanje Castello Alfonsino di Brindisi koji se nalazi na otoku Saint Andrea na sjevernom rubu luke. Izgrađen je u 16. st., a služio je kao obrambena utvrda i zaštita za ulazak u luku Brindisi (zidine pružaju fantastičan pogled). Katedrala u staroj jezgri grada datira iz 11. st. i glavna je vjerska građevina u gradu, u romaničkom stilu. Smještena je u srcu starog grada, ima neobični vanjski izgled i nalazi se na šarmantnom trgu pored nekoliko drugih povijesnih građevina. Pazi kad slikaš da te ne pukne auto – nije šala, ovdje auti jurcaju!

Luka je jedna od glavnih atrakcija grada i cijelo ovo područje zgodno je mjesto za šetnju i istraživanje. Via del mare pruža prekrasan pogled na dio komercijalnih brodskih dokova, dok Via Ettore Ciciriello pruža pogled na pomorsku bazu i neke od manjih brodskih operacija. U šetnji promenadom stići ćeš i do 53 m visokog Spomenika talijanskim mornarima. Ta je struktura iz 1933. jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, a s nje se pruža i odličan pogled.

Lecce – barokna prijestolnica

Moj Varaždin zovu gradom baroka, ali Lecce je zaista prijestolnica baroka! Zovu ga i grad 100 crkvi i zaista su na svakom koraku i baš raskošne, kičene. Barok je toliko zaludio umjetnike i stanovnike grada na početku 17. st. da je cijeli grad dobio barokni „make-over“. Zbog bogate barokne arhitekture zovu ga i „baroknom Firencom“. Broji više od 40 baroknih crkava i isto toliko palača izgrađenih između 17. i 18. st., a zbog tog se smatra jednim od najljepših urbanih krajolika u Italiji.

Lecce je upravno središte istoimene talijanske pokrajine i prometno središte poljoprivredne okolice s razvijenom duhanskom i prehrambenom industrijom te lončarstvom, proizvodnjom igračaka, stakla, namještaja, maslinova ulja i vina. Jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda je posebna vrsta vapnenca zvana Lecce stone. Nekada je bio utvrđen zidinama kojih danas više nema, no ostala su sačuvana 3 velebna ulaza u grad: Porta Napoli, Porta Rudiae i Porta San Biagio.

Lecce

Rimski amfiteatar u centru grada jedna je od najpoznatijih atrakcija u gradu, star 2000 godina, a u njemu je moglo sjediti 25 000 gledatelja. Danas je vidljiv samo dio jer su tijekom stoljeća osvajanja (Rimljani, Bizant, Normani) i gradnje preko njega sagrađeni drugi spomenici. Impozantna je i Basilica di Santa Croce (12. st.) s bogato ukrašenom fasadom, Piazza del Duomo ili Trg katedrale, s katedralom Madonne Assunta, izgrađen u 12. i obnovljen 17. st. kad je dodan zvonik visok 70 m. Tu su i Biskupska palača i sjemenište te dva barokna spomenika. Prošeći glavnom ulicom Via Vittorio Emanuale punom trgovinama i kafića. Zanimljiva je i Palazzo Celestini, bivši samostan koji je sada građevina vlade, a iza su gradski vrtovi, a ako imaš vremena posjeti i Dvorac Charlesa V izgrađen je u 16. st. koji je bio kraljevska rezidencija.

Ostuni – bijeli grad (La Città Bianca)

Ostuni nazivaju bijeli grad ili bijelo blago Italije zbog karakteristične bijele arhitekture i bijelih zidina. Slikoviti, srednjovjekovni grad koji se proteže preko 3 brda najbolje je istražiti kroz lutanja bijelim labirintastim uličicama. Grad ima oko 35 000 stanovnika zimi, ali oko 100 000 ljeti.

Ostuni

Stari grad Ostuni je citadela izgrađena na brežuljku s još uvijek prisutnim drevnim bedemima. Najveće gradske monumentalne građevine su Katedrala Ostuni (gotička katedrala iz 15. st. ujedno i najviša točka grada) i biskupska palača, zajedno s brojnim građevinama lokalnih plemićkih obitelji. Smatra se jednim od najljepših gradova u južnoj Italiji i pravi je primjer mediteranske arhitekture. Ovdje smo primijetile vrlo zanimljivo radno vrijeme, kad smo htjele nešto pojesti, sve je bilo zatvoreno, tako da kroz dan (nakon ručka), teško da ćeš uspjeti jesti nešto, već trebaš pričekati večeru i da se restorani otvore…

Bari

Bari je glavni grad Apulije, turističko i prometno središte, na obali Jadranskog mora. U prošlosti je bio sjecište putova kojim su prolazili brojni stranci noseći sa sobom svoju kulturu, danas se sastoji od dva prilično različita dijela. Stari dio grada je bogat povijesnim spomenicima, a drugi, moderni dio grada, koji se počeo razvijati početkom 19. st. pogodan je za shopping. Bari Vecchia je stari grad koji se nalazi na poluotoku, a kako je okružen morem, nije se mogao širiti te je došlo do prenapučenosti i zbog toga se život građana prebacio na ulice.

Bari

Danas je Bari popularni turistički grad u Italiji, luka koja povezuje zemlju sa svojim susjedima na moru – Crnom Gorom, Hrvatskom i Grčkom. Najpoznatija znamenitost je bazilika sv. Nikole u kojoj se čuvaju njegove relikvije. Ovdje se mole i hodočaste i pravoslavci i katolici što joj daje poseban značaj. Značajna je i katedrala sv. Sabina u bizantskom stilu, a postoje i ostaci normanske tvrđave (Castello Svevo).Poznata su kazališta Teatro Petruzzelli i Teatro Margherita smještena u samom centru grada. No meni je najdraža bila Promenada Lungomare Imperatore-Augusto, savršeno mjesto za šetnju i uživanje u čarima Barija. Ako se probudiš dovoljno rano, vidjet ćeš žene kako izrađuju tradicionalnu tjesteninu zvane orecchiette (male uši).

Alberobello – čarolija na svakom koraku

Jedno od najljepših i najposebnijih mjesta u Italiji, a i šire! Ono što ovaj grad izdvaja iz mase i čini ga jedinstvenim su kućice “trulli” sa stožastim kupolama. Imat ćeš osjećaj da si u nekom crtiću ili kulisi za filmove. Ja sam ga prozvala Štrumfograd i zaljubila se na prvu, baš šarmantno, romantično, jedinstveno mjesto. U gradu danas živi oko 11 000 stanovnika, no u starom centru se nalazi oko 1000 trulli kućica.

Alberobello

Trulli Alberobella se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Danas privlači sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Neobične građevine datiraju iz 17. st. točnije iz 1644. kad je kralj Napulja poslao poreznike. Bojeći se velikih poreza stanovnici su se lukavo domislili izgraditi feudalno naselje koje bi se brzo moglo srušiti i ponovo sastaviti. Počeli su graditi kuće bez veziva, isključivo od komada vapnenačkog kamenja iz okolnih polja, karakterističnog oblika stožastih krovova prekrivenih vapnenačkim pločama. Po potrebi, ove kuće su se mogle demontirati jako brzo, a kada kraljevi poreznici odu, nove bi se stvorile preko noći. Zbog sve većeg broja takvih građevina, često kažu da je Alberobello porezna prijevara stoljeća. S vremenom su dobili kraljevske povlastice i bili oslobođeni feudalnih davanja, no zadržali su stil gradnje jer su debeli krovovi i dobra izolacija činili kuće ugodnima ljeti, a toplima zimi. Danas je Alberobello turistička meka i romantika je prisutna na svakom koraku.

Alberobello

Mnogi trulliji imali su i simbol na krovu za sreću, kao i završni ukras, kamen isklesan u obliku kugle, diska, stošca ili nekog drugog oblika, na vrhu koji je označavao „potpis“ arhitekta. Mnogi stari trulliji mogu se posjetiti, ulaz je free, a možeš donirati. Većina ih je pretvorena u suvenirnice, a neke imaju zanimljiv koncept da možeš na gornji kat i balkon s pogledom, samo ako nešto kupiš. Turista ovdje ima, a ako želiš malo mirniji dio, uputi se do rezidencijalne četvrti Rione Aia Piccola, gdje možeš vidjeti svakodnevni život u ovim kućicama. Na glavnom trgu konačno smo probale i tradicionalnu foccaciu (tradicionalnu vrstu kruha s maslinovim uljem, rajčicama i maslinama) košta 2 eur, a usluga čak 3 eur!

Locorotondo

Locorotondo je grad i općina metropolitanskog grada Barija, s oko 15 000 stanovnika. Nalazi se u Valle d’Itria, zelenom potezu krajolika prošaranog poznatim kućama trulli sa stožastim krovovima. Znaš li onaj osjećaj kad ništa ne očekuješ, a grad te na kraju očara, ponovo uske, šaramante uličice, zgodna arhitektonska zdanja, park, vidikovac, baš zgodno mjesto za baciti đir. Tu smo vidjele i utrku oldtimera kad smo čekale autobus, budući da nam je ovo bila samo kratka, usputna stanica. Svakako zanimljiv i simpatičan grad.

Polignano a Mare

Polignano a Mare je jedan od najljepših morskih gradića u Apuliji i jedno od najvažnijih antičkih naselja. Smješten je na liticama obale Jadranskog mora i okružen špiljama. Dom je ljudima od prapovijesnog doba, a do danas je uspio zadržati autentičnost i šarm. Kamene ulice, mirni trgovi i mistične morske pećine daju posebnu čar ovom gradu. Ispod grada nalazi se plaža koja je na elitnom popisu Coste dei Trulli, skupu plaža koje zadovoljavaju visoke standarde u kvaliteti vode i čistoće okoliša. Uređena je šetnica uz more, no dio se obnavljao za naše posjete. Na vidikovcima ima ljudi, a tuk-tuk vozači čekaju s upaljenom muzikom u nadi da ćete se htjeti malo provozati. Preporuča se posjet Grotta Palazzese, luksuznom restoranu smještenom u špilji s pogledom na more, no mi nismo stigli. Red Bull danas koristi okolne litice za održavanje svoga Cliff Diving World Series natjecanja.

Polignano a mare

Monopoli – nije društvena igra

Monopoli je naselje koje se nalazi u blizini Barija, a glavni razlog zašto ljudi dolaze je uređena plaža. Ima ih mnogo, sve su pješčane i opremljene za kupanje i rekreaciju. Mi smo malo prošetale gradom, obišle dvorac – Castello Carlo V uživale u sunsetu, sjele na kavicu da odmorimo nogice i nastavile dalje. Da mi je barem bilo još i zaigrati društvenu igru ovdje. Monopoli je važan uglavnom kao poljoprivredno, industrijsko i turističko središte, a mnogi govore i da je najpodcjenjeniji talijanski grad… Svakako posjeti Piazza XX Settembre, katedralu, obalnu utvrdu Castello Carlo V iz 16. st. i slikovitu staru luku s gozzo brodovima.

Monopoli

Taranto

Taranto je administrativno središe istoimene pokrajine, smješten na obali Jonskog mora u Tarantskom zaljevu, na zapadnoj strani poluotoka Salenta (“peta talijanske čizme”). Broji oko 200 000 stanovnika. Nakon svih ovih pitoresknim mjesta, Taranto mi se činio bučan, prljav, s oronulim fasadama, ali naravno i on zaslužuje da ga se pobliže istraži. Za našeg boravka se taman održavao polumaraton pa su neke ulice bile zatvorene. Grad je zanimljiv, ali nekako najmanje od svih dosad viđenih. U prošlosti je bio spartanska kolonija, izgrađen na drevnoj grčkoj nekropoli, a danas je pomorska luka i jedna od glavnih talijanskih mornaričkih baza. Još se naziva “gradom 2 mora“, a poznat je po ručnoj proizvodnji keramike, uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

Zahvaljujući arhitekturi, povijesnoj važnosti i lokaciji uz more, dvorac Sant Angelo je jedan od najpoznatijih atrakcija u Tarantu. U drevna vremena bi žitelji Taranta, odmah po ubodu pauka (Lycosa tarentula), zaplesali kako bi kroz znoj izbacili paukov otrov i tako preživjeli. Ples je bio poznat kao tarantela i po njemu je nazvan rod pauka tarantula.

Taranto

Matera (pripada regiji Basilicata)

Vidikovci, labirintaste uličice, mješavine arhitektonskih stilova, špilje, priroda, kanjoni, dobra hrana i cuga… Matera je pravi (neotkriveni) dragulj Italije. Drugačija od ostalih talijanskih gradića, Matera svojom arhitekturom podsjeća više na Bliski istok nego na Europu. Stari dio grada pod imenom Sassi je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine i naseljen je još od doba paleolita. Od talijanske sramote, gdje su ljudi živjeli u špiljama bez osnovnih životnih uvjeta i gdje su se rađale razne boleštine, danas je to jedan od turističkih aduta ovog dijela Italije! Upravo su špilje i muzeji, hoteli, restorani u špiljama sad glavne atrakcije, a prekrasni vidici pucaju na svakom koraku! Ovdje je sniman i Bond, James Bond, No time to die, ali zato svi imaju vremena za Aperol Spritz na terasama! Zalasci sunca su ovdje nešto posebno, pogotovo ispred katedrale uz zvukove gitare!

Matera

Lonely planet uvrstio je Materu na listu top 10 gradova 2018., a proglašena je Europskom prijestolnicom kulture 2019. Zbog drevnog izgleda Matere koji mnoge podsjeća na Betlehem, brojni su religijski filmovi snimani upravo ovdje. Među najpoznatijima je Pasija, poznatog redatelja i glumca Mel Gibsona.

Matera

Torre del’Orso

Torre dell’Orso navodno skriva neke od najljepših plaža Jadrana. Naš je smještaj bio usred ničeg, cijelo dvorište samo za nas, baš mirno, za punjenje baterija, a od vlasnika smo iznajmile bicikle. To je bio pun pogodak i biciklima smo prošle veliki dio obale, prekrasne vidike, plaže, uživale smo, stale di nam se svidjelo, popile pivce, kupale se, baš smo lijepo iskoristile dan na biciklima! Svakako preporučam!

Torre del Orso

Sažetak

Iako sam Italiju posjetila puno puta, nikad nisam bila na jugu (osim Sicilije). Koristili smo vlak i autobus, najpouzdanije stranice bile su trenitalia.com i fse.it, a koristan se pokazao i omio.com, a na nekim relacijama i Flixbus ili njihova verzija Itabus.

🛖 Smještaj: od cca 30 do 60 eur noć za 2 osobe. Ovisno o gradu, to su bili najjeftiniji (naravno da uvijek ima skupljih, ali dok svugdje ostajem 1 noć, zbilja mi ne treba puno – tuš, krevet, kuhinjica

🍝 Hrana: probaj orecchiette tipičnu tjesteninu u Apuliji, foccaciu, pizze, piadina itd. Ja sam naravno probala ove tradicionalne poslastice, ali i jela noodle, hrenovke, sendvičke i njihova jela iz pekare.

🍹Cuga: svi piju Aperol Spritz, mada imaju i fina piva i vina

📍Ruta: prilagodi sebi, a naša je išla ovako:

Brindisi – Lecce – Ostuni – Bari – Alberobello – Locorotondo – Polignano a Mare – Monopoli – Taranto – Matera – Torre dellOrso – Brindisi

Nadam se da sam ti uspjela barem mali dio ovih ljepota predočiti kroz tekst i slike! Hvala ti na vremenu, a ako želiš više putničkog sadržaja zaprati me na Instagramu (www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl)!